Yeni il süfrəsindəki təhlükə - Ölüm gətirir

Yeni il süfrəsindəki təhlükə - Ölüm gətirirBayram süfrəsini zəngin və təmtəraqlı etmək üçün çeşid-çeşid yeməklər, növbənöv salatlar və şirniyyatlar hazırlanır.

BAKU.WS xəbər verir ki, bayram vaxtı istehlak edilməyən yeməklər isə bəzən israf olunmaması üçün sonrakı günlərə saxlanılır.

Lakin mütəxəssislər hesab edirlər ki, dəfələrlə qızdırılıb bayat şəkildə istehlak olunan yeməklərin orqanizmə bir sıra mənfi təsirləri ola bilər.

Ona görə də, belə qidaların istehlakı zamanı daha diqqətli olmaq lazımdır.

Xüsusilə yumurta, balıq, ət, göbələk kimi məhsullardan hazırlanmış yeməklər iki saatdan artıq açıq şəraitdə qalmamalı, daha sonra soyuducuda saxlanılmalıdır.

İsti yeməklər soyuducuya yerləşdirilməmişdən əvvəl otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Bəzi qidaların isidilərək yenidən istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir.

Belə ki, toyuq əti ya təzə bişmiş, ya da soyuq halda istehlak olunmalıdır. Kartof, çuğundur, ispanaq kimi tərəvəzlər, ən əsas da göbələklər bişirildikdən sonra yenidən qızdırıldıqda qida dəyərini itirdiyi üçün bu məhsulların təzə-təzə bişirilib istehlak edilməsi daha məqsədəuyğundur.

Yeri gəlmişkən, yeməklərin xarab olub-olmadığını dad və ya qoxu vasitəsilə müəyyən etmək hər zaman mümkün olmur.
Qida zəhərlənməsinə səbəb olan bəzi bakteriyalar var ki, onlar qidanın qoxusunu və dadını korlamadan belə çoxala bilir, hətta bəziləri toksin ifraz edir.

Belə bakteriyalar dəniz məhsulları, süd və süd məhsulları, tortlar və digər kremli şirniyyatlarda daha tez çoxala bildiyi üçün ən çox qida zəhərlənmələri də məhz bu qidalar düzgün saxlanılmadıqda və təkrar isidilərək istehlak edildikdə baş verir.

Bayat yeməklər kimi, bayat çayın da orqanizmə ziyanı var. Çünki dəmlənmiş köhnə çay bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, insan orqanizminə mənfi təsir göstərə bilir.

Mütəxəssislər deyirlər ki, qeyd olunan mənfi halların baş verməməsi və bayat qida qəbul etməmək üçün yeməkləri mütləq qədərində hazırlamaq lazımdır. Həm də bişirilmə tarixi bilinməyən yeməklər yeyilməməlidir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 941   Tarix: 02 yanvar 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

105 yaşlı qadın uzunömürlülüyün sirrini verdi: Hər səhər mütləq bunu edirəm

Ötən ay 105 yaşını qeyd edən Deyzi Teylor uzunömürlülüyün sirrini bölüşüb. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Taylor "Bu qədər yaşayacağımı heç vaxt təxmin etməzdim" - deyərək sağlamlığını hər səhər yoqa ilə məşğul olmağa borclu olduğunu bildirib. 25 nəvəsi olan qadın hər gün yuxuda

9 dekabr
.

Çayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir

Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc

11 dekabr
.

Bu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir

Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər

2 dekabr
.

Qəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?

Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad

8 dekabr
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25 noyabr
.

Həftənin bazar ertəsi günü miokard infarktı ola bilərsiniz: Səhər saatları niyə TƏHLÜKƏLİDİR?

"Qış aylarında xəstə sayımız daha çox olur. Yayda qan təzyiqi normaya düşməyə başlayır. Bunun bir çox səbəbi var: biz tərlə maye itiririk, çox miqdarda su içirik". İnfarktların həftənin hansı günündə, saatında, ilin hansı fəslində və hansı şəraitdə daha çox baş verdiyi məlum olub. Alimləri

7 dekabr
.

Lazer epilyasiyası xərçəng yaradır?

Lazer epilyasiyası ilə bağlı araşdırmalar göstərir ki, düzgün şəkildə və sertifikatlı mütəxəssislər tərəfindən həyata keçirildikdə, lazer epilyasiyasının xərçəngə səbəb olması barədə heç bir sübut yoxdur. xəbər verir ki, lazer epilyasiyası dərinin səthində yerləşən tükləri yox etmək üçün işıq enerjisində

7 dekabr
.

"Emosiyalarını kontrolda saxlaya bilməyən insan, sağlam insan hesab olunmur" - Samirə Bağırova

Günümüzdə 5 insandan 4-nün əsəb xəstəsi olduğunu görə bilirik. Hətta ən sadə məsələlərdə belə əsəbləşib özlərindən çıxa bilən insanlar var. Bu hal niyə yaranır və belə insanlara hansı müalicə üsulu vacibdir? Bəzən belə fikir də səsləndirirlər ki, əsəbləşdikdə onu səsli şəkildə, bağıraraq bildirmək insan

21 noyabr
.

Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...

Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, folqa

1 dekabr