Piylənməyə aparan yol: Maddələr mübadiləsini ləngidən qidalar
Metabolizm vasitəsilə bədənimiz yediyimiz qidaları enerjiyə çevirir. Maddələr mübadiləsi nə qədər sürətli olarsa, əlavə çəki problemindən də o qədər uzaq olarıq.
Qidalanma mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar maddələr mübadiləsini ləngidir və onların arasında sağlam pəhrizdə istifadə etdiklərimiz də var.
Lent.az həmin qidaları təqdim edir:
Undan hazırlanmış qidalar həm maddələr mübadiləsi, həm də bütövlükdə orqanizm üçün zərərli qidalar sırasında birinci yeri tutur. Bunlara ilk növbədə ağ çörək, makaron və tort daxildir. Belə qidalar asanlıqla parçalanan sadə karbohidratları ehtiva edir və buna görə də istehlak edildikdə, metabolizm praktiki olaraq işləmir. Bunu düzəltmək üçün bərk makaron və tam taxıl çörəyi yeyin. Ancaq xəmirdən hazırlanmış yeməklərdən imtina etmək daha məsləhətdir.
Alkoqol yalnız daxili orqanların işləməsi üçün zərərlidir. Bütün alkoqollu içkilərin kalorisi yüksəkdir və araşdırmalar göstərib ki, spirt içmək orqanizmin yağ yandırma qabiliyyətini 73% azaldır.
Çoxlarının sağlam hesab etdiyi meyvəli süd məhsulları maddələr mübadiləsini ləngidir və çəki artımına səbəb olur. Tərkibindəki şəkər və meyvə əlavələri sadə karbohidratlardır. Tez həzm olunur və maddələr mübadiləsini işə məcbur etmir. Qəlyanaltılar üçün şəkərsiz yoqurt, həmçinin kefir və ya az yağlı kəsmik seçmək daha yaxşıdır.
Qablaşdırılmış şirələr yüksək şəkər və aşağı lif ehtiva edir ki, bu da qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsinə və maddələr mübadiləsinin yavaşlamasına səbəb ola bilər. Onları təbii təzə sıxılmış şirələrlə əvəz etmək daha yaxşıdır.
Qazlı içkilər şirələrdən daha zərərlidir. Çünki onlar tez-tez yüksək fruktoza qarğıdalı siropu ilə şirinləşdirilir. Və böyük miqdarda fruktoza istifadəsi yalnız maddələr mübadiləsini müvəqqəti olaraq yavaşlada bilməz, həm də metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər.
Dietoloqlar hesab edirlər ki, sağlam qidalardan herkules tipli qidalar maddələr mübadiləsini pozan əsas qidalardandır. Bu məhsullar geniş şəkildə reklam olunur və buna görə də bir çox insan sağlamlığı üçün faydalı olduğunu düşünərək hər gün istifadə etməyə çalışır. Ancaq bu belə deyil, çünki herkulesə çox miqdarda şəkər, yüksək fruktoza qarğıdalı siropu və konservantlar əlavə edirlər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrQocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş
Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura
30 noyabrÇox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq, dosent Marina Gureyeva deyib. Onun sözlərinə görə kəpəyin ən geni
30 noyabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabr20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30 noyabr