Allergiya xərçəngdən qoruyurmuş – ALİMLƏR
Allergik burun tutulması, yaz allergiyasından əziyyət çəkənlərdə xərçəngin bir sıra növlərinə tutulmaq riski dəfələrlə azdır.
Sonxeber.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, bunu ABŞ Xərçəng Milli İnstitutunun mütəxəssisləri geniş miqyaslı elmi araşdırmalarının nəticəsi kimi bəyan ediblər.
Alimlər 1,7 milyon 66-99 yaş arası amerikalının tibbi göstəricilərini analiz ediblər. Bu insanlarda 1992-2013-cü illər arası xərçəngin müxtəlif növləri aşkarlanıb.
Müqayisə üçün 100 min nəfər xərçən olmayan insanlar barədə də informasiya toplanıb. Və hər iki qrupda allergik rinit, astma və ekzema kimi xəstəliklərin dərəcəsi yoxlanılıb.
Nəticədə məlum olub ki, ömründə onkoloji xəstəliyə tutulmayan insanlar müntəzəm olaraq yaz allergiyası, allergik rinitdən əziyyət çəkiblər.
Analizlər göstərib ki, allergik zökəm və riniti olanlarda qırtlaq, ağız, qida borusu, uşaqlıq boynu, bağırsaq, uşaqlıq, ağciyər xərçəngi çox nadir hallarda rast gəlinib.
Hələ ki, bu fenomenin səbəbi və xərçənglə əlaqəsi elmi araşdırılmayıb. Bir nəzəriyyə budur ki, allergiyalı insanlarda immun sistem çox həssasdır və adi toza, çiçək tozcuğuna qarşı belə reaksiya verirsə, deməli, orqanizmdə olan yad agentə də tez reaksiya verib, orqanizmin özünümüdafiə sistemini işə salır.
Məlumdur ki, xərçəng immun sistemi zəif, belə deyək, yatmış olan insanlarda daha çox yayılır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25 noyabrÜrək xəstəliyi və qalxanvari vəzi arasında əlaqə tapıldı
Almaniyalı tədqiqatçılar tiroid xəstəliyinin aritmiya kimi ciddi ürək problemləri riskini artıra biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Cardiovascular Medicine" jurnalında dərc olunub. Qalxanabənzər vəzi enerji səviyyəsini, bədən istiliyini, çəkisin
9 dekabrAzərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
1 dekabrQadın sonsuzluğunun səbəbi AÇIQLANDI
Helsinki Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qadınlarda hər iki valideyndən miras qalan TBPL2 genindəki mutasiyalar sonsuzluğa səbəb ola bilər. -ın məlumatına görə, tədqiqat çərçivəsində alimlər sonsuzluq müalicəsi alan 22 min qadın və artıq ana olmuş 200 min iştirakçının məlumatlarını təhli
21 noyabrÇayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir
Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc
11 dekabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabrGündüz yuxusu olduqca FAYDALI İMİŞ - "Amma 30 dəqiqədən çox yatsanız..."
Gündüz yuxusu stressli iş qrafiki olan insanlara idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Bu barədə endokrinoloq Oksana Zavalnaya danışıb. Mütəxəssis qeyd edib ki, gündüz yuxusu konsentrasiyanı və reaksiya sürətini artırır, həmçinin yaddaşı yaxşılaşdırır:. "O, həmçinin stress hormon
1 dekabrFolqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...
Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, folqa
1 dekabr