Qəbizlikdən əziyyət çəkənlər üçün faydalı məsləhətlər
Qəbizlik çox ciddi pozulmadır. Xroniki qəbizlik ağır fəsadların inkişafına səbəb ola bilər.
Nəcis kütləsi ilə orqanizmdən tək qidanın həzm olunmamış qalıqları deyil, orqanizmin fəaliyyəti nəticəsində burada əmələ gələn və su, qida, hava və s. ilə orqanizmə düşən ziyanlı maddələr xaric olunur. Qəbizlik nəticəsində nəcis kütlələri uzun müddət ərzində düz bağırsaqda qalır və nəticədə ziyanlı maddələr orqanizmi zəhərləməyə başlayır, orqanizmdə şlaklar, toksinlər yığılır. Bu hal bütün orqanizmin fəaliyyətinə çox mənfi təsir edir.
Düz bağırsaqda uzun müddət ərzində qalan nəcis kütləsi bağırsağın özünə də çox mənfi təsir edir - burada iltihabların, babasilin, çatların inkişafına təkan verir. Vaxtında xaric olunmayan nəcis kütlələri düz bağırsağın uzanmasına və genişlənməsinə (meqakolon) səbəb olur. Bu isə qəbizliyi daha da ağırlaşdırır. Xroniki qəbizlik düz və yoğun bağırsağın xərçəng xəstəliyinin əsas risk faktorlarından biri sayılır.
Beləliklə, qəbizlik cuzi pozulma deyil, qəbizliklə mütləq mübarizə aparmaq lazımdır.
Bu sadə məsləhətlər qəbizliklə mübarizədə sizə kömək edəcək.
Daha çox su için
Mayenin az qəbulu qəbizliyi gücləndirir. Nəcis kütləsi daha bərk olur ki, bu onun bağırsaqda hərəkətini çətinləşdirir. Bu səbəbdən əgər sizi qəbizlik narahat edirsə, gün ərzində 1,5-dan az olmayaraq təmiz su için (dükanlarda butulkalarda satılan təmiz su ən yaxşı seçimdir). Səhər acqarına 1 stəkan ev temperaturunda olan su için və sonra 15-20 dəqiqədən sonra qida qəbul edin. Bu bağırsaqları "oyadacaq". Suya buğda kəpəyi əlavə etmək olar. Buğda kəpəyi qəbizliklə mübarizədə çox yaxşı effekt verir. Axşamdan 1 stəkan ilıq suda 1 xörək qaşığı buğda kəpəyi isladın, səhər isə yaxşı qarışdırın və için.
Yeməyi yaxşı çeynəyin
Yeməyin yaxşı çeynənməsi çox vacibdir. Bu sadə qayda insanı bir çox mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərindən qoruyur. Yaxşı çeynənməmiş qida qida borusundan çətinliklə keçir, mədə belə qidanın əzilməsi üçün daha çox güc sərf edir, artıq yüklənir, qida burada daha çox qalır, bağırsaqlara daha gec keçir və s. Beləliklə, bütün həzm prosesi pozulur ki, bu nəticədə qəbizliyə səbəb olur.
Həkimlər tez-tez təkrar edir ki, sağlam olmayan dişlər - sağlam olmayan mədə-bağırsaq sistemi deməkdir. Əgər sizin dişlərlə bağlı problemləriniz varsa (xarab dişlər, dişlərin olmaması) bu problemləri tez həll etməyə çalışın.
Daha çox hərəkət edin
Hərəkətli insanın bağırsaqları azhərəkətli insanın bağırsaqları ilə müqayisədə daha yaxşı işləyir. Bu təbiidir. Hərəkət zamanı bağırsaqların peristaltikasını (hərəkətlilik) güclənir. Bu isə bağırsaqların daha tez boşalmasını təmin edir. Hər gün press üçün müxtəlif fiziki hərəkətlər edin. Bu həm arıqlamağa və yaxşı bədən quruluşuna sahib olmağa, həm də bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa sizə kömək edəcək.
Qidalanmanıza fikir verin
Qəbizlikdən əziyyət çəkən insanın qidalanmasında mümkün qədər çox çiy meyvə, tərəvəz, göyərti, süd məhsulları, bitki yağları (xüsusilə zeytun yağı) olmalıdır. Meyvə-tərəvəz təbii liflərlə zəngindir. Bu liflər bağırsaqların daha tez boşalmasına kömək edir.\saglamolun.az
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 3472 Tarix: 06 yanvar 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPeyvəndləmə infeksion prosesin qarşısını ala bilir? - Həkim AÇIQLADI
Dəfələrlə demişəm və yenə də təkrar edirəm ki, COVID-19-a görə məktəblərin bağlanması, həftə sonları ictimai nəqliyyatın işləməməsi, ictimai obyektlərin bağlanması düzgün addım deyil. Ona görə ki, pandemiya 5-10 il davam edə bilər. Belə çıxır ki, həmin müddət ərzində məktəblər bağlı qalmalı, ictima
12 sentyabr 2021Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...
a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy
16 sentyabr 2021Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI
Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə
13 sentyabr 2021Xərçəngdən qoruyan, damarları möhkəmləndirən QIRMIZI ÇAY
Karkade çayı çox faydalı və müalicəvi içkidir. Çayın qeyri-adi tünd qırmızı rənginə görə onu tez-tez "qırmızı çay" adlandırırlar. Çay qibiskus gülündən hazırlanır. Bu səbəbdən ona "çay" demək düzgün deyil, du daha doğrusu bitki dəmləməsidir. Əməköməci nəslindən olan qibiskusu həmçini
14 sentyabr 2021Goji cavanlaşdırıcı kremi ilə cavanlaşın!
Çökmə (Göz Qapaqları). Genetik və ya yaşlanmağa bağlı olaraq göz qapaqlarının çökmüş olması və göz uçurumun daha diqqətə çarpan hala gəlməsi xəstəni daha yaşlı və əsəbi göstərməkdədir. Bu xəstələrdə Goji Kremi ilə xəstənin baxışları daha gənc və canlı hala gətirmək mümkündür. Üzdə Boşalma və sallanmalar
13 sentyabr 2021Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...
Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın
15 sentyabr 2021Türkiyədə daha 259 nəfər koronavirus qurbanı oldu
Türkiyədə son sutkada COVID-19-dan 259 nəfər ölüb. xəbər verir ki, son sutkada 314 046 nəfər test edilib, onların 22 923-nün nəticəsi pozitiv çıxıb. Son 24 saatda COVID-19-dan 30 144 nəfər sağalıb
11 sentyabr 2021Vitamin və minerallarla zəngin QİDALAR
Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan -a bildirilib ki, gündəlik qida rasionda super qidaların istehlakına üstünlük verilməs
11 sentyabr 2021Yaponiyalı həkimlər "Pfizer" peyvəndində yad cisimlər aşkar ediblər
Yaponiyalı mütəxəssislər "Pfizer"BioNTech" şirkətlərinin birgə istehsalı olan koronavirusa qarşı vaksinin tərkibində yad cisimlər aşkar ediblər. Ölkə üzrə üç fərqli vaksinasiya məntqəsində istifadə edilən 18 doza peyvəndin içində ağ toz şəkilli kənar elementlər müşahidə olunub. Həkimlə
15 sentyabr 2021