Yalnız çörək yeməklə yaşamaq mümkündür? - CAVAB

Yalnız çörək yeməklə yaşamaq mümkündür? - CAVABAlimlər bunu özbaşına sınaqdan keçirməməyi və rasionunuza çörək də daxil olmaqla müxtəlif yeməkləri yeməyi məsləhət görürlər.

Bir çoxumuz karbohidratları, xüsusən də çörəyi sevirik. Ancaq bütün gün yalnız bu məhsulu yesəniz nə olacağını heç düşünmüsünüzmü? Bu, orqanizmimizə və sağlamlığımıza necə təsir edəcək?

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, rasionunuzu bir qida maddəsi ilə məhdudlaşdırmaq sizin vaxtınıza və enerjinizə qənaət edə bilər. Bəzi qidalarda orqanizm üçün lazım olan bütün maddələr, məsələn, bütün vacib amin turşularını ehtiva edən kartof. Lakin onların miqdarı o qədər azdır ki, çoxlu kartof yesəniz belə, çatışmamazlıq yaranacaq.

Eyni şey çörəyə də aiddir. Ancaq başa düşmək lazımdır ki, bütün çörək növləri eyni dərəcədə sağlam deyil. Kartof və ya düyüdən fərqli olaraq çörək taxıl, su və maya kimi müəyyən mikroorqanizmlərin qarışığıdır. Bu mikroorqanizmlər taxılları parçalayır və əks halda əldə etmək çətin olacaq qida maddələrini buraxır. Ətraf mühitə dair nəşrlərdən biri qeyd edir ki, çörək son məhsul kimi orijinal taxıldan daha çox qida dəyərinə malikdir.

Məsələn, suda isladılmış tam taxıl olan yulaf əzməsini adi çörəklə müqayisə etsəniz, ikincisi daha qidalı olar. Bu, çörəyin fermentasiya prosesi zamanı taxıllardan çoxlu faydalı maddələrin aşkarlanması ilə əlaqədardır ki, bu da sıyıqla baş vermir.

Ancaq bu, yalnız ənənəvi olaraq hazırlanmış çörək üçün doğrudur, çünki ən müasir növlər ağ un və kommersiya mayasından hazırlanır, bu da bütün taxılların faydalarını aradan qaldırır.

Yalnız çörək yemək olarmı və bundan nə çıxacaq?

Teorik olaraq, tək çörəklə sağ qalmaq mümkündür, lakin bunun üçün tam taxıllardan, təbii mayalardan və qida maddələrinin sərbəst buraxılmasına kömək edən bakteriyalardan istifadə etməlisiniz. Ən yaxşı variantlardan biri mayalı çörəkdir. Onun hazırlanması prosesi yavaş gedir, bu da taxılların bütün faydalı komponentlərini aşkar etməyə imkan verir.

Ancaq yalnız çörək yesəniz belə, tam qidalanma üçün kifayət etməyəcək. Hər iki halda, C, D, B12 və kalsium kimi vacib vitaminləri ala bilməyəcəksiniz. Üstəlik, gec-tez müəyyən maddələrin çatışmazlığı ilə qarşılaşacaqsınız, bu da rifahınıza təsir edəcəkdir.

Bundan əlavə, çatışmazlıq baş verməzdən əvvəl, orqanizm həssas xüsusi doyma kimi tanınan bir fenomen yaşayacaqdır. Bu o deməkdir ki, insan eyni məhsulu nə qədər uzun müddət istifadə edərsə, ondan bir o qədər az həzz alır. Çörək, bu vəziyyətdə, bu təsirə məruz qalan məhsulların ən parlaq nümunələrindən biridir. Bu səbəbdən tarazlığı qorumaq və yeməkdən zövq almaq üçün pəhrizinizdə müxtəlifliyi saxlamaq vacibdir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 574   Tarix: 16 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Avtomobil salonunu TOZDAN birdəfəlik qorumağın sirri - Mütəxəssisdən tövsiyələr

Toz - avtomobil salonunda təmizlik və rahatlığın əbədi düşmənidir. Bu, xüsusilə də interyer dizaynında çoxlu plastik detalları olan maşın sahiblərini narahat edir. Salonu yuyub tozsoranla təmizləyən kimi, növbəti gün ön panel, qapı kartları və digər elementlər yenidən boz təbəqə ilə örtülür. Bu, təkc

16 mart
.

Hansı düymələr çətin vəziyyətdə köməyə gələ bilər? - Avtomobilin çox bilinməyən faydalı funksiyaları

Avtomobillər müxtəlif funksiyalarla təchiz edilsə də, bir çox sürücülər alətlər panelindəki yalnız əsas düymələrdən istifadə etməyə davam edirlər. Lakin bir neçə düymə var ki, onlar haqqında məlumatlı olmaq faydalıdır. -ın xəbərinə görə, bu barədə " nəşri yazıb. Bu düymələrdən biri "Shift Loc

13 mart
.

Yalnız çörək yeməklə yaşamaq mümkündür? - CAVAB

Alimlər bunu özbaşına sınaqdan keçirməməyi və rasionunuza çörək də daxil olmaqla müxtəlif yeməkləri yeməyi məsləhət görürlər. Bir çoxumuz karbohidratları, xüsusən də çörəyi sevirik. Ancaq bütün gün yalnız bu məhsulu yesəniz nə olacağını heç düşünmüsünüzmü? Bu, orqanizmimizə və sağlamlığımıza necə təsi

16 mart
.

111 yaşlı britaniyalı qadın uzunömürlülüyünün sirrini açıqladı

11 yaşlı britaniyalı Hilda Lak uzunömürlülüyünün sirrini açıqlayıb. O, bunu şokolada olan sevgisi ilə izah edib. -ın məlumatına görə, bu barədə "Need To Know" məlumat yayıb. Böyük Britaniyanın sakini 1914-cü ildə Kent qraflığında anadan olub. Birinci Dünya Müharibəsi başladıqdan sonra Lak ailəs

14 mart
.

Adı Fənər, soyadı Baxça: Bir fanatın HEKAYƏSİ

"Fənərbaxça"nın oyunları ilə böyüyən, qələbələrə sevinən, məğlubiyyətlərə üzülən şəxs özünə komandanın adı və soyadını verib. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, fanatik "Fənərbaxça" azarkeşi adı ilə bağlı deyib: "Hara getsəm, adımı eşidənlər təəccüblənir. Nə vaxt müayin

14 mart
.

İlahiyyatçıya elə sual verdilər ki, nə deyəcəyini bilmədi

Məşhur türk ilahiyyatçı Nihat Hatipoğluna veriliş zamanı maraqlı sual verilib. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, bir gənc Hatipoğluna: "İzmirdə yaşayan birinə dua əvəzinə necə enerji göndərmək olar?" ,- deyə sual verib. İlahiyyatçı sualı ilk başda tam anlamayıb və yenidən soruşduqda

12 mart
.

Ay yoxa çıxsa nə baş verər?

Aydan gələn təbii işıq olmasaydı, bütün yollar və cığırlar təhlükəli saçar, bir çox gecə canlılarının həyatı risk altında olardı. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Aysız gecə ekoloji tarazlığı poza bilər. Ovlamaq üçün ay işığına güvənən yırtıcılar öz qidalarını tapmaqda çətinlik çəkərdilər. A

10 mart
.

Doqquz aylıq diskvalifikasiya olunan baş məşqçi komandasının oyununu avtobusdan izlədi

"Lion"un baş məşqçisi Paulo Fonseka 9 aylıq diskvalifikasiyasından sonra komandasının oyununu avtobusdan izləyib. "Goal" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, baş məşqçiyə komandası ilə birgə ehtiyat oyunçular skamyasında oturmağa icazə verilməyib. Amma "Nitsa"ya qarşı qələb

10 mart
.

Qırmızı ətdən həddindən artıq istifadə ürəyə ziyandır: Həftədə nə qədər yemək lazımdır?

Qırmızı ətdən həddindən artıq istifadə, yəni həftədə üç porsiyadan çox yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini xeyli artırır. -ın xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı diyetoloq Mixail Qinzburq " "ya müsahibəsində danışıb. "Qırmızı ətin, xüsusən də yağlı ətin tərkibində çox miqdarda doymuş yağla

14 mart