Xərçəngi yaradan səbəblər nədir? - Nazirliyin ekspertindən AÇIQLAMA

Xərçəngi yaradan səbəblər nədir? - Nazirliyin ekspertindən AÇIQLAMAXərçəng bədxassəli neoplazma kimi də tanınır, orijinal yerindən əlavə, bədənin digər hissələrinə hücum və yayılma potensialı ilə anormal hüceyrə böyüməsini əhatə edən xəstəliklər qrupudur. İnsanlara təsir etdiyi bilinən yüzdən çox müxtəlif xərçəng növü var, lakin yayılan bütün şişlər bədxassəlidir, xoşxassəli şişlər bədənə yayılmır. Mümkün əlamət və simptomlar arasında xərçəng kütləsinin meydana gəlməsi, anormal qanaxma, uzun öskürək, izah edilməmiş kilo itkisi, bağırsaq funksiyalarındakı dəyişiklikləri qeyd etmək olar. Lakin bu simptomlar digər xəstəliklərə görə də ortaya çıxa bilər.

Səhiyyə Nazirliyinin eksperti Zakir Quliyev "Sonxeber.az"ın bu xəstəliyin yaranma səbəbləri ilə bağlı suallarını cavablandırıb.

Xərçəngi yaradan səbəblər nədir? - Nazirliyin ekspertindən AÇIQLAMAOnun sözlərinə görə, xərçəngin yaranmasının bir çox səbəbi:

"Hazırda xərçəng riskini artıran bir çox qida maddəsi var. Şəkərli məhsullar, kolbasa, sosis, hisə verilmiş xüsusi qidalar, spirtli, qazlı içkilərin, eləcə də siqaretin buna birbaşa təsiri var.

Digər tərəfdən, xərçəngdən qoruyan qidalar da mövcuddur: soğan, sarımsaq, ispanaq, zeytun yağı, qara üzüm və s."

Bəs xərçəngin azyaşlı uşaqlarda yaranma səbəbi nədir?

Bu sualın cavabında həkim qeyd edib ki, leykemiya (ağ qan xəstəliyi) daha çox genetikdir və əksər vaxt mutasiya nəticəsində yaranır. Mutasiyada qida maddələrinin çox da rolu yoxdur. İnsan bədənində proto-onkogen genləri olur. Bəzən proto-onkogen onkogenə (şiş yaradan genlərə) çevrilir.

Heç bir qida maddəsi haqqında sırf "xərçəng yaradır" demək düzgün olmaz. Sadəcə bəzilərinin müəyyən təsirləri olur. Məsələn, araşdırmalar göstərib ki, qazlı içkilər istifadə edən insanlarda mədə-bağırsaq xərçəngi riski daha çoxdur. Bunu həmin içkilərlə əlaqələndirsələr də, sonradan məlum olub ki, o insanların ailələrində də onkoloji xəstələr var. Ailəsində xərçəng xəstəsi olanlar isə, təbii ki, yüksək risk qrupundadırlar".

Aysel Quliyeva


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 2057   Tarix: 08 aprel 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

6 dekabr
.

Ömrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb

Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa

20 noyabr
.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. -a istinadla xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallara diqqət yetirmək lazımdır:. Laktoza İntoleransı. Qatıqdakı laktoza bəz

20 noyabr
.

Ürək xəstəliyi və qalxanvari vəzi arasında əlaqə tapıldı

Almaniyalı tədqiqatçılar tiroid xəstəliyinin aritmiya kimi ciddi ürək problemləri riskini artıra biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Cardiovascular Medicine" jurnalında dərc olunub. Qalxanabənzər vəzi enerji səviyyəsini, bədən istiliyini, çəkisin

9 dekabr
.

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra

10 dekabr
.

Niyə çörəyi əllə kəsmək olmaz?

Çörək insanların ən böyük kəşfidir. O, hər bir xalq üçün müqəddəs nemət sayılır. Çörəklə bağlı hər xalqın öz müxtəlif inancları var. -a istinadla bu inanclardan biri barədə məlumat verir. Məsələn, türklər onu yerdə tapsalar öpüb baş üstə qoyarlar. Azərbaycanda çörəyi, xüsusən təndirdən yeni çıxmış çörəy

22 noyabr
.

Populyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı

Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır

4 dekabr
.

Aşağı qan təzyiqi niyə təhlükəlidir?

Bəzi hallarda aşağı təzyiq ciddi problemlərin əlaməti ola bilər. -a istinadən bildirir ki, hipotoniya və ya aşağı qan təzyiqi, qanın damarların divarlarına qarşı itələdiyi qüvvənin normal dəyərlərdən, adətən civənin 90 ilə 60 millimetrdən aşağı düşdüyü bir vəziyyətdir. Bu vəziyyətə genetik meyldən tutmu

29 noyabr