Xəstəliklərə ən davamlı QAN QRUPU
Böyük Britaniyada aparılan yeni araşdırmada hansı qan qrupunun xəstəliklərə qarşı daha davamlı olduğu üzə çıxıb.
Sonxeber.az xəbər verir ki, tədqiqata görə, ən davamlı qan qrupu I (O) olaraq elan edilib.
Bildirilib ki, bu qan qrupu olan insanların bir çox xəstəliyə tutulma ehtimalı digər qan qruplarına malik olanlara nisbətən daha azdır.
London Universitetinə bağlı "Royal Holloway" Universitetində aparılan araşdırmada qan qruplarının qan təzyiqi, yoluxucu xəstəliklərə tutulma ehtimalı və xərçəng riski kimi bir çox xəstəliyin səbəbi ola biləcəyi ifadə edilib.
Araşdırmada qan qrupunu təyin edən genlərin də beyində CVT adlı qan laxtalanma riski ilə əlaqəli olduğu bildirilib. 882 nəfər üzərində aparılan araşdırmada tədqiqatçılar AB (IV) qan qrupu olan insanların digər qruplarla müqayisədə CVT riskinin orta hesabla 5,6 dəfə, O (I) qan qrupu olanların isə yarısı qədər yüksək olduğunu qeyd ediblər.
Son illərdə ABŞ-da aparılan bir araşdırmada AB (IV) qan qrupu olan insanların ürək xəstəliyinə tutulma ehtimalının 23%, B (III) qan qrupu olanların isə O (I) qrupuna nisbətən 11% daha riskli qrupda olduğu vurğulanıb.
Başqa bir araşdırmada O (I) qan qrupu olan insanların hava çirkliliyi kimi ətraf mühit faktorlarına qarşı daha davamlı olduqları, həmçinin onların infarkt keçirmə ehtimalının daha az olduğu qeyd olunub. (publika.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 4915 Tarix: 31 dekabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25 noyabrİnsan şüuru necə formalaşır? - Alim açıqladı
Şüur və düşüncə yalnız ayrı-ayrı neyronlardan yaranmır, əksinə, beynin qabığındakı dalğavari öz-özünə təşkilatlanmadan əmələ gəlir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu nəticəyə Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) professoru Erl Miller gəlib. O, 30 ildən çoxdur ki, beynin düşüncələri necə formalaşdırdığın
18 noyabrYoğun bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldan QİDALAR
Britaniyalı cərrah Karan Racan kolon xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan əlçatan və ucuz qidaların adını açıqlayıb. Həkim gündəlik rasionda süd məhsulları, çia toxumu, yarpaqlı göyərti və ümumilikdə kalsiumla zəngin məhsullara yer verilməsinin 17 faiz daha az xərçəng riski yaratdığını bildirib
16 noyabrSirkənin faydaları: Qan şəkərini azaldır, xolesterolu tənzimləyir
Qida jurnalında dərc olunan yeni elmi icmal sirkənin müxtəlif faydalarını bir daha ortaya qoyub. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, sirkə xüsusilə qan şəkərinin idarə olunmasına təsir edir. Sirkənin həm sağlam şəxslərdə, həm də diabet xəstələrində yemək sonrası qəbulu qan şəkərin
17 noyabrÇox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
3 dekabrMusiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
5 dekabrÇörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrXərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret
28 noyabr