ABŞ-li həkimlərdən açıqlama: Hansı qidaları və içkiləri acqarına qəbul etmək olmaz?

ABŞ-li həkimlərdən açıqlama: Hansı qidaları və içkiləri acqarına qəbul etmək olmaz?Qəhvə, çay, yoğurt, sitrus meyvələri və şirin qazlı içkiləri acqarına qəbul etmək həzmetmə və qanda şəkərə nəzarətlə bağlı problemlər yarada bilər.

Oxu.Az-ın "Daily Mail"ə istinadən xəbərinə görə, bu barədə ABŞ-nin Corctaun Universitetinin Xəstəxanasından olan diyetoloq Robinn Çutkan və Nyu-Yorkdan olan qastroenteroloq Maykl Şopis danışıblar.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, kofein mədə turşusu ifrazını stimullaşdıra bilər ki, bu da mədə yanması, ürəkbulanma, öskürək, ağız qoxusu və qarında şişkinlik kimi simptomlara gətirib çıxara bilər. Həmçinin aşağı qida borusunun sfinkteri genişlənə və mədə turşusu yenidən qida borusuna qayıda bilər və bu da turşu reflüksünə səbəb ola bilər. Bu cür təsirlər mədənin həm boş, həm də dolu olduğu zaman baş verə bilər, lakin acqarına xoşagəlməz hisslər daha qabarıq özünü göstərir.

Həkimlər əlavə ediblər ki, ənənəvi olaraq digər növlərə nisbətən tərkibində daha çox kofein olan qara çayı içməzdən əvvəl də qəlyanaltı etmək lazımdır. Çobanyastığı, hibiskus və nanə çaylarını isə qorxmadan içmək olar.

Kofein ehtiva edən içkilərlə yanaşı, acqarına, həmçinin şirin və qazlı içkilərin də içilməsi məsləhət görülmür. Karbondioksid mədədə toplanaraq ona təzyiq göstərə və şişkinliyə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, qidadan orqanizmə qəfil şəkər qəbulu qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına gətirib çıxara bilər ki, onun aşağı salınması da adətən güc itkisi ilə müşayiət olunur.

Qastroenteroloq Şopis qeyd edib ki, bəzi insanlar acqarına süd məhsullarını həzm etməkdə çətinliklər yaşayırlar. Həkimin sözlərinə görə, yoğurtda süd turşusunun artıq olması mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandıra və məhsulun tərkibindəki probiotiklərin (faydalı bakteriyaların) bir hissəsini məhv edə bilər.

Mütəxəssislərin ilkin yemək kimi yeməyi tövsiyə etmədikləri digər məhsul isə sitrus meyvələri və onlardan hazırlanan şirələrdir. Onlar qeyd edirlər ki, səhər yeməyinin məşhur inqrediyentlərinin tərkibində olan limon turşusu bağırsağın selikli qişasını zədələyə bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 660   Tarix: 12 noyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artıran məhsul

Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət (mal əti, quzu, donuz əti) və qırmızı ət məhsulları (bekon və salam) 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The Lancet" nəşrində dərc olunub. Alimlər Şimali və Cənubi Amerikadan

1 yanvar
.

Çoxları bu xəstəlikdən əziyyət çəkir - Çarəsi bu imiş…

Aerofobiya – uçmaq qorxusu dünyada milyonlarla insanın yaşadığı bir problemdir. Bu fobiya təkcə səyahət planlarını məhdudlaşdırmır, həm də şəxsin sosial və peşə həyatına ciddi təsir göstərə bilər. Aerofobiyanın əsas səbəbləri arasında hündürlük qorxusu, təyyarə qəzası riski ilə bağlı narahatlıq, bağl

4 yanvar
.

Ən faydalı meyvə və giləmeyvələr açıqlandı

Limon, çiyələk, portağal, qreypfrut və böyürtkən insan üçün ən faydalı maddələrin maksimum miqdarını özündə ehtiva edir. -ın verdiyi məlumata görə, "William Paterson" Universitetinin alimləri apardıqları araşdırmadan sonra bu qənaətə gəliblər. Mütəxəssislər 41 bitki məhsulunun tərkibini təhli

10 yanvar
.

Metapnevmovirus nədir? - ƏLAMƏTLƏRİ

Öskürək, burun axıntısı, boğaz ağrısı, yüksək hərarət. Elə bildiniz, qripin əlamətlərini sadalayıram? Xeyr, bütün bunlar həm də son günlər nəinki ölkəmizdə, bütün dünyada geniş yayılan metapnevmovirusun göstəriciləridir. Bəs metapnevmovirus nədir? Bu xəstəlikdən özümüzü necə qoruyaq?. məsələ ilə bağl

13 yanvar
.

Uşaqlarda baş ağrılarının təhlükəli nəticələri açıqlanıb

Baş ağrısı ən geniş yayılmış problemlərdən biridir - bu, nevroloqa müraciət etmənin ən çox rast gəlinən səbəblərindən biridir. Uşaqlar da daxil olmaqla hər kəs vaxtaşırı bununla qarşılaşır. Eyni zamanda, başa düşmək vacibdir ki, bəzi hallarda bu vəziyyət uşaq üçün təhlükəli ola bilər. bu barədə -ya istinadə

12 yanvar
.

Soyuğun orqanizmə təsiri: xəstəliklərə həssaslıq və digər sağlamlıq riskləri

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, ekstremal soyuq və ya uzun müddət davam edən qış temperaturu ürək, beyin və digər həyati orqanlara təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bununla bağlı məqalə hazırlayıb. Soyuq hava şəraitində bədən istiliyi itirdiyi enerjini bərpa edə bilmir. Xüsusilə bədən temperatur

8 yanvar
.

Hansı qəhvə daha sağlamdır, südlü yoxsa qaymaqlı?

Südlü qəhvə ilə qaymaqlı qəhvə arasındakı fərqi hamı başa düşmür. Kremi yağlı olduğu üçün kalorisi daha çox olur. -a istinadən hansı qəhvənin daha sağlam olduğunu sizlərə təqdim edir:. Nə fərqi var aralarında?. Əsas fərq məhsulun yağ tərkibidir. Mağazada yağ tərkibi 3,5% - maksimum 5% olan süd tapa bilsəniz

14 yanvar
.

Böyük Britaniyada xərçəngə qarşı peyvəndin hazırlanmasında irəliləyiş əldə olunub

2025-ci ildə xərçəng xəstəliyinə qarşı peyvəndin yaradılmasında yeni mərhələ başlaya bilər. "Report" xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın "The Economist" jurnalı alimlərə istinadən yazıb. Müəlliflər xərçəngə qarşı peyvəndin sınaqlarının uğurlu olduğunu qeyd ediblər. Ən so

4 yanvar
.

Xeyirli bildiyimiz meyvənin ziyanı: Sən demə naringi...

Naringilər yüksək miqdarda C vitamini olan aşağı kalorili məhsuldur, buna görə də balanslaşdırılmış pəhrizə yaxşı uyğun gəlir, lakin miqdarında olmalıdır. Bunu diyetoloq Alexandra Poroşina deyib. O, gündəlik istehlak üçün optimal olan meyvə miqdarınsan danışıb. Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, naringilər

31 dekabr 2024