Yeni COVID ştammının əsas əlaməti AÇIQLANDI: Hamilə qadınlara TÖVSİYƏ
COVID-in yeni ştammı ildırım sürəti ilə yayılır, lakin onu əvvəlkilərdən daha təhlükəli hesab etmək hələ tezdir.
Koronavirusun yeni XEC ştammı Avropada sürətlə yayılır və ekspertlər onun bu qışda dominant variant olacağını proqnozlaşdırırlar.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, həkimlər eni infeksiyanın əsas əlamətini açıqlayıblar.
İngilis həkim Helen Uoll virusun bu variantının əsas əlamətinin həddindən artıq yorğunluq olduğunu söyləyib. Xəstələr artıq xəstəliyin ilkin mərhələlərində "qırılmış" hiss edə bilərlər.
"Ola bilsin ki, biz COVID-19-un yeni variantının fəaliyyətdə olduğunu görürük. O, hazırda qızdırma, öskürək, bədən ağrıları və baş ağrıları kimi tipik əlamətləri ilə əvvəlki ştamlardan daha çox qripə bənzəyir", - həkim Uol bildirib.
"Əvvəllər əsas əlamətlər öskürək və soyuqdəymə idi, lakin XEC sizi sözün əsl mənasında ayağınızdan yıxır", - o əlavə edib.
XEC ştammı virusun iki mövcud ştammının birləşməsindən əmələ gələn rekombinant variantdır. Bu, bir insanın eyni vaxtda hər iki ştamla yoluxduğu zaman baş verir. XEC ilk dəfə 2021-ci ildə Cənubi Afrikada qeydə alınan Omicron ştammı ilə genetik əlaqəli olan KP.3.3 və KC.1.1 birləşməsindən ibarətdir. Omicron yüksək yoluxucu idi, lakin SARS-CoV-2-nin əvvəlki versiyalarından daha az ağır olub.
Kimlərə peyvəndlənmək tövsiyə olunur?
COVID-19-a qarşı peyvənd almaq üçün aşağıdakı qruplara tövsiyə olunur:
• hamilə qadınlar;
• 60 yaşdan yuxarı şəxslər;
• zəifləmiş immun sistemi və ya xroniki xəstəlikləri olan böyüklər və uşaqlar;
• ağır yoluxma riski yüksək olan şəxslər;
• yoluxma riski yüksək olan peşələrin nümayəndələri (həkimlər, müəllimlər, hərbçilər və s.).
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 721 Tarix: 20 oktyabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşHəzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək
Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat
28 noyabrTünd şokoladın xeyri
Tünd şokoladın tərkibində olan flavonoidlərin ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırdığı və insult riskini azaltdığı sübut edilib. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu barədə məlumat Birmingem Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırmada öz əksini tapıb. Mütəxəssislər tünd şokoladın tərkibind
27 noyabrÇayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl
3 dekabrKərə yağı kimlərə olmaz? - Həkim TÖVSİYƏSİ
Kərə yağı bir çox insanın sevdiyi məhsuldur. Faydasından əlavə o çörək-bulka məmulatlarına təkrarolunmaz ətir verir, yeməklərin dadını daha zərif və doyurucu edir. Lakin dad keyfiyyətlərinə baxmayaraq, kərə yağı bəzi kateqoriya insanlar üçün sağlamlığa təhlükəli ola bilər. -ın verdiyi xəbərə görə, b
10 noyabrBu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir
Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər
2 dekabrUşaq yemək yeyəndə cizgi filmi izlətmək olmaz - SƏBƏB
Uşağına yemək yedirməkdə çətinlik çəkən valideynlər nəticələrini heç düşünmədən onlara sevdikləri cizgi filmləri izlədirlər. -ın -a istinadən məlumatına görə, mütəxəssislər bu məsum əyləncənin arxasında həqiqətən nəyin gizləndiyini açıqlayırlar. Niyə yemək yeyərkən uşaqlara cizgi filmləri göstərməməlisiniz?
20 noyabrTik-Tokda çox vaxt keçirənlər şəkər xəstəsi ola bilər
Son 30 ildə dünyada şəkər xəstəliyi halları ikiqat artıb. Dünya Səhiyyə Təşkilatı və NCD-RisC tərəfindən aparılan araşdırmaya görə, hazırda dünyada 828 milyondan artıq insan şəkərli diabetdən əziyyət çəkir. Bəs Azərbaycanda şəkər xəstələrinin sayında artım müşahidə olunurmu? Ümumiyyətlə, xəstəliyin artmasını
17 noyabrBu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI
Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen" (xərçəngə səbəb ola bilən) kimi təsnif olunur. Qırmızı ət is
26 noyabr