Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyin

Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyinQarpız ən çox istehlak edilən yay meyvələrindən biridir. Həm sağlam, həm də təravətləndirici qida olan qarpız xüsusilə yüngül qəlyanaltı istəyənlər üçün ideal meyvə kimi tanınır. Ancaq hər yay qarpızdan zəhərlənmələr baş verir.

Bəs qarpız istehlak edərkən nələrə diqqət etməlisiniz?

Sonxeber.az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ilk diqqət edilməli məqam qarpızı düzgün vaxtda yeməkdir. Qarpız yeməkdən 2 saat sonra istehlak edilməlidir. Bu sayədə qan şəkərinizin ani yüksəlməsinin qarşısı alınacaq və həzm sisteminiz daha düzgün işləyəcək.

Həddindən artıq qarpız istehlak etsəniz, bəzi təhlükələrlə üzləşə bilərsiniz. Qarpızın tərkibindəki təbii şəkər qan şəkərinizdə nizamsızlıqlara və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, qarpızı yeməklə birlikdə istehlak etmək də təhlükəlidir. Qarpızla birlikdə çoxlu çörək yesəniz, bunun orqanizminizə mənfi təsirləri ola bilər. Hər iki qida karbohidrat qrupunda olduğu üçün çəki problemi yaradacaq.

Qarpızı aldıqdan bir müddət sonra onun orta hissələri xarab olmağa və ya çürüməyə başlayır. Belə qarpız kəsiləndə pis qoxu gəlir və dadı dəyişmiş olur. Eləcə də xarab olmuş qarpız həddən artıq yumşaq olur və təravətləndirici xüsusiyyətlərini itirir.
Qarpızda bunları müşahidə etdikdə onu zibilə atmalısınız.

Bundan əlavə, qarpızı kəsdikdən sonra soyuducuda 3 gündən çox gözlətməməyiniz tövsiyə olunur.

Qarpız tumları ümumiyyətlə təsirsiz bir element kimi görünsə də, həzm oluna bilmədiyi üçün onları həddindən artıq istehlak etmək tövsiyə edilmir. Tumları yemək insan sağlamlığına ciddi bir zərər vermir. Ancaq həddindən artıq yedikdə həzm və qaz problemlərinə səbəb ola bilər.


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1057   Tarix: 23 iyun 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Günəşdən qoruyan kremlər dəri xərçənginə səbəb olur? - Dermatoloqdan AÇIQLAMA

Yay fəslinin aktual mövzularından biri də günəş şüalarından yararlanmaqla yanaşı, onun yaratdığı fəsadlardan qorunmaqdır. Çünki son zamanlar dəri xərçənginin (melanoma) çox yayılması ilə bağlı məlumatlara rast gəlinir. Bəziləri bunu dəriyə mənfi təsir edən günəş şüalarında, bəziləri isə dərini qoruma

22 iyun
.

Ac qalmaq xərçəngin inkişafını ləngidə bilər?

ABŞ-nin Memorial Sloan Kettering Xərçəng Mərkəzində (MSK) aparılan araşdırma nəticəsində ac qalmağın təbii killer-hüceyrələrin (NK) xərçənglə mübarizə qabiliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini müəyyən edilib. Tədqiqat göstərir ki, periodik olaraq ac qalmaq NK hüceyrələrini sərt şiş mühitind

16 iyun
.

1 yaşadək ölüm: Əsas səbəblər açıqlandı

2023-cü ildə 1 yaşadək ölən uşaqlar arasında ölümün əsas səbəbləri açıqlanıb. Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə Dövlət Statistika Komitəsindən bildirilib. 2023-cü ildə 1 yaşadək 2 039 uşaq ölümü qeydə alınıb. 1 287 nəfər perinatal dövrdə meydana çıxan bəzi hallardan (bu say 2021-ci ildə 349, 2022-c

31 may
.

Ömrü azaldan qidalar - Dadlı, amma zərərlidir

Bəzi qidalar çox dadlı olsalar da, eyni zamanda çox zərərli də ola bilirlər. Hidrogenləşdirilmiş yağlar ən zərərli qida hesab olunur. Restoranlarda qızartma yağlarının dəyişdirilmədən uzun müddət istifadə edilməsi də onların daha çox zərərli olmasına səbəb olur. Süni dadlandırıcılarda zərərli qidala

7 iyun
.

Saqqız və diş məcunundakı maddə infarkt riskini artırır

Geniş istifadə edilən süni dadlandırıcı ksilitolun infarkt və insult riskini artırdığı müəyyən edilib. "Unikal" xəbər verir ki, bu barədə "European Heart Journal" jurnalında dərc olunan araşdırmada qeyd olunub. Bildirilib ki, saqqız və diş məcununun tərkibində olan ksilitol infark

10 iyun
.

Həkimlərdən XƏBƏRDARLIQ: Bəzi ağartı məhsulları günəş yanıqlarını daha da ağırlaşdırır

Yay mövsümü gəldi və insanlar günəşin altında daha çox vaxt keçirməyə başlayırlar. Ancaq günəş şüalarının təsiri ilə dəri yanıqları halları da az yaşanmır. Bəziləri təbii yolla müalicə üsulu kimi ağartı məhsulları istifadə edirlər. Ancaq bu, nə dərəcədə doğru addımdır?. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki

9 iyun
.

50 yaşdan yuxarı insanlar üçün ən sağlam balıq

50 yaşdan yuxarı insanlar öz sağlamlıqlarına xüsusi diqqət yetirməli, sağlam qidalar seçməlidirlər. Belə qidalardan biri balıqdır, lakin ən qidalı növünü tapmaq bəzən çətin ola bilər. -a istinadən bildirir ki, yaşlı insanlar zülallı qidalar seçərkən balığa üstünlük verməlidir. Ən faydalı balıq növlərində

30 iyun
.

Yeniyetmələrdə yüksək qan təzyiqi yaranmasının SƏBƏBLƏRİ

Araşdırmalara görə, xroniki yuxu çatışmazlığından əziyyət çəkən uşaqlar və yeniyetmələrdə yüksək qan təzyiqi inkişaf riski arta bilər. Alimlərin bu işi gənclərin orqanizminə uzunmüddətli təsirləri olan, gələcəkdə mümkün ağır problemlərə zəmin yaradan gizli təhlükəni üzə çıxarıb. Araşdırmaya yüksək qa

30 iyun
.

Hər gün qarpız yeməyin xeyri

Yay mövsümü meyvələrlə zəngin olur. İsti havaların vazgeçilməz meyvəsi isə qarpızdır. Qarpız həm susuluğu yatızdırır, həm də min bir dərdin dərmanıdır. Axşam.az xəbər verir ki, qarpızın saymaqla bitməyən faydaları var. 1. Qarpız immuniteti gücləndirir. yay qripindən qorunmaq istəyənlər tez-tez qarpı

30 iyun