Bağırsağın vəziyyəti əhvali-ruhiyyəmizə necə təsir edir?

Bağırsağın vəziyyəti əhvali-ruhiyyəmizə necə təsir edir?Müəyyən qidalardan sonra əhvali-ruhiyyə kəskin şəkildə pisləşə bilər, digər yeməklərdən sonra isə enerji artımı hiss olunur. Bu, koqnitiv təhrif və ya özünü inandırma deyil - hər şey son vaxtlar həkimlərin və alimlərin diqqətini daha çox cəlb edən bağırsaq və beyin arasındakı əlaqədən asılıdır.

Oxu.Az bu barədə iz.ru-ya istinadən xəbər verir.

Rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux deyir ki, mədənin, nazik və yoğun bağırsağın selikli qişasında mədə-bağırsaq sisteminin normal işləməsinə cavabdeh olan və patogen mikrobların böyüməsini məhdudlaşdıraraq immun sistemi dəstəkləyən xüsusi sinir hüceyrələri var: "Bu hüceyrələr daxili sinir sistemini təşkil edir ki, bu da daim beyinlə "ünsiyyətdə" olur və ona qidadakı maddələrin tərkibi barədə məlumat verir. Onda təhlükəli maddələr və ya zərərli bakteriyaların olub-olmadığını dəqiqləşdirir. Ox hər iki istiqamətdə işləyir".

Onun sözlərinə görə, əsas əlaqə kanalı bağırsaqdan beyinə və geriyə siqnallar ötürən azan sinirdir. Azan sinirdən əlavə, həm beyində, həm də bağırsaqda istehsal olunan neyrotransmitterlər (serotonin, dopamin və qamma-aminoyağ turşusu) mühüm rol oynayır. Bunların hamısı orqanizmə xarici və daxili mühitdəki dəyişikliklərə uyğunlaşmağa imkan verir, fiziki və psixi vəziyyətə, o cümlədən əhvali-ruhiyyəyə təsir göstərir.

Kaşux qeyd edib ki, disbioz (bağırsaqda faydalı və zərərli bakteriyalar arasında balansın pozulması) əhvali-ruhiyyəyə təsir göstərir. Bundan əlavə, bəzi patogen bakteriyalar neyrotransmitterlərin, xüsusən də serotonin və dopaminin istehsalını poza bilər ki, bu da birbaşa insanın vəziyyətinə təsir göstərir.

"Faydalı bakteriyalar (məsələn, "Lactobacillus" və "Bifidobacterium") bağırsağın işini yaxşılaşdırır və neyrotransmitterlərin normal səviyyəsini saxlayır. Nəticədə narahatlıq pozuntuları və depressiya riski azalır. Mikrobiota, həmçinin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan və sinir sisteminə müsbət təsir göstərən qısazəncirli yağ turşularının (məsələn, butirat) istehsalına təsir edir", - deyə qastroenteroloq əlavə edib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, stres bağırsağın vəziyyətinə mənfi təsir göstərir, mikrobiotanın balansını və həzmi pisləşdirir. Bunun qarşısını almaq üçün o, relaksasiya texnikalarından (meditasiya və tənəffüs məşqləri) istifadə etməyi məsləhət görüb.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 583   Tarix: 21 sentyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra

10 dekabr
.

Həkim ürək üçün ən zərərli vərdişi AÇIQLADI

Terapevt Hilari Cons ürək sağlamlığı üçün ən zərərli vərdişi açıqlayıb. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, ürəyə siqaretdən daha çox zərər verən heç bir şey yoxdur. Consun bəyanatını Britaniyanın "Mirror" nəşri "HERE NEWS" nəşrinə istinadən yayıb. Ürə

8 dekabr
.

ÜST naməlum xəstəliyin səbəbini araşdırmaq üçün KDR-yə mütəxəssislər göndərib

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Kvanqo əyalətində 30 nəfərin ölümünə səbəb olan naməlum xəstəliyin səbəbini araşdırmaqda Konqo Demokratik Respublikasına (KDR) kömək edir. "Report" ÜST-yə istinadən xəbər verir ki, xəstəliyin simptomlarına başağrısı, öskürək və anemiya daxildir. Təşkilat "ölkəni

8 dekabr
.

Oturaq həyat tərzi təhlükəli yaşam adlandırıldı

Amerikalı mütəxəssislər oturaq həyat tərzini təhlükəli yaşam adlandırıb. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, hərəkətliliyin olmaması metabolik sindromun, piylənmənin, xərçəngin və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olub. Oturaq həyat tərzi bir sıra sağlamlıq fəsadlarına səbəb olduğu üçü

23 noyabr
.

Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...

Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, folqa

1 dekabr
.

Yorğunluq, çəki artımı, saç tökülməsi və estetik qüsurlar - Həkim simptomların səbəbindən danışdı

"Yorğunluq, çəki artımı, dəri quruluğu, saç tökülməsi və estetik qüsurların peyda olması. Bütün bunlara qalxanvari vəzin xəstəlikləri səbəb ola bilər". -ın "İzvestiya"ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə tanınmış rusiyalı həkim Andrey İsayev xəbərdarlıq edib. Onun sözlərin

4 dekabr
.

Alimlər ürəklə bağlı narahatedici həqiqəti üzə çıxardı

Ürək sağlamlığı ilə bağlı yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar 23.499 nəfərin məlumatlarını araşdırıb. -a istinadən xəbər verir ki, yeni bir araşdırmaya görə, qan təzyiqi tez-tez dəyişən orta yaşlı insanlar, qan təzyiqi sabit qalanlara nisbətən ani ürək ölümü riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Hətt

25 noyabr
.

"Emosiyalarını kontrolda saxlaya bilməyən insan, sağlam insan hesab olunmur" - Samirə Bağırova

Günümüzdə 5 insandan 4-nün əsəb xəstəsi olduğunu görə bilirik. Hətta ən sadə məsələlərdə belə əsəbləşib özlərindən çıxa bilən insanlar var. Bu hal niyə yaranır və belə insanlara hansı müalicə üsulu vacibdir? Bəzən belə fikir də səsləndirirlər ki, əsəbləşdikdə onu səsli şəkildə, bağıraraq bildirmək insan

21 noyabr
.

Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini

24 noyabr