Döş xərçənginin inkişafına səbəb olan qidalar AÇIQLANDI

Döş xərçənginin inkişafına səbəb olan qidalar AÇIQLANDIDöş xərçəngi qadınlarda ən çox rast gəlinən xərçəng növüdür. Bir çox forma var, onların bir çoxu erkən aşkar edilərsə, uğurla müalicə edilə bilər.

Ancaq bəzi qidalar şişlərin inkişafına kömək edə bilər.

Hansı qida şişlərin əmələ gəlməsinə kömək edir?

Diyetoloq Oksana Skitalinskaya bu barədə qeyd edib.

Şiş riskini artıran qidalar

Yüksək glisemik indeksi olan qidalar

Şəkər, qənnadı məmulatları və şəkərli içkilərin həddindən artıq istehlakı insulin səviyyəsinin artmasına səbəb olur ki, bu da döş toxumasında insulin reseptorlarını aktivləşdirir, dəyişdirilmiş hüceyrələrin böyüməsi üçün şərait yaradır. Dietoloqlar şirniyyatları giləmeyvə ilə əvəz etməyi məsləhət görürlər.

Həddindən artıq doymuş yağlar

Doymuş yağlar orqanizm üçün vacib olsa da, onların həddindən artıq istehlakı hormona bağlı şişlərin riskini artıra bilər. Mütəxəssislər yağlı ətin miqdarını məhdudlaşdırmağı, kolbasa və hisə verilmiş ət kimi qidalardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

Trans yağlar

Bu zərərli yağlara şokolad barları, buzlanma, peçenye və konfet kimi sənaye qənnadı məmulatları və qəlyanaltılarda rast gəlinir. Trans yağlar iltihablı prosesləri artırır və insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər.

Bu qeyri-sağlam yağlar sənaye qənnadı məmulatlarında və şokolad batonları, peçenye və konfet kimi qəlyanaltı qidalarda olur. Trans yağlar iltihabı artırır və insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər.

Alkoqol

Qırmızı şərabda resveratrol kimi faydalı komponentlərin olmasına baxmayaraq, spirt döş toxumasına dağıdıcı təsir göstərir və onun zərəri mümkün faydadan üstündür.

Emal edilmiş ət

Kolbasa və sosiskaların tərkibində heterosiklik aminlər və nitrozoamin birləşmələri kimi kanserogenlər var ki, bu da xərçəngin inkişaf riskini artırır.

Şişlərin inkişaf riskini artıran amillər

Piylənmə

Həddindən artıq çəki orqanizmdə xroniki iltihab yaradır və bu da döş xərçənginin inkişafına kömək edir. Yağ hüceyrələri immunitet sistemini sıxışdıran, xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə qabiliyyətini azaldan iltihablı molekulları buraxır. Zəhərli maddələr də yağ toxumasında toplanır və vəziyyəti daha da ağırlaşdırır.

Stress

Uzun müddət davam edən psixo-emosional stress kortizol səviyyəsini artırır, bu da sinir və endokrin sistemlərin qarşılıqlı təsirinə mənfi təsir göstərir, həmçinin immunitet sistemini zəiflədir.

Qidalanma yolu ilə döş xərçənginin qarşısının alınması

Omeqa-3 yağ turşuları

Dəniz balığı, balıq yağı, dəniz məhsulları, kətan toxumu, qoz-fındıq və yumurta sarısı kimi qidalar iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Polifenollar

Giləmeyvə (viburnum, dağ külü, yaban mersini, qarağat) və meyvələr (qreypfrut, alma qabığı) döş hüceyrələrinin DNT-sini zədələnmədən qoruyan lif və antioksidantlarla zəngindir.

Bitki zülalları

Mərcimək, lobya, yaşıl lobya və noxud kimi qidalar doymuş yağda daha azdır, lakin yenə də polifenol və həll olunan liflə zəngindir.

Brokkoli cücərtiləri

Yarım fincan brokoli cücərtiləri mutasiyaların və xərçəng hüceyrələrinin inkişafının qarşısını alan kök hüceyrələrin sayını artırmağa kömək edir.

İzotiyosiyanatlar

Bütün növ kələm, balqabaq, arugula və turp mutasiyaların və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alan xüsusiyyətlərə malikdir.

Karotenoidlər və C vitamini

Bu maddələr hormon balansını qoruyarkən antioksidant və antitümör xüsusiyyətləri ilə xərçəng riskini azaldır. (lent.az)


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1565   Tarix: 27 oktyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, çiy pomidor mədə turşusunu artıraraq reflü və qastrit kimi narahatlıqları gücləndirə bilər. Səhər acqarın

7 iyun
.

Qarpızın bilinməyən zərərləri açıqlandı: Mütəxəssislərdən vacib XƏBƏRDARLIQ

Yay aylarının ən çox sevilən və təravətləndirici meyvələrindən biri olan qarpız təkcə dadı ilə deyil, faydaları ilə də tanınır. Mütəxəssislər bu meyvənin sağlamlıq üçün bəzi gözlənilməz risklər daşıya biləcəyini bildirirlər. Yuyulmadan istifadə ciddi təhlükə yarada bilər - Qarpızın xarici səthi tarlad

8 iyun
.

Hər səhər içsəniz, möcüzəni görəcəksiniz

Gün ərzində yeyilən qidaların əksəriyyətinin orqanizmə faydası az olduğu üçün bir çox sağlamlıq problemləri yaşanır. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bütün xəstəliklərə qalib gəlmək üçün immuniteti yüksək tutmaq mütlləqdir. Mütəxəssislər məsləhət görür ki, hər gün zeytun yağı içmək bi

14 iyun
.

Yayda ofislərdə kondisioner mübahisəsi: İdeal temperatur açıqlandı

Yay aylarında xüsusilə ofis yerlərində kondisionerin dərəcəsi ilə bağlı mübahisə yaranır. Ölkə.Az "gloob"a istinadla xəbər verir ki, bireyni dərəcə alrtında insanların bir qismi üşüsə də, digərləri çox isti olduğunu söyləyir. Bunun səbəbi isə daxili məkanda istilik standratlarının qadınlıa

6 iyun
.

Özünüzü yaz qripindən qoruyun

Havaların isinməsinə baxmayaraq qripə yoluxma halları artıb. Axşam.az xəbər verir ki, isti geyinmək bu problemin aradan qaldırılmasına heç də yardım etmir. Bunun üçün ilk növbədə yeyib-içdiklərinizə diqqət etməlisiniz. 38 dərəcədən yuxarı hərarət, şiddətli zəiflik və əzələ ağrıları, quru öskürək, boğa

1 iyun
.

Sağlam həyat tərzi sürən 39 yaşlı məşqçidə xərçəng aşkarlanıb

39 yaşlı məşqçi Danni Dankan düzgün qidalanma və müntəzəm fiziki aktivlikdən ibarət sağlam həyat tərzi sürməsinə baxmayaraq yoğun bağırsaq (kolorektal) xərçənginə tutulub. Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə İspaniyanın "El Español" nəşri məlumat yayıb,. O bildirib ki, həkimlər onun xəstəliyini

17 iyun
.

Damar xəstəlikləri nədən yaranır? - Arterial problemlər barədə bilinməyənlər

Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Proqramın budəfəki buraxılışında damar xəstəlikləri müzakirə edilib. Cərrah Sadiq Əhmədovla damar xəstəliklərində yaş faktoru, stresin damarlar üçün təhlükəsi ilə bağlı fikir mübadiləsi aparılıb. Verilişdə, həmçinin işemiyanın qarşısını

8 iyun
.

Qocalmanı ləngidə bilən vitamin

Alimlər telomerləri - DNT-nin uclarında yerləşən və "bioloji saat" adlandırılan hissələri araşdırıblar. Çünki onlar yaş artdıqca qısalır. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, amerikalı araşdırmaçılar qrupu vitamin D-nin qocalma ilə əlaqəli bioloji mexanizmi ləngidə biləcəyini aşkar edib

29 may
.

"87 yaşımda siqareti tərgitdim,ən qorxulu qidalardan biri də çörəkdir" - Rəşid Mahmudovla gündəm müsahibə

Ən qorxulu qidalardan biri də çörəkdir - Rəşid Mahmudov. Zaman dəyişir, texnologiyalar inkişaf edir, amma dəyərini saxlayan bir həqiqət var: insan sağlamlığı. O, həyatın bütün mərhələlərində ən böyük sərvət, ən vacib ehtiyac və ən sarsılmaz dəyər olaraq qalır. Məhz bu vəziyyətdə elmin, təbabətin, xal

31 may