Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilər

Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilərİçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, onda gözlə görünən əlavələr, çöküntü və ya təbəqə olmamalıdır.

Oxu.Az bu barədə Gazeta.ru-ya istinadən xəbər verir.

ROSBİOTEX Universitetinin baytarlıq-sanitariya ekspertizası və bioloji təhlükəsizlik kafedrasının müdiri, biologiya elmləri doktoru Asiyat Abdullayeva bildirib ki, içməli su əlverişli orqanoleptik xüsusiyyətlərə malik olmalıdır. Butulka açıldıqdan sonra bakteriyaların artmasının qarşısını almaq üçün suyu bir neçə gün ərzində içmək tövsiyə olunur.

"Filtrlənmiş suyu dərhal istifadə etmək daha yaxşıdır, lakin lazım gələrsə, bir gün ərzində saxlamaq olar. Bulaq və ya artezian suyu ən təmiz sulardan biri olsa da, yenə də müəyyən saxlama qaydalarına əməl etmək tələb olunur. Hermetik qablaşdırılmış qabda onu istehsalçı tərəfindən müəyyən edilmiş bütün saxlama müddəti ərzində saxlamaq olar, lakin təzə su içmək daha yaxşıdır", - deyə o izah edib.

Distillə edilmiş su mineral və qarışıqların olmaması sayəsində qapalı qabda bir ildən çox saxlanıla bilər, lakin istehlak qabı açıldıqdan sonra onu +2°C-dən +30°C-yə qədər temperaturda saxlamaq və 6-8 gün ərzində içmək lazımdır.

"Su özlüyündə xarab olmur, lakin onun düzgün saxlanılmaması bakteriya və mikroorqanizmlərin çoxalmasına və suyu istifadəyə yararsız hala gətirə bilər. Suyun keyfiyyətinə təsir edən əsas amillər temperatur, işıq, hava və qabın materialıdır. Qablaşdırılmış içməli suyun saxlanması üçün optimal temperatur +2°C-dən +20°C-yə qədər, distillə edilmiş su üçün isə +2°C-dən +35°C-yə qədər hesab olunur. Yüksək temperatur, işıq və havanın təsiri mikroorqanizmlərin, o cümlədən patogen mikroorqanizmlərin artmasını stimullaşdırır. Material da vacibdir: aşağı keyfiyyətli plastik zərərli maddələr ifraz edə bilər ki, bu da suyun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Keyfiyyətsiz məhsuldan qaçmaq üçün suyu sertifikatlaşdırılmış təchizatçılardan almaq tövsiyə olunur", - deyə ekspert vurğulayıb.

Suyun optimal saxlanması üçün aşağıdakı tövsiyələrə əməl etmək lazımdır: suyu sərin yerdə, məsələn, havalandırılan və qaranlıq otaqlarda, soyuducuda və ya zirzəmidə 20°C-dən yuxarı olmayan temperaturda saxlayın.

"Şüşə butulka, kanistr və ya metal konteynerlər suyun uzun müddət saxlanması üçün idealdır; qısa müddətli saxlama üçün keyfiyyətli polimer və qarışıq polimer-karton materiallardan hazırlanmış butulkalardan istifadə etmək olar. Su ehtiyatlarını müntəzəm olaraq yeniləyin: butulka suyunu hər altı-on iki aydan bir, filtrlənmiş suyu isə həftəlik dəyişin", - deyə o yekunlaşdırıb.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 472   Tarix: 21 dekabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

İnsultun yaxınlaşmasının xəbərçisi olan əlamət

İlk həyəcan verici əlamət insultdan bir həftə əvvəl hiss edilə bilər. Həkimlər sizə xəbərdarlıq əlamətlərinə nə vaxt diqqət yetirməli olduğunuzu və qarşıdan gələn insultun xəbərdarlıq əlamətini necə tanıyacağınızı söyləyirlər. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, insult təcili tibbi yardım tələ

22 dekabr
.

ÜST naməlum xəstəliyin səbəbini araşdırmaq üçün KDR-yə mütəxəssislər göndərib

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Kvanqo əyalətində 30 nəfərin ölümünə səbəb olan naməlum xəstəliyin səbəbini araşdırmaqda Konqo Demokratik Respublikasına (KDR) kömək edir. "Report" ÜST-yə istinadən xəbər verir ki, xəstəliyin simptomlarına başağrısı, öskürək və anemiya daxildir. Təşkilat "ölkəni

8 dekabr
.

Gündə 8 saat yatmasanız, 20 il sonra belə görünə bilərsiniz

Britaniyalı somnoloq yuxunun insan sağlamlığına və görünüşünə təsirini araşdırarkən, gündə yalnız 6 saat yatan şəxslərin 20 il sonra necə görünəcəyini kompüter modeli ilə nümayiş etdirib. Sophie Bostok yuxusuzluğun uzun müddət ərzində üz cizgilərinə necə təsir etdiyini göstərən təsirli bir foto paylaşaraq

20 dekabr
.

Ayaqqabı ipləri düşündüyümüzdən daha risklidir - Xəbərdarlıq

Yeriyərkən düyünü açılaraq yerə dəyən ayaqqabı ipləri sizin üçün düşündüyünüzdən daha təhlükəli ola bilər. Ölkə.Az "Gloob"a istinadla xəbər verir ki, bu barədə Arizona Universiteti araşdırma aparıb. Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, gündəlik istifadə edilən adi bir ayaqqabının həm üstündə

17 dekabr
.

Tibdə inqilab: Qan yaratmaq funksiyası olan ürək orqanoidi hazırlandı

Dünyada ilk dəfə orqanın inkişafını və qan yaranmasını təqlid edən ürək modeli yaradılıb. xəbər verir ki, bu barədə Almaniyanın Leybnits Tədqiqat Laboratoriyaları Birliyinin alimlərinin "Nature Cell Biology" jurnalında dərc edilmiş məqaləsində məlumat verilib. Bir neçə millimetr ölçüsündə ola

12 dekabr
.

Süni gellərin ölkəyə gətirilməsinə icazə var? - Ağır fəsadları açıqlandı

Qadınların bir çoxu xarici görünüşlərində müxtəlif dəyişikliklər etmək üçün kosmetoloji prosedurlara ehtiyac duyurlar. Təəssüf ki, bəzən bu dəyişiklik fəsadlarla nəticələnir. Müşahidələr göstərir ki, bəzi kosmetoloqlar "gözəllik qurban tələb edir" ifadəsini yanlış anlayıblar. Onların istifad

22 dekabr
.

Öskürəkdən xilas olmaq üçün bunu edin

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

14 dekabr
.

Çayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir

Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc

11 dekabr
.

Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır

Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər

9 dekabr