Döş xərçənginin inkişafına səbəb olan qidalar AÇIQLANDI

Döş xərçənginin inkişafına səbəb olan qidalar AÇIQLANDIDöş xərçəngi qadınlarda ən çox rast gəlinən xərçəng növüdür. Bir çox forma var, onların bir çoxu erkən aşkar edilərsə, uğurla müalicə edilə bilər.

Ancaq bəzi qidalar şişlərin inkişafına kömək edə bilər.

Hansı qida şişlərin əmələ gəlməsinə kömək edir?

Diyetoloq Oksana Skitalinskaya bu barədə qeyd edib.

Şiş riskini artıran qidalar

Yüksək glisemik indeksi olan qidalar

Şəkər, qənnadı məmulatları və şəkərli içkilərin həddindən artıq istehlakı insulin səviyyəsinin artmasına səbəb olur ki, bu da döş toxumasında insulin reseptorlarını aktivləşdirir, dəyişdirilmiş hüceyrələrin böyüməsi üçün şərait yaradır. Dietoloqlar şirniyyatları giləmeyvə ilə əvəz etməyi məsləhət görürlər.

Həddindən artıq doymuş yağlar

Doymuş yağlar orqanizm üçün vacib olsa da, onların həddindən artıq istehlakı hormona bağlı şişlərin riskini artıra bilər. Mütəxəssislər yağlı ətin miqdarını məhdudlaşdırmağı, kolbasa və hisə verilmiş ət kimi qidalardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

Trans yağlar

Bu zərərli yağlara şokolad barları, buzlanma, peçenye və konfet kimi sənaye qənnadı məmulatları və qəlyanaltılarda rast gəlinir. Trans yağlar iltihablı prosesləri artırır və insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər.

Bu qeyri-sağlam yağlar sənaye qənnadı məmulatlarında və şokolad batonları, peçenye və konfet kimi qəlyanaltı qidalarda olur. Trans yağlar iltihabı artırır və insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər.

Alkoqol

Qırmızı şərabda resveratrol kimi faydalı komponentlərin olmasına baxmayaraq, spirt döş toxumasına dağıdıcı təsir göstərir və onun zərəri mümkün faydadan üstündür.

Emal edilmiş ət

Kolbasa və sosiskaların tərkibində heterosiklik aminlər və nitrozoamin birləşmələri kimi kanserogenlər var ki, bu da xərçəngin inkişaf riskini artırır.

Şişlərin inkişaf riskini artıran amillər

Piylənmə

Həddindən artıq çəki orqanizmdə xroniki iltihab yaradır və bu da döş xərçənginin inkişafına kömək edir. Yağ hüceyrələri immunitet sistemini sıxışdıran, xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə qabiliyyətini azaldan iltihablı molekulları buraxır. Zəhərli maddələr də yağ toxumasında toplanır və vəziyyəti daha da ağırlaşdırır.

Stress

Uzun müddət davam edən psixo-emosional stress kortizol səviyyəsini artırır, bu da sinir və endokrin sistemlərin qarşılıqlı təsirinə mənfi təsir göstərir, həmçinin immunitet sistemini zəiflədir.

Qidalanma yolu ilə döş xərçənginin qarşısının alınması

Omeqa-3 yağ turşuları

Dəniz balığı, balıq yağı, dəniz məhsulları, kətan toxumu, qoz-fındıq və yumurta sarısı kimi qidalar iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Polifenollar

Giləmeyvə (viburnum, dağ külü, yaban mersini, qarağat) və meyvələr (qreypfrut, alma qabığı) döş hüceyrələrinin DNT-sini zədələnmədən qoruyan lif və antioksidantlarla zəngindir.

Bitki zülalları

Mərcimək, lobya, yaşıl lobya və noxud kimi qidalar doymuş yağda daha azdır, lakin yenə də polifenol və həll olunan liflə zəngindir.

Brokkoli cücərtiləri

Yarım fincan brokoli cücərtiləri mutasiyaların və xərçəng hüceyrələrinin inkişafının qarşısını alan kök hüceyrələrin sayını artırmağa kömək edir.

İzotiyosiyanatlar

Bütün növ kələm, balqabaq, arugula və turp mutasiyaların və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alan xüsusiyyətlərə malikdir.

Karotenoidlər və C vitamini

Bu maddələr hormon balansını qoruyarkən antioksidant və antitümör xüsusiyyətləri ilə xərçəng riskini azaldır. (lent.az)


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1702   Tarix: 27 oktyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Həkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib

Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar

5 dekabr
.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

7 dekabr
.

COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir

5 dekabr
.

Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb

Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər

30 noyabr
.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifadə olunması tövsiyə olunur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, turşunun qid

7 dekabr
.

Solğun sifət nadir xəstəliyin əlaməti ola bilər – XƏBƏRDARLIQ

Sizin üçün adi olmayan üz solğunluğu təkcə yorğunluq əlaməti olmaya bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bu, nadir qan xərçəngi növü kəskin mieloid leykozun mümkün simptomlarından biri ola bilər. bu xəstəliklə bağlı məlumatları təqdim edir:. Əgər üzünüzün "həddindən artıq solğun" göründüyün

7 dekabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?

Bir çox insan səhər yeməyinin boş buraxılmasının gün ərzində daha bol bir naharla asanlıqla kompensasiya oluna biləcəyini düşünür. Lakin insan orqanizmi öz qədim və sərt qanunları ilə işləyir və səhər yeməyinin buraxılması bədən üçün ciddi xəbərdarlıq siqnalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, uzun müddə

18 dekabr
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

2 dekabr