"Fast food" restoranlarında qidalarda 5-ci dad yaradan maddə - ARAŞDIRMA

"Fast food" restoranlarında qidalarda 5-ci dad yaradan maddə - ARAŞDIRMABu maddə qəbul etdiyimiz qidalarda 5-ci dad yaradır. Ondan daha çox hamımızın azı bir dəfə üz tutduğumuz, uşaqlarımızın sevimli məkanı olan "fast food" restoranlarında daha çox istifadə edilir. Lakin xüsusilə də uşaqlarımızın sağlamlığı baxımından hansı müsbət və mənfi təsirlərinin olduğundan o qədər də məlumatlı deyilik...

"Kaspi" qəzeti sözügedən maddə ilə bağlı məqalə dərc edib. Məqalədə deyilir:

"Ratatouille" cizgi filmində bir səhnə var. Baxanlar xatırlayar. Dequstator Anton Ego "Ratatuy" adlanan yeməyi dadan kimi üz ifadəsi dəyişir. Keçmişə qayıdır, anasının bişirdiyi yeməyin ətrini, dadını bütün dərinliyinə qədər hiss edir. Bu yeməyin içində nə var ki, Anton Egonu uşaqlığına aparır? Deyirlər, aşpazın yeməklərinin sirri Monosodyum Glutamat adlanan maddədir. Xalq dilində buna Çin duzu da deyilir. Əsasən zərərli olaraq bilinir. Bəs əslində bu maddə nədir?

4 dadı birləşdirib 5-cini ortaya çıxarır

Qida məsələləri üzrə ekspert Ağa Salamov dedi ki, Çin duzu əsasən xaricdən gətirilən məhsullarda olur: "Bu maddə Monosodyum Glutamat E 621 kodu ilə tanınır. Umami - yəni 5-ci dad verən bir maddədir. Turş, acı, şirin, duzlu - 4 dadı birləşdirib 5-cini ortaya çıxarır. Bəzən insanlar bu qatqı maddəsinin istifadə olunduğu məhsullardan asılı qalır. Ölkəyə idxal olunan kolbasa məmulatları, "fast food" ətləri, toyuqları, qırmızı ət məhsulları, hazır şorbalar, konservləşdirilmiş məhsullar və s. Çin duzuna rast gəlmək olar".

İnsan acanda artıq ev yeməyi istəmir

Ekspert bildirdi ki, yerli "fast food"lara Çin duzu vurulmur: "O, insan orqanizmində istehsal olunduğu üçün yad deyil. Amma bədənə kənardan da daxil olması gələcəkdə fəsadlar yaradır. Monosodyum Glutamat vurulan məhsullar çox yeyildiyi zaman kökəlmə və asılılıq yaradır. İnsanlarda parkinson, alzaymer, ürək qan-damar, böyrək xəstəlikləri, qaraciyər piylənməsi, mədəaltı vəzin yüklənməsi kimi hallar ola bilər. Bu məhsulları istehlak edən insanın şüuraltında umami dadı formalaşır. Yəni insan acanda artıq ev yeməyi istəmir. Ona görə "fast food" yerlərində adam sayı daha çoxdur. Bu asılılığa ən çox uşaqlar düşür. Belə qatqı maddəsi olan məhsulları delikates kimi, yəni az miqdarda istifadə etsək problem yoxdur. Dadına baxıb kifayətlənməli, ev üsulu ilə bişən yeməklərə daha çox üstünlük verməliyik. Yaxud yerli "fast food"lardan istifadə etməliyik. Azərbaycandakı yerli "fast food"larda Çin duzuna rast gəlməmişəm".

0.1- 0.8 faiz aralığında istifadə edilə bilər

İstehsal meneceri Sayat Quliyevanın sözlərinə görə, Monosodyum Glutamatın istifadəsinə icazə verilir: "Bu maddə əlavə olunan yemək yedikdə ağız suyu miqdarından artıq ifraz olunur və həmin qidaya tələbi artırır, insanın davamlı qəbul etməsinə səbəb olur. Katalizator kimi digər maddələrin bir-birinə qarışmasını aktivləşdirən kimyəvi maddədir. Proteindir, bəzi standartlara görə 0.1 - 0.8 faiz aralığında istifadə edilməsinə icazə verilir, artıq olduqda məhsulun dadını pozur və insan orqanizminə mənfi təsir göstərir".

Şirkət sirri olaraq gizli saxlanılır

S.Quliyeva bildirdi ki, bu maddəni ilk vaxtlar ətləri bişirərkən duz olaraq istifadə ediblər: "Çin duzu əvvəllər şəkər qamışı, şəkər çuğunduru və nişastanın fermentasiyası ilə əldə edilsə də, sonralar bakteriyaların mayalandırılması üsuluyla istehsal olunmağa başlanılıb. Dəniz məhsullarında, yəni bəzi balıqlarda, krevetkalarda, soya, pomidor, kartof, yer kökü, yaşıl çay, pendir, toyuq əti və s. təbii olaraq mövcuddur.
Əvvəllər Çin duzundan ətlərin bişirilməsi üçün istifadə edilirdi. Sonralar çipslər, hazır şorbalar, bulyonlar, duzlu çubuqlar, bəzi qənnadı məmulatları, qarışıq ədviyyatlar, mayonezlər, salatlar və ya ətlərin marinə edilməsi üçün istifadə edilən yağların tərkibinə də dad və aromaları daha da gücləndirmək üçün vurulmağa başlanıldı.

Şirkət sirri və resepti olaraq istehlakçılara bu barədə məlumat verilməsə də, "fast food"larda geniş yayılıb. Hətta bəzi kənd təsərrüfatı gübrələri və bitkinin inkişafına təsir edən qatqıların tərkibində də mövcuddur. Meyvə, meyvə şirələri, tam şəkərli məhsullarda Çin duzundan istifadə edilmir, çünki bu məhsullarda şəkərin miqdarına görə xoşagələn dad yaratmır".

Qidadakı neqativləri ört-basdır edir

Terapevt Fəxriyyə Əhmədovanın sözlərinə görə, Monosodyum Glutamat Asiya və Şərqdə daha çox istifadə olunur: "İllərdir xeyirli və ya zərərli olması mübahisə mövzusudur. "Çin restoranı sindromu" adı altında məlumdur. Çünki restoranda qida qəbul etdikdən sonra insanlarda başağrı, ürək döyünməsi, boyunda qızarıqlıq, sinədə ağrı əmələ gəlib. Bu da maddənin yan təsiri kimi dəyərləndirilib.

Hər hansı qida məhsulundakı neqativləri ört-basdır etmək üçün də istifadə oluna bilər. Eyni zamanda konservant xüsusiyyətlərə malikdir. Qidaya əlavə olunduqda öz xüsusiyyətlərini saxlaya bilir, onu çox köhnəlməyə qoymur. Təbii halda qarğıdalı, süd və s. var".

Həm öldürücü, həm xeyirli...

Həkim dedi ki, Çin duzundan bəzən tibbi məqsədlər üçün istifadə edilsə də, zərərləri daha çoxdur: "Həddindən artıq istifadə etdikdə allergik problemlər yaratması mümkündür. Hamilələr üçün çox təhlükəlidir. Bətndəki uşağın mərkəzi sinir sisteminə ciddi təsir edə bilər. Belə bir fikir var ki, astma yaradır və ya onu daha da qıcıqlandırır. Həmçinin, böyrək, qaraciyər çatışmazlığı, hormonal pozuntu yarada, gözün torlu qişasına ciddi təsir edə, görmə qabiliyyətini poza bilər. Bəzən tibbi məqsədlər üçün müəyyən dərmanlara əlavə olunur. İştahanı, mədə turşuluğunu artırır, həzm sistemini yaxşılaşdırır. Mərkəzi sinir sistemi, psixi xəstəlikləri olan insanların dərmanlarına əlavə edilir. Bu maddə mərkəzi sinir sisteminə keçmir. Yetkin adamlar üçün sutkada 1 kiloqram çəkiyə 1,5 qram, yeniyetmələr üçün 0,5 qram qəbulu mümkündür. Körpələr üçün ümumiyyətlə qadağandır, istifadə olunmamalıdır".

Duzla reaksiyaya girərək...

Diyetoloq Lalə Mahmudova da Çin duzunun zərərlərinin dəhşətli olduğu qənaətindədir: "Monosodyum Glutamat ilk dəfə 1908-ci ildə yapon kimyagər İkeda Kikyne tərəfindən bir dəniz yosunundan əldə edilib. İkeda bu yeni dadı Yaponiyada ləzzətli mənasına gələn "umami" adlandırıb. Tərkibində normal süfrə duzundan daha az natrium olan bu maddə duzla reaksiyaya girərək ləzzətin artmasına təsir edir. Amerika, Avropa Birliyi və Türkiyənin qida kodekslərinə görə istifadəsinə qanuni olaraq icazə verilir. Lakin istifadə zamanı sinə, üzdə qızarıqlıq, nəfəs darlığı, ödəm və tərləməyə səbəb olduğu bilinir. Yeni doğulan körpələrdə öyrənmə və yaddaş mexanizmində pozulmalara yol açdığı, böyüklərdə sonsuzluq, epilepsiya kimi xəstəliklərə səbəb olduğu məlumdur".


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sosial   Baxılıb: 869   Tarix: 19 mart 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


DİGƏR MARAQLI XƏBƏRLƏR

Hicama haqqında nələri bilirik?

Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. -ın verdiyi xəbərə görə, bu barədə həkim-fitoterapevt, apiterapevt, bitkilər üzrə elmi işçi Elnur Eldaroğlu izləyicilərini məlumatlandırıb. Hicama faydaları çox ols

3 iyun

"Yüksek Sadakat" Azərbaycana gəlir

Türkiyənin populyar musiqi qrupu "Yüksek Sadakat" Azərbaycanda konsert verəcək. xəbər verir ki, qrup 15 aprel tarixində "Hayal Kahvesi Baku"da səhnəyə çıxacaq. Qeyd edək ki, rok qrupu 2011-ci ildəki Avroviziya mahnı yarışmasında Türkiyəni təmsil etmişdi

13 aprel

"Azərbaycan-Türkiyə dostluğu, qardaşlığı əbədi və sarsılmazdır"-ŞƏRH

"İki dost və qardaş ölkə Azərbaycanla Türkiyə tarixin bütün dövrlərində sevincli və kədərli günlərdə bir-birinin yanında olublar. Tarix boyu Türkiyə və Azərbaycan arasında sarsılmaz dostluq və qardaşlıq münasibətləri mövcud olub. Hər iki xalqlar istər xoş günlərdə, istərsə də çətin vaxtlarda birli

6 aprel

"İran hər zaman Azərbaycana qarşı qərəzli münasibət bəsləyib" - DEPUTAT

"Azərbaycan qonşu ölkələrlə dostluq müansibətində olsa da hər zaman xəyanətlə üzləyişib" . Bunu -a danışan deputat Cəbi Quliyev deyib. Deputat qeyd edib ki, İran daim Azərbaycana qarşı qərəzli münasibət bəsləyib:. "Hazırda İran Zəngəzur dəhlizinin açılmasına və sülh müqaviləsinin imzalanmasın

5 aprel

"İran hazırda Ermənistanın oyunlarına alət olub" - Deputat

"İran əzəldən ermənipərəst mövqeyi seçilən ölkələrdən olub". Bunu -a danışan deputat Asim Mollazadə deyib. Deputat qeyd edib ki, ermənipərəst ölkənin nümayəndəsindən bu cür sərsəm fikirlərin səsləndirilməsi normaldır:. "Hazırda İranda vəziyyət gərgindir. Bu insanlar çalışırlar ki, bu cü

5 aprel

Ağır qəza keçirən Zakirin yardıma ehtiyacı var

Martın 3-də Mingəçevirdə yol qəzası keçirən Zakir Həsənzadənin vəziyyəti ağırdır. Onun həyati təhlükəni atlatması üçün maddi yardıma ehtiyacı var. xəbər verir ki, bu barədə onun atası məlumat verib:. "Üzülərək oğlumun 03.03.23 tarixində ağır bir yol qəzası keçirdiyini bildirmək istəyirəm. Qəza nəticəsind

20 mart

Kinolarımızda Novruz bayramı necə əks olunub - VİDEO

Baku TV-nin "Retro Baku" verilişinin növbəti buraxılışı Azərbaycan kinolarında Novruz bayramının necə əks olunduğuna həsr olunub. Mövzu ilə bağlı danışan Əməkdar incəsənət xadimi Aydın Kazımzadə deyib ki, Novruz bayramı kinematoqrafımızda ötən əsrin 60-cı illərindən öz əksini tapmağa başlayıb

19 mart

Asəf Zeynallının məzarı baxımsız qalıb - FOTO

Bəstəkar Asəf Zeynallının məzarı baxımsız vəziyyətdədir. Bu barədə tarzən Humay Qədimova sosial şəbəkədə paylaşım edib. Sənətçi məsələ ilə bağlı lazımi şəxslərə müraciət etdiyini bildirib:. "Çoxdandır məni narahat edən bir məqam var. Allah dünyadan köçən dahilərimizə rəhmət etsin. Təxmini üç a

19 mart

Daşkəsəndə qanunsuz kömür istehsalının qarşısı alınıb

Daşkəsəndə qanunsuz kömür istehsalının qarşısı alınıb. Bu barədə Daxili İşlər Nazirliyinin Mətbuat Xidmətinin Gəncə regional qrupundan məlumat verilib. Bildirilib ki, Daşkəsən Rayon Polis Şöbəsinin və 10 saylı Regional Ekologiya və Təbii Sərvətlər İdarəsinin əməkdaşları tərəfindən rayon ərazisində qanunsu

19 mart