Bitki çayları haqqında vacib məsləhətlər: Bəziləri dəmlənməli, digərləri qaynadılmalıdır - SİYAHI
Bitki çayları bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, xüsusilə həzm problemlərini yüngülləşdirməkdə effektiv rol oynayır. Ancaq bu məhsuldan istifadə edərkən düzgün növləri seçilməli, uyğun şəkildə dəmlənməli və nəzarətli istehlak olunmalıdır.
Oxu.Az-ın "Haber Global"a istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə türkiyəli qastroenteroloq və fitoterapiya üzrə mütəxəssis Bülent Yaşar xəbərdarlıq edib.
O, bitki çaylarının həm bəzi xəstəlik əlamətlərini yüngülləşdirdiyini, həm də gündəlik sağlamlıq rejiminə müsbət təsir göstərdiyini deyib.
"Həzm sistemi narahatlıqlarının müalicəsində çobanyastığı, nanə və ballınanə (melisa) çayları önə çıxır. Bu çaylarla yanaşı, adaçayı, zəncəfil, cirə və razyana kimi bitkilər də həzmin asanlaşdırılmasına töhfə verir", - deyə o bildirib.
Mütəxəssis bitki çaylarının hazırlanmasında dəmləmə və qaynatma kimi iki əsas üsulun olduğunu qeyd edib:
"Əsasən yarpaq və çiçək hissəsi istifadə olunan bitkilər qaynadıldıqdan sonra soyudulmuş suya əlavə edilərək dəmlənməlidir. Zəncəfil kimi kök bitkilər əvvəlcə su ilə birlikdə qaynadılmalı, sonra süzülərək istehlak edilməlidir".
Onun sözlərinə görə, bitki çaylarını gün ərzində 1-3 stəkan içmək idealdır.
"Daha çox istehlak bitki tərkiblərinə görə orqanizmdə yan təsirlərə səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssis vurğulayıb.
O, xüsusilə çobanyastığı çayında diqqət edilməli fərqli növlərin olduğunu vurğulayıb:
"Xalq arasında may çobanyastığı kimi tanınan növü tövsiyə edirik. Təbiətdəki hər çobanyastığı çay kimi istehlak edilə bilməz; yanlış növ istifadəsi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər", - deyə o bildirib.
Mütəxəssis bitki çaylarının etibarlı mənbələrdən alınmasının vacib olduğunu qeyd edib.
"İstehlakçılara bitki çaylarını əldə edərkən mənbəyinə diqqət yetirmələrini və mütəxəssis məsləhəti ilə istifadə edilməsini tövsiyə edirik", - deyə o vurğulayıb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Un və süd məhsulları ilə bağlı həkimdən XƏBƏRDARLIQ
Ağ un, o cümlədən çörək və un məmulatları, həmçinin şəkər və yağlı süd məhsulları dəri problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, by barədə rusiyalı dietoloq Liliya Starodubtseva "RIA MO"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə, piyli və qızardılmış yeməklər, eləcə də spirtli içkilə
30 oktyabrYorğun hiss edirsiniz?
Əgər zəiflik, tez yorulmaq, üşümək hissi, baş ağrısı kimi şikayətləriniz varsa, anemiyanız ola bilər. Axşam.az xəbər verir ki, anemiyanın qırmızı qan hüceyrələrinin sayının və ya hemoqlobin miqdarının azalması olduğunu ifadə edən mütəxəssislər bunun 3 səbəbinin olduğunu bildirib:. Qan itkisi, qırmız
9 noyabrYatmazdan əvvəl telefona baxmaq yuxu sağlamlığını həqiqətən təsir edirmi?
Yatmazdan əvvəl ağıllı telefondan istifadə etməmək tövsiyəsi müasir dövrün ən geniş yayılmış sağlamlıq xəbərdarlıqlarından biridir. Lakin çoxları bu qaydanı pozur. Yeni bir elmi araşdırma isə bu vərdişin yuxuya mənfi təsirinin əvvəllər düşünülən qədər qəti olmadığını irəli sürərək uzunmüddətli mübahisən
14 noyabrPayızda əhvalınızı qorumağın yolları: Psixoloqdan vacib xəbərdarlıqlar
Payızın gəlməsi ilə günlərin qısalması və günəş işığının azalması insanların əhvalına mənfi təsir göstərə bilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, Özel Medline Adana Xəstəxanasının (Türkiyə) mütəxəssis psixoloqu Fulda Karaçiçekin sözlərinə görə, bu mövsümi dəyişikliklər orqanizmdə yuxu hormonunun ifrazını artırır
5 noyabrLimon hansı hallarda və necə sağlamlığınıza zərər verə bilər?
Limon planetin ən sağlam meyvələrindən biri hesab olunur, lakin hər kəs onu müntəzəm olaraq yeyə bilmir. Limon dünyada tanınan və sevilən sitrus meyvəsidir. Meyvə faydalı xüsusiyyətlərinə görə qiymətləndirilir və bir çoxları onu soyuqdəymə üçün çaya əlavə edir və ya immunitet sistemini gücləndirmək üçü
26 oktyabrİnfarkt və insultun yaranmasında yeddi əsas risk faktoru - Roqojkina açıqladı
İnfarkt və insult adətən qəfil baş vermir. Bu xəstəliklərin formalaşması illərlə davam edən risk faktorlarının toplanması nəticəsində baş verir. xəbər verir ki, bunu kardioloq, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin Tibb və Profilaktika Mərkəzinin elmi əməkdaşı Yelizaveta Roqojkina deyib. O bildirib ki, infark
7 noyabrPişiklərdən yoluxur, beyni məhv edir
Alimlər milyonlarla insanın beynində yaşayan Toxoplasma gondii parazitinin zəif yerini aşkar ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, Virciniya və Merilend Veterinar Tibb Kollecinin mütəxəssisləri T. gondii-nin həyatda qalması üçün vacib olan TgAP2X-7 adlı zülalı müəyyən ediblər. Bu zülal olmada
27 oktyabrAcı bibər infarkt riskini azaldırmış
Badımcançiçəklilər fəsiləsinə məxsus bibərin vətəni Cənubi Amerikadır. İlk dəfə ispanlar tərəfindən Avropaya gətirilmiş bibərlər qısa müddət ərzində tropik və subtropik ölkələrdə yayılıb. Xüsusilə C vitamini ilə zəngin bibərlərin acı, şirin növləri və rəngbərəg çeşidləri var. Acı istiotda 9-20% qur
30 oktyabrYumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT
Yumurta ən çox qiymətləndirilməyən, lakin ən faydalı qidalardan biridir. O, təkcə yüksək protein mənbəyi deyil, həm də beynin və görmə qabiliyyətinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yumurtanı gündəlik rasiona daxil etməyin 5 əsas səbəbini açıqlayıblar. Sarısı ağından daha faydalıdır
4 noyabr