Kimlərə qarpız və qovun yemək olmaz? – Həkim açıqladı
Qarpız və qovun təxminən 90 faiz sudan ibarətdir və onların qida tərkibi demək olar ki, eynidir.
BiG.AZ medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Bauman Kristina Legkova özünün "Telegram" kanalında bildirib.
O, qarpız və qovunun faydalı xüsusiyyətləri ilə yanaşı, təhlükələri barədə də danışıb.
"Qarpız və qovunun tərkibində ürək xəstəlikləri, mədə-bağırsaq sisteminin xəstəlikləri və digər xəstəliklər üçün risk faktorlarını azaltmağa kömək edən güclü antioksidant olan likopen var.
Qovun A, C, PP və B qrupu vitaminləri, mikroelementlər, müxtəlif amin turşuları ilə zəngindir.
Bu meyvələr şirniyyat əvəzi istehlak edilə bilər. Bu, ideal kilonuzu qorumağa kömək edəcək. Böyüklər üçün gündə 500 qramdan çox olmayaraq yemək məsləhətdir. Məhsullara fərdi reaksiyanı nəzərə almaq lazımdır", - deyə həkim qeyd edib.
O qeyd edib ki, 1 yaşa qədər uşaqlar mümkün allergik reaksiyalar və mədə-bağırsaq sisteminin problemləri ilə əlaqədar qarpız və qovun yeməməlidir.
"Şəkərli diabet, eləcə də ürək, böyrək xəstəlikləri olan insanlar da bunları yeməkdən çəkinməlidirlər.
Xora, qastrit və mədə-bağırsaq sisteminin digər xəstəliklərinin kəskinləşməsi olan xəstələr üçün də qarpız və qovun tövsiyə edilmir", - deyə həkim nəzərə çatdırıb.
Onun sözlərinə görə, qarpız toxumlarını udmaq olmaz:
"Çünki qabığı qalındır, həzm olunmur. Üç yaşdan kiçik uşaqlar üçün toxumlar təhlükəli ola bilər.
Yeri gəlmişkən, əgər qarpızda və ya qovunda nitratlar varsa, onlar qabığın yaxınlığında cəmləşəcək, ona görə də yaşıl hissəni yemək tövsiyə edilmir. Meyvələri dilimləyərkən bunu yadda saxlamaq lazımdır", - Kristina Leqkova bildirib.
Həkim vurğulayıb ki, qarpızları bazarlardan və mağazalardan almaq lazımdır:
"Yol kənarında satılan qarpız və qovunları almamalısınız. Çünki meyvələr zərərli maddələri udur.
Kəsilmiş meyvə soyuducuda saxlanıla bilər. Bir gündən çox olmayaraq, 3-4 dərəcədə saxlamaq mümkündür".
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşBağırsağın vəziyyəti əhvali-ruhiyyəmizə necə təsir edir?
Müəyyən qidalardan sonra əhvali-ruhiyyə kəskin şəkildə pisləşə bilər, digər yeməklərdən sonra isə enerji artımı hiss olunur. Bu, koqnitiv təhrif və ya özünü inandırma deyil - hər şey son vaxtlar həkimlərin və alimlərin diqqətini daha çox cəlb edən bağırsaq və beyin arasındakı əlaqədən asılıdır. bu barəd
21 sentyabrBu maddə ömrü qısaldır
Alimlər ömrü qısaldan maddə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, siqaret sağlamlıq üçün ən zərərli vərdişlərdən biri hesab olunur. Bu, təkcə ağciyər xərçənginə səbəb olmur, həm də ürək-damar xəstəliklərinin və insultların inkişafına kömək edir. Lakin alimlər müəyyə
22 sentyabrBu xəstələr üçün təhlükəli dövr - Fevrala qədər bunu etməsəniz...
Ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorları arasında əsas amillər siqaret, qeyri-sağlam qidalanma, genetik faktor və oturaq həyat tərzidir. Bununla belə, payız aylarında yaşanan kəskin temperatur dalğalanmaları ürək xəstələrinin qrip və pnevmoniyaya yoluxma riskini xəstə olmayanlara nisbətən 3-10 dəf
29 sentyabrGözlərin altındakı torbaları aradan qaldırmağın təsirli yolları
Gözlərin altındakı torbalar hər kəsə təsir edə biləcək ümumi bir problemdir. Bəziləri bunu yuxunun olmaması və ya yorğunluqla əlaqələndirir. -a istinadən bildirir ki, gözlərin altındakı çantaların görünüşü çox vaxt ciddi xəstəliklərlə əlaqəli deyil, kosmetik bir qüsurdur. Göz altındakı torbaların səbəbləri
29 sentyabrBədxassəli qan xərçənginin simptomları - Zamanla sümüklər MƏHV OLUR
Bədxassəli xəstəlik miyeloma, sümüklərin məhv olması, anemiya, qarışıqlıq və nəfəs darlığı səbəbindən dözülməz ağrılara səbəb olur. -a istinadla xəbər verir ki, bu barədə "İzvestiya"ya həkim Roman İvanov məlumat verib . O bildirib ki, miyelom orqanizmi virus və bakteriyalardan qorumaqdan məsu
22 sentyabrYeni xəstəlik yayılır – EVALİ nədir?
Dünyada yeni xəstəlik yayılır. Rusiya Səhiyyə nazirliyi veyp və elektron siqaretlərdən qaynaqlanan yeni EVALİ xəstəliyi barədə xəbərdarlıq edib. 2019-cu ilin yayında ABŞ-da veyp aludəçiləri arasında yeni xəstəlik alovlanması qeydə alınmışdı. Xəstələr quru öskürək və boğulmadan şikayətlənirdi. 2020-c
1 sentyabrQaynar çay içənlərə XƏBƏRDARLIQ: Dil xərçənginə səbəb olur
Onkoloqların araşdırmalarına görə, isti çay içmək dil xərçənginin inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, dil xərçənginin əsas səbəbləri siqaret çəkmək, isti yemək və çay içməkdir. Dil tez-tez zədələnən orqandır. Eyni zamanda, dilin selikli qişası daim dəyişir
17 sentyabrBu səhvlər ömrü qısaldır – Mütləq düzəldin
Müasir dövrün təlaşında bir çox insan özünü yorğun hiss etdiyi üçün idmana vaxt ayıra bilmir, pilləkənləri qalxmaq əvəzinə liftdən istifadə edir, axşam yeməyindən sonra ekran qarşısında oturmağa üstünlük verir. xəbər verir ki, aparılan araşdırmalar zamanı məlum olur ki, oturaq həyat tərzinin ömrü qısaldır
3 oktyabrNarı dənəsi ilə yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ
Narın tərkibindəki antioksidantlar, hər şeyə əlavə olaraq, sərbəst radikallarla mübarizə aparır və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, narın pulpasını tumlarından ayırmasanız, o zaman orqanizmə daha çox antioksidant daxil olar. Bu maddələ
2 oktyabr