Bu maddə infarkt riskini artırır: saqqız və diş pastasında da var

Bu maddə infarkt riskini artırır: saqqız və diş pastasında da varSaqqız və diş pastasının tərkibindəki maddə infarkt riskini, həm də hazırkı qlükoza səviyyəsini min dəfə artırır. Həmin maddə diabet xəstələrinin və ya arıqlamaq istəyənlərin istifadə etdiyi ksilitol, saqqız, diş pastası kimi məhsullarda da var.

Həmin araşdırma "European Heart Journal" jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatı aparan alimlər ürək xəstəliyi riski olan və oruc tutan 3 mindən çox insanın qan nümunələrini yoxlayıb. Üç il ərzində izlənilən bəzi iştirakçılar ürək-damar problemləri yaşasa da, qanında yüksək səviyyədə ksilitol olanların bunu daha çox hiss etdiyi məlum olub. Daha sonra insan və siçan üzərində təcrübə aparan tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, ksilitol qanda trombositlərin laxtalanmasını sürətləndirir. Bu qan laxtaları infarkt, insult və hətta ölümlə nəticələnə bilər. Daha sonra 20 sağlam insanın yarısına tərkibində normal səviyyədə ksilitol olan içki, digər yarısına isə şəkər (qlükoza) ilə şirinləşdirilmiş içki verilib. Birinci qrupdakı iştirakçılarda qanın laxtalanması sürətlə artdığı halda, şəkərli içki qəbul edənlərdə belə bir artım müşahidə edilməyib. Alimlər, eritritol kimi ksilitolun infarkt, insult və ölüm riskinin təxminən iki qat artması ilə əlaqəli olduğunu tapıblar. Araşdırmanın baş müəllifi professor Stanley Hazen bildirib: "Alimlər qeyd ediblər ki, ksilitol qəbul etdikdən sonra qanda qlükoza səviyyəsi min dəfə artıb və 6 saat ərzində yüksək səviyyədə qalıb. Şəkər yediyiniz zaman qlükoza səviyyəsi 10 və ya 20 faiz arta bilər, lakin min dəfə deyil. Təbii birləşmə olsa da, bədənimizdə normal şəraitdə meydana çıxacağından çox daha yüksək səviyyədə, təbiidən uzaq bir şəkildə istifadə olunur. Yeni araşdırma şəkər spirtləri ilə ürək-damar xəstəlikləri arasında əlaqəni qeyd etsə də, səbəb-nəticə əlaqəsi qurmaq mümkün deyil".

Corc Vaşinqton Universitetinin İdman və Qidalanma Elmləri Departamentinin müəllimi Rob van Dam deyir ki, gecələr oruc tutan insanlarda ksilitol səviyyəsi təbii olaraq arta bilər. 20 nəfərlə təcrübədə iştirak edənlər oruc tutmadığı üçün burada qurulan əlaqə daha etibarlı olsa da, iştirakçı sayının az olması başqa araşdırmalar tələb edir. Bu məhdudiyyətlərə baxmayaraq, araşdırma aparan qrup, nəticələrin ksilitol və eritritol kimi maddələrin risklərinə diqqəti cəlb edəcəyinə ümidvar olduğunu deyir. (Publika.az)


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 461   Tarix: 23 iyun 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ölüm saçan dərman Bakıda satışa çıxarıldı: Həm daxili, həm xarici məhv edir

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə kökəlmək istəyənlər üçün mənşəyi bəlli olmayan qida əlavələri satılır. baku tv-yə istinadla bildirir ki, qiyməti 18 manatdan başlayan bu məhsullara sahib olanlara 6-8 kiloqrama qədər çəki alacaqları vəd edilir. Həkim Abbas Bağırov bildirib ki, qida əlavələrinin istifadəs

2 iyun
.

Beyin qocalmasını ləngitməyin yolu AÇIQLANDI

Alimlər beyin qocalmasını ləngitməyin yolunu tapdıqlarını iddia ediblər. xəbər verir ki, bu iddia ABŞ-dan olan mütəxəssislər tərəfindən edilib. Onların sözlərinə görə, yemək vərdişlərinizi dəyişdirərək beynin qocalmasını yavaşlada bilərsiniz. Mütəxəssislər bildirir ki, ilk addım düzgün pəhriz yaratmaqdır

4 iyun
.

Arıçılıqda xəstəliklərin yayılma səbəbləri nə ilə bağlıdır?

Son vaxtlar arılar arasında müxtəlif yoluxucu xəstəliklər yayılıb. Fermerlər bildiriblər ki, bu il arı xəstəliklərinin daha geniş yayılmasının səbəbi əsasən iqlim dəyişkənliyidir. Ancaq arı ailələrinin məhv olmasının başqa səbəbləri də var. Belə ki, yeni fermerlər tərəfindən gətirilən arı koloniyalar

9 iyun
.

Qarpızı çox yeməyin, yoxsa...

Dietoloq Yuliya Zinçenko qarpızın çəkiniz üçün təhlükələrini açıqlayıb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, qarpız insulin müqavimətinə səbəb ola bilər:. "Qarpızı çox miqdarda yedikdə saxaroza və fruktoza bolluğu qanda qlükoza səviyyəsi kəskin şəkildə artır. Bu, insulini

21 iyun
.

Niyə həkim resepti olmadan antibiotik qəbul etmək olmaz? – 3 ƏSAS SƏBƏB

Mütəxəssislər həkim məsləhəti olmadan antibiotic qəbul etməyin zərərlərini açıqlayıb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, həkim xəstəliyin klinik mənzərəsini və xəstənin bədəninin xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq antibiotiklər təyin edir. Müalicə rejimi test nəticələrinə əsasən müəyyən edilir v

29 iyun
.

Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyin

Qarpız ən çox istehlak edilən yay meyvələrindən biridir. Həm sağlam, həm də təravətləndirici qida olan qarpız xüsusilə yüngül qəlyanaltı istəyənlər üçün ideal meyvə kimi tanınır. Ancaq hər yay qarpızdan zəhərlənmələr baş verir. Bəs qarpız istehlak edərkən nələrə diqqət etməlisiniz?. -a istinadən xəbə

23 iyun
.

Yaşlı insanlar bu meyvəni yeməlidir – Ürək sağlamlığı üçün faydalıdır

Yayda tərəvəz, meyvə və giləmeyvə yeyərək orqanizminizi dəstəkləyə bilərsiniz. Giləmeyvələrə gəldikdə, bir çox insanlar bunun sadəcə adi çiyələk, qaragilə, yabanı çiyələk və digər bağ bitkiləri olduğunu düşünür. Ancaq əslində daha böyük giləmeyvə var. Həmçinin, onun sağlamlıq üçün də faydaları çoxdur

3 iyul
.

Bu dondurmaları ALMAYIN - XƏBƏRDARLIQ!

Artıq havalar isinmək üzrədir. Belə günlərdə isə əksəriyyət sərinləmək üçün dodurma yeyir. Digər tərəfdən, satışda kifayət qədər saxta, keyfiyyətsiz məhsulların olduğu da hər kəsə bəllidir. Maraqlıdır, hansı dondurmaları istehlak etməliyik?. Bununla bağlı -a açıqlama verən qida eksperti Ağa Salamov deyi

31 may
.

Yeni virus dünyada sürətlə inkişaf edir - Səbəbi AÇIQLANDI

Bu virus planetin bütün qitələrinə çatıb və quşları, məməliləri və insanları təhdid edir. Koronavirus pandemiyasından – H5N1 "quş qripi" virusundan hələ də sağalmamış bəşəriyyəti yeni təhlükə gözləyir. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir çox ölkələrdə aktiv şəkildə yayılmağa başlayı

22 iyun