Dişlər üçün zərərli qidaları orqanizmə faydalı etməyin yolları - Mütəxəssis tövsiyəsi
İstifadə etdiyimiz qidalar, məsələn, sadə karbohidratlar - peçenye, tortlar, çipslər və qəlyanaltılar dişlərin sağlamlığına həm müsbət, həm də mənfi təsir göstərə bilər.
Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə tibb elmləri namizədi, ortodont Mariya Mixaylova bildirib.
Onun sözlərinə görə, evdə lazımi gigiyena ilə sadalanan məhsullar dişlərə zərər vermir.
"Lakin ağız boşluğunun gigiyenası qaydalarına riayət edilmədikdə qida qalıqları minanın biopərdəsinə yapışaraq, kariyes bakteriyalarının çoxalması üçün əlverişli mühit yaradan ərp əmələ gətirir", - deyə o izah edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, zərəri azaltmaq üçün onları dişlər üçün daha təhlükəsiz məhsullarla - meyvələr, ləpələr, mötədil miqdarda tünd şokolad, tərəvəz çubuqları (məsələn, yerkökü və ya kərəviz), yağsız və duzsuz popkornla əvəz etmək olar.
"Alkoqol da ağız boşluğunun vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Həddindən artıq alkoqol qəbulu, orqanizmə ümumi zərərdən əlavə, ağızda quruluğa səbəb olur. Tüpürcək minerallaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir və kifayət qədər olduqda minanı onu əhatə edərək kariyesdən qoruyur. Tüpürcək ifrazı azaldıqda dişlər belə müdafiədən məhrum olur və kariyes riski artır. Bu problemdən qaçmaq üçün alkoqolsuz içkilərə və ya adi suya üstünlük vermək daha yaxşıdır", - deyə ekspert əlavə edib.
Ekspert sitrus meyvələri (limon, mandarin, portağal) və giləmeyvələr kimi turş qidaların kariyes bakteriyalarının çoxalması üçün əlverişli şərait yaradan turşular və şəkərlər ehtiva etdiyini vurğulayıb.
"Bu iki amil bir-birini gücləndirir: bir tərəfdən turşular minanı dağıdır, digər tərəfdən bakteriyalar şəkərlərin yaratdığı əlverişli mühitdə çoxalır və böyük miqdarda dişin səthinə dağıdıcı təsir göstərən məhsullar ifraz edir. Bu məhsulları alma, banan və ya armud kimi neytral meyvələrlə əvəzləmək olar", - deyə mütəxəssis bildirib.
Bununla belə həkim vurğulayıb ki, bu, sadalanan məhsulları qida rasionundan tamamilə çıxarmaq lazım olduğu demək deyil.
"Dişlərin sağlamlığını uzun illər qorumağa kömək edəcək bir sıra ehtiyat tədbirləri var - evdə keyfiyyətli gigiyena (diş fırçası, diş ipi və irriqatordan istifadə etməklə gündə iki dəfə dişlərin təmizlənməsi), profilaktik müayinələr üçün stomatoloqa müntəzəm gedişlər və minanın öz-özünə təmizlənməsinə kömək edən bərk qidaların, həmçinin kalsium və fosforla zəngin qidaların (süd məhsulları, balıq, qoz-fındıq) qəbulu. Əsas məsələ bu ehtiyat tədbirlərinə riayət etməkdir", - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı
Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu
14 sentyabr 2021Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI
Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə
13 sentyabr 2021Gizli başlayan pnevmoniyanın əlamətləri: 1 günə ağırlaşma...
Koronavirusun ağırlaşması olan atipik pnevmoniya nədir, niyə ölümcüldür?. Ağciyərlərin ağır iltihabı xəstəliklərindən olan pnevmoniya – yüksək hərarət, öskürək, xırıltı, titrətmə, tənəffüs boğulması kimi əlamətlərlə müşahidə olunur. Ağciyərləri tamam sıradan çıxarda biləcək pnevmoniya əlamətsiz, gizl
11 sentyabr 2021Bu qidalar vitaminlə zəngindir - MÜTLƏQ YEYİN
Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. -ın məlumatına görə, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan bildirilib ki, gündəlik qida rasionunda super qidaların istehlakın
18 sentyabr 2021On qaşıq bal, üç diş sarımsaq - İnsanları qışdan çıxaran təbii üsullar
Qışın yaxınlaşdığı günlərdə mövsümi dəyişikliklərə hazır olmaq lazımdır. Bunu üçün antibiotik əvəzinə ən təsirli qidalardan istifadə etmək məsləhət görülür. -a istinadən həmin qidaları təqdim edir:. İspanaq antioksidant baxımdan son dərəcə zəngin olduğu üçün orqanizmi hüceyrə səviyyəsində qoruyar. Faydalanma
10 sentyabr 2021Arpa suyu - süd artıran vasitə
Dünyada anaların rəğbətini qazanan İsveçrəli əmizdirmə məsləhətçisi Hillary Jacobson süd artıran reseptləri ilə tanınmışdır. -ın Sağlamolun.az-a istinadən verdiyi xəbərə görə, mütəxəssis qeyd edir ki, onun tövsiyyə etdiyi reseptləri əmizdirdiyi dövrdə özünün süd azlığı çətinlikləri zamanı sınamışdır
8 sentyabr 2021Qızdırma, baş ağrıları, ishal... - COVID-19, yoxsa mövsümi qrip? - VİDEO
Qarşıdan payız gəlir. Mövsüm dəyişikliyi zamanı adət etdiyimiz kimi qrip və respirator xəstəliklər yayılıb. xəbər verir ki, koronavirus kimi eyni əlamətlər mövsümi xəstəliklərdə də özünü göstərir. Hazırda uşaqlar arasında da virusun yayılması müşahidə olunur. Bəs onları necə fərqləndirməli və hər ik
9 sentyabr 2021Vaksin vurduran şəxslər niyə dünyasını dəyişir? - AÇIQLAMA
Son günlər vaksin olunanlar arasında dünyasını dəyişənlər az deyil. Bu da insanlarda narahatlığa səbəb olur. Niyə vaksinasiya olunan şəxslər virusa yoluxan zaman bu xəstəlikdən vəfat edirlər?. Məsələ ilə bağlı -a infeksionist Nicat Əzimli açıqlama vererkən "Coronavac" vaksininin hazırkı dönəmd
16 sentyabr 2021Gecə paltarı ilə yatmayın - SƏBƏB
Gözəl, sağlam və rahat bir yuxu üçün yatarkən gecə paltarı geyinməyin. Hətta qışda belə. Bəs niyə gecə paltarı ilə yatmamalıyıq?. -a istinadən məlumat verir ki, insanların təxminən 40 faizi yatarkən gecə paltarı geyinirlər. Xüsusilə qış aylarında qalın "pijamalar" da yatmaqla daha rahat olacaqların
17 sentyabr 2021