Hər gün sarımsaq yesəniz nə olar? - Gözlənilməz CAVAB
Alimlər sarımsaq yeməyin orqanizm üçün faydalarından danışıblar.
Sarımsaq çoxdan faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınır və yeni araşdırmalar onun insan sağlamlığına müsbət təsirini təsdiqləyir. Təzə, qurudulmuş və ya yağda qızardılmış sarımsağın müntəzəm istehlakı qan şəkəri və xolesterin səviyyələrini idarə etməyə kömək edə bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən bildirir ki, Çinin Cənub-Şərqi Universiteti və Sintsan Mintsu Universitetinin alimlərinin apardığı meta-analizə görə, sarımsaq yemək qlükoza səviyyəsinin və müəyyən növ lipidlərin əhəmiyyətli dərəcədə azalması ilə əlaqələndirilir. Tədqiqata 29 randomizə nəzarətli sınaqdan alınan məlumatlar daxil edilib və bu, onun tapıntılarını xüsusilə möhkəm edib.
Qlükoza və lipidlər orqanizmi enerji ilə təmin edən vacib qidalardır. Sarımsaq onların səviyyələrini tənzimləməyə kömək edir. Rasionuna müntəzəm olaraq sarımsaq əlavə edənlər qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salır, yaxşı xolesterinin (HDL) artması və pis xolesterinin (LDL) səviyyəsinin azalmasına səbəb olur. Ümumi xolesterol səviyyəsi də azalır, baxmayaraq ki, triqliseridlərin səviyyəsi dəyişməz qalır.
Sarımsağın bu cür müsbət təsirlərinin səbəbləri çoxşaxəlidir. Sarımsağın tərkibindəki aktiv maddələr, məsələn, antioksidant birləşmə alliin, ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola biləcək oksidləşdirici stressi azaldır. Alliin, həmçinin qlükoza və lipid səviyyələrinə nəzarət etməklə yanaşı, sağlam bağırsaq mikrobiomunu saxlamaqla da əlaqələndirilir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 4401 Tarix: 15 iyun 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Qarpızdakı üç əsas əlamət: onu qətiyyən almamalısınız
Azərbaycanda qarpız mövsümü çoxan başlayıb, lakin hər məhsulu almaq olmur. Bəzən, erkən məhsul və ya daha böyük ölçüdə, vicdansız satıcılar və ya fermerlər giləmeyvə istehlak üçün təhlükəli olan maddələrdən istifadə edə bilərlər. Hansı üç növ qarpız alınmamalıdır?. bildirir ki, qarpız almamağınızın il
13 iyulYayda qulaqlıqlarla musiqi dinləmək təhlükəli ola bilər – Necə qorunmalı?
"Yay aylarında qulaqlıqlardan fasiləsiz 1 saatdan artıq istifadə qulaq yolunda temperatur və rütubətin artmasına səbəb olur. Bu isə infeksiyalar - xüsusilə süngər çöpləri (Pseudomonas) və qızılı stafilokok (Staph. aureus) üçün ideal mühit yaradır". -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, b
6 iyulAğlayanda orqanizmdə nə baş verir?
Bir çox insanlar ağlamağın zəiflik demək olduğunu düşünür. xarici mediaya istinadla bildirir ki, amma müasir psixofiziologiya deyir ki, göz yaşlarının köməyi ilə biz emosiyaları tənzimləyirik və şəfa prosesinə daxildən başlayırıq. İnsanlara niyə göz yaşı lazımdır?. Hər birimiz həyatımızda ən azı bi
13 iyulİsti havalarda mühərrikin çox qızmaması üçün nə etməli? - ÜSULLAR
Yayın istisi istənilən avtomobil üçün əsl sınaqdır. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, soyutma sistemindəki kiçik nasazlıqlar təmiri baha olan fəsadlara çevrilə bilər. xəbər verir ki, isti havalarda mühərrikin həddindən artıq qızması riski əhəmiyyətli dərəcədə artır. Mütəxəssislərin fikrincə, beş sad
13 iyulUşaqlar niyə tez-tez ağlayır?
İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, iki aydan beş aya qədər olan körpələrin ağlama tezliyi əsasən genetik faktorlardan asılıdır. xəbər verir ki, minə yaxın əkizin iştirak etdiyi araşdırma nəticəsində genetikanın iki aylıq körpələrin ağlama davranışında 50%-ə, beş aylıq dövrd
10 iyulİnsan bədəni ölüm anından sonra nə qədər "yaşayır"?
Ölüm dedikdə, bir çox insan bədənin tam şəkildə dərhal dayanmasını və hər şeyin eyni anda sona çatdığını düşünür. Lakin tibbi və bioloji araşdırmalar göstərir ki, insan orqanizmi ölüm elan olunduqdan sonra belə müəyyən müddət ərzində "bioloji fəaliyyət"ini davam etdirir. xəbər verir ki, Harvar
11 iyulKörpələrin davamlı ağlamasının yeni SƏBƏBİ
İsveçin Uppsala Universiteti və Karolinska İnstitutu alimləri 100 körpə əkiz üzərində genişmiqyaslı tədqiqat apararaq körpə ağlamasının səbəbləri ilə bağlı gözlənilməz nəticələr əldə ediblər. bu nəticələri təqdim edir:. Ağlama yalnız emosional reaksiya deyil. Araşdırma göstərir ki, körpələrin ağlamas
13 iyulTəzə pomidorları soyuducuda saxlamayın: ən yaxşı yer haradır?
Əgər siz də müşahidə etmisinizsə, soyuducuda bir-iki gün saxlanılan pomidorlar sulu, dad və qoxusuz olur. xarici mətbuata istinadla bildirir ki, bunun səbəbi yanlış saxlanma üsuludur. Pomidorlar özünəməxsus şirin-turş və mürəkkəb dadını 400-dən çox uçucu birləşmənin iştirakı ilə qazanır. Bu maddələ
6 iyul