Telefonların gözlərə təsiri: Mif və həqiqətlər
"Cihazların görmə qabiliyyətinə mənfi təsiri çox şişirdilib".
Bu barədə rusiyalı göz həkimi, tibb elmləri doktoru Tatyana Şilova bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, insanlar bəzən kompüterdən və ya cihazlardan uzun müddət istifadə etdikləri üçün görmə qabiliyyətinin pisləşdiyini düşünürlər, ancaq bu, yalnış fikirdir.
"Əslində göz xəstəliklərinin təxminən 80 faizi genetikadan qaynaqlanır, xarici mühitin təsiri çox azdır. Bəzi pis vərdişlər - məsələn, həyat tərzi, yemək seçimləri - görmə qabiliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər, lakin cihazlarla işləməyin zərəri çox şişirdilir. Kompüterdə müəyyən fasilələrə 8-9 saat işləmək yetkin insanın gözünə tamamilə normal yükdür; bu, artıq bir çox araşdırma ilə təsdiq edilib", - deyə həkim bildirib.
Bununla belə o, uşaqların bu məsələdə istisna olduğunu vurğulayıb:
"Cihazlar onlara zərər verə bilər. Gözlər 18 yaşına qədər formalaşır, buna görə uşaqlıqda görmə yükü ciddi şəkildə dozalanmalıdır. Uşaq cihazla işləmək üçün hər iki-üç saatdan bir fasilə verməlidir. Fasilələr zamanı fokus uzunluğunu dəyişdirməyə imkan verən məşqlər mütləqdir", - deyə həkim qeyd edib.
Həkim ən sadə məşqlərdən biri kimi "Şüşə üzərində işarə"ni qeyd edib. Onu yerinə yetirərkən yaxınlıqdakı obyektə bir neçə saniyə baxmaq, sonra eyni görmə xəttində yerləşən uzaqdakı obyektə baxmaq və bunu bir neçə dəfə təkrarlamaq lazımdır. Bunun sayəsində gözlər bir neçə dəfə fokus uzunluğunu dəyişir və məşq edir.
"Göz sinir sisteminin bir hissəsidir. Buna görə də, beyin daxilində baş verən hər şey görmə keyfiyyətinə təsir edə bilər. Gözlərin tamamilə sağlam olmasına baxmayaraq, insanın tam korluq hissi yaşaya biləcəyi vəziyyətlər də olur", - deyə oftalmoloq xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, stressli vəziyyət təkcə xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsinə mənfi təsir göstərmir, həm də görmə qabiliyyətinin qısa müddətli azalmasına səbəb ola bilər.
"Buna görə düzgün həyat tərzi sürməyə çalışın, duyğularınızı idarə edin və bunu özünüz həll edə bilmirsinizsə, mütəxəssislərdən kömək istəyin", - deyə Şilova yekunda tövsiyə edib.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 870 Tarix: 31 oktyabr 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrXərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
7 dekabrHəzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək
Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat
28 noyabrAzərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
1 dekabrYarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq
Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. -a istinadla xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallara diqqət yetirmək lazımdır:. Laktoza İntoleransı. Qatıqdakı laktoza bəz
20 noyabrQəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24 noyabrDərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz
Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü
23 noyabr