Gilas - dəri problemləri olan insanlar üçün çox xeyirlidir...
Gilas - həzm sistemi orqanlarını gücə salmadan, orqanizm tərəfindən rahat qəbul edilən çox xeyirli meyvədir.
Dietoloqların apardığı araşdırmalara əsasən , öz dadlı və ətrili xüsusiyyətləri i ilə bərabər, gilas vitamin tərkibi ilə çox zəngin bir meyvədir. Belə ki, bir giləmeyvədə - B, C, P, A vitaminləri, minerallar, dəmir və maqniy vardır. Onla isə beyinin işini aktivləşdirir və ümumilikdə orqanizmə müsbət təsir göstərir. Kalori dəyərinə gəldikdə isə, 100 qr məhsulda 52 kkal. var.
Xeyirli xüsusiyyətləri...
Gilas - orqanizmdə mübadilə prosesslərinin aktivləşdirilməsi üçün çox xeyirli sayılır. Xəstəlik keçirən və iştahı olmayan insanlar bu məhsuldan yeməklə, dərhal əhvalını yaxılaşdıra, həzmi normallaşdıra, beyinin iş qabiliyyətini aktivləşdirə və zəif orqanizmi lazımlı və gücləndirici mikroelementlərlə zənginləşdirə bilir.
Tərkibində olan karotinoid və flavonoidlər kimi bioloj aktiv maddələr, həkimlərin fikrinə görə çox vacibdir ki, onlar, qanın laxtalanmasını yaxşılaşdırır, trobların yaranmasında profilaktik rol oynayır və damarların divarlarını möhkəmləndirir. Yüksək təzyiqdən əziyyət çəkən insanlar gündə bir ovuc gilas yeməklə təzyiqin azalmasını və ümumiyyətlə əhvalın düzəlməsini müşahidə edəcəklər.
Həmçinin sübut olunmuşdur ki, gilas anemiya hallarında çox xeyirlidir. Belə ki, tərkibində olan dəmirin miqdarı qanı oksigenlə zənginləşdirərək zəiflik və əzginliyi aradan qaldırır.
Selülloz, xəstə bağırsağın iş prossesini yaxşılaşdırdığına görə, həm bağırsaq pozğunluğu, həm də qəbizlikdə müsbət təsir göstərə bilir.
Bu meyvəni çox yeyən insanların dərilərinin vəziyyətinin çox gözəl olması, gilasın böyrəklə orqanizmdən şlakların təmizlənməsini stimullaşdırması ilə bağlıdır. Məsamələrin daraldılması, dəri qatının təmizlənməsini və hüceyrələrin cavanlaşması kimi xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq, bu məhsulu kometologiyada lazımlı komponent kimi malicəvi maskalar və skarblar üçün geniş istifadə edirlər.
Universal təbii dərmanla nəfiz dadın ahəngi olan bu meyvəni mövsümündə mümkün qədər çox yemək məsləhət görülür.saglamolun.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1331 Tarix: 12 noyabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26 noyabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrHər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil
Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadəsinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ
24 noyabrYoğun bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldan QİDALAR
Britaniyalı cərrah Karan Racan kolon xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan əlçatan və ucuz qidaların adını açıqlayıb. Həkim gündəlik rasionda süd məhsulları, çia toxumu, yarpaqlı göyərti və ümumilikdə kalsiumla zəngin məhsullara yer verilməsinin 17 faiz daha az xərçəng riski yaratdığını bildirib
16 noyabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrCOVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
5 dekabr