The Lancet: 2050-ci ilə qədər qlobal ömür uzunluğu təxminən beş il artacaq
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) dəstəyi ilə beynəlxalq elmi qrup tərəfindən aparılan Qlobal Xəstəlik Yükü (GBD) araşdırmasına görə, 2050-ci ilə qədər qlobal ömür uzunluğu kişilər üçün 4,9 il, qadınlar üçün isə 4,2 il artacaq.
"Report" xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The Lancet"də dərc olunub.
Qlobal ömür uzunluğunun 73,6 ildən (2022-ci ildə) 78,1 yaşa (2050-ci ildə) artacağı proqnozlaşdırılır. Eyni zamanda, kişilər 4,9 il, qadınlar isə 4,2 il daha çox yaşayacaqlar. Ən böyük artımların daha aşağı ömür uzunluğu olan ölkələrdə baş verəcəyi gözlənilir ki, bu da coğrafi bölgələr arasında göstəricilər üzrə yaxınlaşmaya yol açacaq.
Tədqiqatçıların fikrincə, bu müsbət tendensiya daha çox ürək-damar və döl xəstəliklərinin, COVID-19, habelə ana və yeni doğulmuş körpələrin pis qidalanması ilə əlaqəli yoluxucu xəstəliklərin sağalma nisbətlərini yaxşılaşdıran ictimai səhiyyə müdaxilələri ilə bağlıdır.
Həmçinin qeyd edilib ki, xəstəliyin qlobal yükü ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, xroniki obstruktiv ağciyər xəstəliyi, piylənmə, hipertoniya və diabetə doğru dəyişəcək. Alimlərin qənaətinə görə, onların inkişafı üçün ən əhəmiyyətli risk faktorları pis qidalanma və zərərli vərdişlərdir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşAz miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?
Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusən d
1 dekabr"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25 noyabrXərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
7 dekabrQəhvə içməyin gizli təhlükələri - ÜST XƏBƏRDARLIQ EDİR
Qəhvə dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və milyonlarla insan hər gün bu içkini böyük həvəslə istehlak edir. Lakin son zamanlar Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı kofein asılılığını kliniki xəstəlik kimi tanıyıb və bu barədə ciddi xəbərdarlıqlar edib. ABŞ Səhiyyə Departamenti isə 400 milliqramdan (mq
23 noyabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabrQan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24 noyabr