Yaddaşınızın güclü, beyninizin sağlam olmasını istəyirsinizsə - bunları edin
Yaddaşı və beyin fəaliyyətini gücləndirməyə kömək edən bir çox qida növü var.
Sonxeber.az musavat.com-a istinadən xəbər verir ki, bu qidalar antioksidantlarla, vitaminlər və sağlam yağlarla zəngindir, beyindəki hüceyrə fəaliyyətini stimullaşdırır və yaddaş qabiliyyətini artırır.
Yaddaşı gücləndirən bəzi faydalı qidalar bunlardır:
Qoz və badam - Omeqa-3 və E vitamini ilə zəngin olan qoz və badam yaddaş və beyin sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Qoz, xüsusən də zehni fəaliyyəti dəstəkləməyə kömək edən antioksidantlarla doludur.
Qarağat və digər giləmeyvələr - Antioksidantlar və C vitamini ilə zəngin olan qarağat yaddaşı gücləndirir və beyinin yaşlanma prosesini ləngidir.
Somon və digər yağlı balıqlar - Somon, sardina kimi balıqlar omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir ki, bu da beyinə faydalıdır və yaddaşı inkişaf etdirir.
Avokado - Avokado tərkibindəki sağlam yağlar sayəsində qan dövranını yaxşılaşdırır, beyinə qan axınını təmin edir və diqqəti artırmağa kömək edir.
Yaşıl çay - Yaşıl çay konsentrasiyanı artırır, yaddaşı gücləndirir və beyinə antioksidant təsir edir.
Brokoli - K vitamini və antioksidantlar baxımından zəngin olan brokoli beynin fəaliyyətini stimullaşdırır və yaddaşın uzun müddət yaxşı qalmasına kömək edir.
Tünd şokolad - Flavonoidlər və antioksidantlar olan tünd şokolad diqqət və yaddaşı yaxşılaşdırır. Ancaq miqdarına nəzarət etmək vacibdir.
Bu qidaları müntəzəm olaraq qəbul etmək yaddaşın qorunması və güclənməsinə töhfə verə bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşSağlam yaşlanma üçün ən azı 7 saat yatmalısınız
Alimlər yeni araşdırmaları ilə sağlam qocalmaq üçün gündə ən az 7 saat yatmaq lazım olduğunu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, alimlər insanların sağlam qocalması üçün gündə neçə saat yatması lazım olduğunu müəyyən ediblər. Araşdırma üçün 2011, 2013 və 2015-ci illərdə 45 və daha yuxarı yaşda olan təxminə
11 noyabrPaket çayın içindəkilər sizi QORXUDACAQ - Həşərat dərmanı və... – ARAŞDIRMA
Yəqinki bir çoxumuz çay içməyi sevməklə yanaşı, hətta adət halına gətirmişik. İş çay dəmləməyə gəldikdə isə tənbəllik edirik. Bəzilərimizin əli həmən dəqiqə paket çaylara uzanır. Bəs paket çay içməyin sağlamlığa zərəri varmı? . xəbər verir ki, -ına apardığı araşdırmaya görə, az əmək sərf edərək hazırlana
15 noyabrYeməkdən sonra su içmək ziyandır
Çoxumuz yeməklə birlikdə bir stəkan şirə və ya heç olmasa su içməyə öyrəşmişik. Uzunömürlü və sağlamlığı ilə tanınan yaponlar yeməkləri ilə birlikdə su içməkdən çəkinirlər. Axşam.az xəbər verir ki, yaponlar suyun həzmə maneə törədə biləcəyinə və orqanizminizin yeməyi həzm etməsini çətinləşdirə biləcəyin
10 noyabrTik-Tokda çox vaxt keçirənlər şəkər xəstəsi ola bilər
Son 30 ildə dünyada şəkər xəstəliyi halları ikiqat artıb. Dünya Səhiyyə Təşkilatı və NCD-RisC tərəfindən aparılan araşdırmaya görə, hazırda dünyada 828 milyondan artıq insan şəkərli diabetdən əziyyət çəkir. Bəs Azərbaycanda şəkər xəstələrinin sayında artım müşahidə olunurmu? Ümumiyyətlə, xəstəliyin artmasını
17 noyabrYarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq
Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. -a istinadla xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallara diqqət yetirmək lazımdır:. Laktoza İntoleransı. Qatıqdakı laktoza bəz
20 noyabrSuyun faydaları ilə bağlı söylənilən bu miflər doğru deyilmiş
İçməli su üçün xüsusi norma yoxdur, lakin maye qəbul etmək üçün normalar var. xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq və endokrinoloq Albina Komissarova bildirilib. Onun sözlərinə görə, maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün səhərlər limonlu su içmək də lazım deyil. Diyetoloq izah edib ki, maddələr mübadiləs
1 noyabrKərə yağı kimlərə olmaz? - Həkim TÖVSİYƏSİ
Kərə yağı bir çox insanın sevdiyi məhsuldur. Faydasından əlavə o çörək-bulka məmulatlarına təkrarolunmaz ətir verir, yeməklərin dadını daha zərif və doyurucu edir. Lakin dad keyfiyyətlərinə baxmayaraq, kərə yağı bəzi kateqoriya insanlar üçün sağlamlığa təhlükəli ola bilər. -ın verdiyi xəbərə görə, b
10 noyabrBütün yaşlı insanların yeməli olduğu İKİ DƏNLİ BİTKİ
Kardioloqlar belə qənaətə gəliblər ki, qarabaşaq və darı sıyığı yaşlı insanlarla bərabər ürək-damar xəstəlikləri ilə üzləşənlər üçün zəruri məhsuldur. -a istinadən xəbər verir ki, bu taxıllar təkcə ürək sağlamlığını dəstəkləmir, həm də bütövlükdə bədənə faydalı təsir göstərir. Qarabaşaq yarmasının sağlamlı
24 oktyabrBu xəstəlik sürətlə "cavanlaşır" – ÖLÜM HALLARI ARTIB
Dünya Səhiyyə Təşkilatının (DST) məlumatına görə Azərbaycan insult nəticəsində ölüm hallarının yüksək olduğu ölkələr arasındadır. Ümumən ölkədə hər il təxminən 1100 dən çox insan insult keçirir. İnsult əvvəllər daha çox yaşlı insanlar arasında müşahidə edilirdisə, indi bu xəstəlik olduqca "cavanlaşıb"
23 oktyabr