Yalnız çörək yeməklə yaşamaq mümkündür? - CAVAB
Alimlər bunu özbaşına sınaqdan keçirməməyi və rasionunuza çörək də daxil olmaqla müxtəlif yeməkləri yeməyi məsləhət görürlər.
Bir çoxumuz karbohidratları, xüsusən də çörəyi sevirik. Ancaq bütün gün yalnız bu məhsulu yesəniz nə olacağını heç düşünmüsünüzmü? Bu, orqanizmimizə və sağlamlığımıza necə təsir edəcək?
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, rasionunuzu bir qida maddəsi ilə məhdudlaşdırmaq sizin vaxtınıza və enerjinizə qənaət edə bilər. Bəzi qidalarda orqanizm üçün lazım olan bütün maddələr, məsələn, bütün vacib amin turşularını ehtiva edən kartof. Lakin onların miqdarı o qədər azdır ki, çoxlu kartof yesəniz belə, çatışmamazlıq yaranacaq.
Eyni şey çörəyə də aiddir. Ancaq başa düşmək lazımdır ki, bütün çörək növləri eyni dərəcədə sağlam deyil. Kartof və ya düyüdən fərqli olaraq çörək taxıl, su və maya kimi müəyyən mikroorqanizmlərin qarışığıdır. Bu mikroorqanizmlər taxılları parçalayır və əks halda əldə etmək çətin olacaq qida maddələrini buraxır. Ətraf mühitə dair nəşrlərdən biri qeyd edir ki, çörək son məhsul kimi orijinal taxıldan daha çox qida dəyərinə malikdir.
Məsələn, suda isladılmış tam taxıl olan yulaf əzməsini adi çörəklə müqayisə etsəniz, ikincisi daha qidalı olar. Bu, çörəyin fermentasiya prosesi zamanı taxıllardan çoxlu faydalı maddələrin aşkarlanması ilə əlaqədardır ki, bu da sıyıqla baş vermir.
Ancaq bu, yalnız ənənəvi olaraq hazırlanmış çörək üçün doğrudur, çünki ən müasir növlər ağ un və kommersiya mayasından hazırlanır, bu da bütün taxılların faydalarını aradan qaldırır.
Yalnız çörək yemək olarmı və bundan nə çıxacaq?
Teorik olaraq, tək çörəklə sağ qalmaq mümkündür, lakin bunun üçün tam taxıllardan, təbii mayalardan və qida maddələrinin sərbəst buraxılmasına kömək edən bakteriyalardan istifadə etməlisiniz. Ən yaxşı variantlardan biri mayalı çörəkdir. Onun hazırlanması prosesi yavaş gedir, bu da taxılların bütün faydalı komponentlərini aşkar etməyə imkan verir.
Ancaq yalnız çörək yesəniz belə, tam qidalanma üçün kifayət etməyəcək. Hər iki halda, C, D, B12 və kalsium kimi vacib vitaminləri ala bilməyəcəksiniz. Üstəlik, gec-tez müəyyən maddələrin çatışmazlığı ilə qarşılaşacaqsınız, bu da rifahınıza təsir edəcəkdir.
Bundan əlavə, çatışmazlıq baş verməzdən əvvəl, orqanizm həssas xüsusi doyma kimi tanınan bir fenomen yaşayacaqdır. Bu o deməkdir ki, insan eyni məhsulu nə qədər uzun müddət istifadə edərsə, ondan bir o qədər az həzz alır. Çörək, bu vəziyyətdə, bu təsirə məruz qalan məhsulların ən parlaq nümunələrindən biridir. Bu səbəbdən tarazlığı qorumaq və yeməkdən zövq almaq üçün pəhrizinizdə müxtəlifliyi saxlamaq vacibdir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 1485 Tarix: 16 mart 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
[b]Çilingər kimdir və hansı xidmətləri yerinə yetirir?[/b]
Çilingər xidməti gündəlik həyatda ən çox ehtiyac duyulan, lakin əhəmiyyəti adətən yalnız problem yarandıqda başa düşülən peşələrdən biridir. Açarın itməsi, qapının kilidlənməsi və ya kilidin sıradan çıxması kimi hallar hər kəsin başına gələ bilər. Belə vəziyyətlərdə peşəkar çilingər həm vaxt itkisin
21 dekabrUşaq vaxtı "həkim olacam" deyən oğlan böyüyəndə görün kim oldu - VİDEO
Türkiyənin Ağrı şəhərində uşaqlıq illərində verdiyi müsahibədə gələcəkdə həkim olmaq istədiyini deyən uşaq, illər sonra bərbər peşəsini seçib. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, aradan uzun zaman keçdikdən sonra arxivdən çıxan həmin müsahibəni izləyən şəxs gülüşünü saxlaya bilməyib. İllər əvvə
19 dekabrBu ətləri qətiyyən almaq olmaz - Ekspertdən XƏBƏRDARLIQ
"Hansı ölkədən idxal olunmasından asılı olmayaraq bütün ətlər sərhədi keçəndə aidiyyəti qurum tərəfindən həm qida təhlükəsizliyi qaydalarına uyğun şəkildə nəzarət, həm də risk əsaslı laborator analizlər aparılmalıdır. Bu məhsullar satış mərkəzlərinə soyuq qida zəncirində gətirilməlidir, temperatu
20 dekabrNiyə qışda daha çox aclıq hiss edirsiniz? - Dietoloqun CAVABI
Əgər qış aylarında daha güclü aclıq hiss edir və şirniyyata meylin artdığını müşahidə edirsinizsə, bu tamamilə təbii bir prosesdir. Qışda tez-tez makaron, çörək və ya şokolad yemək istəyi yaranırsa, buna təəccüblənməyin. Bu bir kapriz deyil, bədənin verdiyi təbii siqnaldır. Soyuq havada isinmək üçü
17 dekabrBunu süfrədə qoyma - Hansı əşyalar yoxsulluq və bədbəxtlik gətirir?
Yemək masası qədimdən təkcə məişət əşyası deyil, həm də bolluq, ailə ocağı və birliyin rəmzi hesab olunub. Xalq inanclarına və qədim əlamətlərə görə, süfrənin üzərində qoyulan bəzi əşyalar evə yoxsulluq, mübahisələr və maliyyə çətinlikləri cəlb edə bilər. xarici mediaya istinadla köhnə inanclara əsasə
21 dekabrNiyə ön şüşələrdə qara nöqtələr olur? - Az adamın bildiyi gizli XÜSUSİYYƏT
Bir çox sürücü yalnız son vaxtlar avtomobillərin, ilk baxışda xırda görünən bir detalına - ön şüşənin kənarları boyunca yerləşən qara nöqtələrə diqqət yetirib. Demək olar ki, hər avtomobildə mövcud olmasına baxmayaraq, onların əsl təyinatı uzun müddət diqqətdən kənarda qalıb. xəbər verir ki, söhbət ö
21 dekabrTelevizoru belə silənlər diqqətli olsun: Ekrana zərər verə bilərsiniz
Televizor, kompüter və telefon kimi ekranların təmizlənməsi bir çox insan üçün çətin prosesə çevrilə bilər. Su damcıları, bezin buraxdığı izlərdən xilas olub ekranları düzgün və təhlükəsiz şəkildə təmizləmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, televizor ekranında çirk və tozu
21 dekabrZeytun yağından istifadə zamanı edilən 4 səhv
Zeytun yağından istifadə zamanı yol verilən geniş yayılmış səhvlər. Bir çox insan zeytun yağının istənilən halda faydalı olduğuna inanır. Lakin gündəlik istifadədə edilən bəzi səhvlər onun qida dəyərini ciddi şəkildə azalda bilər. bu 4 səhvi təqdim edir:. Yüksək temperaturda qızdırmaq. Ən böyük səhvlərdə
17 dekabr