Bu məhsullar xərçəngə səbəb olan birləşmələr yaradır - Alimlər
Ət sevmək bağırsaq xərçəngi ilə nəticələnə bilər.
İsrail alimlərinin apardığı tədqiqatda ət yeyənlərdə hansı xərçəngin yaranması araşdırılıb.
İlk dəfə bu molekulyar səviyyədə sübut edilib ki, ətdə olan molekullar bağırsaq hüceyrələrini mutasiyaya uğrada bilir.
Neu5Gc molekulu qırmızı ət toxumasında var, lakin toyuq və balıqda olmur.
Məlumdur ki, 6 aylıqdan sonra körpə ilk dəfə qırmızı ət və süd məhsulu yeməyə başlayanda , onun orqanizmində antitellər hasil olmağa başlayır.
Elmi araşdırmalar sübut edib ki, orqanizmdə Neu5Gc antitellərinin çoxluğu yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır.
Alimlər Neu5Gc molekulunun səviyyəsini müxtəlif ət nümunələrində və süd məhsullarında yoxlayıblar, daha sonra 20 min fransalının gündə nə qədər bu qidaları qəbul etdiyini test ediblər.
120 nəfərin qanında antitelləri yoxlayıblar.
Nəticələr göstərib ki, Neu5Gc antitelərinin artması ilə ət qidalarının yeyilməsi arasında əlaqə var. İnsan nə qədər çox ət, kolbasa, vetçina, pendir, süd yeyirsə o qədər qanda bu antitel yüksəlir. Eləcə də bağırsaq xərçənginə səbəb olan birləşmələr yaranır.
Tədqiqatçılar Gcemic index adlı koeffisient yaradıblar.
Bu Neu5Gc molekulunun müxtəlif ərzaqlarda səviyyəsini təyin etməyə imkan verəcək. Hansı qidada bu molekul var və ya çoxdur, onları hər gün yemək olmaz.(Medicina.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yoğun bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldan QİDALAR
Britaniyalı cərrah Karan Racan kolon xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan əlçatan və ucuz qidaların adını açıqlayıb. Həkim gündəlik rasionda süd məhsulları, çia toxumu, yarpaqlı göyərti və ümumilikdə kalsiumla zəngin məhsullara yer verilməsinin 17 faiz daha az xərçəng riski yaratdığını bildirib
16 noyabrHər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
3 dekabrBeynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul
Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa
17 noyabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrNiyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrHəkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30 noyabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrQış depressiyasından qoruyan 4 tövsiyə: Kimlər daha həssasdır?
Qışa daxil olarkən günlərin qısalması və günəş işığının azalması ilə birlikdə artan yorğunluq, istəksizlik və yuxuluq qış depressiyasının əlaməti ola bilər. Bəs kimlər daha həssasdır və bu depressiyadan necə qorunmaq olar?. Qaynarinfo xəbər verir ki, türk psixiatr Umut Mert Aksoy dərman istifadəsi olmada
27 noyabr