Mütəxəssislər hər gün artıq yeməyin qarşısını almaq üçün sadə üsullar təqdim edirlər

Mütəxəssislər hər gün artıq yeməyin qarşısını almaq üçün sadə üsullar təqdim edirlərDüzgün qidalanma vərdişləri və bir neçə sadə texnika artıq yeməyin qarşısını almağa, sağlam çəkini qorumağa və xroniki xəstəliklərin yaranma riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Sonxeber.az milli.az-a istinadən xəbər verir ki, "Live Strong" saytının yazdığına görə, bu üsulları gündəlik həyatınıza daxil etmək faydalı olar.

Yemək zamanı telefondan istifadə etməyin

Əgər diqqətiniz sosial şəbəkədə paylaşım və ya mesajlara yönəlirsə, beyniniz toxluq hissini daha zəif hiss edir. Nəticədə, ehtiyacınızdan artıq yeyə bilərsiniz.

Yeməyi diqqətlə çeynəməmək və dadını çıxarmamaq porsiyadan alınan məmnunluğu azaldır, bu zaman beyin toxluq hissinə "çatmaq" üçün daha çox yemək tələb edə bilər.

Həmçinin, sosial şəbəkələrdəki parlaq yemək şəkilləri və reklamlar artıq yemisinizsə belə iştahanızı artıra bilər.

Əgər yemək zamanı nə qədər yediyinizi xatırlamırsınızsa, növbəti dəfə daha çox yemək ehtimalınız artır.

Bundan əlavə, bədən telefon ekranına baxmağı yeməklə əlaqələndirməyə başlaya bilər və siz ac olmadığınız halda sadəcə darıxdığınız üçün qəlyanaltı etməyə meylli ola bilərsiniz.

2021-ci ilin fevralında American Journal of Clinical Nutrition jurnalında yayımlanan bir araşdırmada, cihazlardan istifadənin toxluq hissinə necə təsir etdiyi yoxlanılıb. Araşdırmada 44 iştirakçı iki qrupa bölünüb. Bir qrup nahar zamanı telefonda oyun oynamağa icazə alıb.

Hər iki qrup naharda doqquz növ duzlu yemək yeyib və onlardan toxluq hissini qiymətləndirmələri və dərhal sonra nə yediklərini xatırlamaları istənib. 30 dəqiqə sonra isə peçenye dadına baxmaq üçün test edilib.

Nəticədə məlum olub ki, diqqətsiz olan qrup nahardan sonra özlərini daha az tox hiss edib və peçenyelərdən daha çox yeyib. Onlar naharda hansı yeməkləri yediklərini də daha az dəqiqliklə xatırlayıblar.

Fasilələr verin

Növbəti dəfə süfrə arxasına keçəndə özünüzə bir çağırış edin, hər tikə arasında fasilə verin və çəngəli yerə qoyun. Sakit və yavaş yemək qida miqdarının azalmasına səbəb ola bilər.

Yeməyi daha yavaş yemək toxluq hormonlarına təsir göstərərək daha tez doyma hissi yarada bilər. Bu, həm də ağızla qidanın təması müddətinin və intensivliyinin artması ilə bağlıdır. Sürətli yemək zamanı bu təmas müddəti qısa olur və nəticədə daha çox yeyilir.

Yeməkdən əvvəl su için

Bədən üçün kifayət qədər su vacibdir və bu, çəkiyə nəzarətdə də rol oynaya bilər.

Əsas yeməklərdən 30 dəqiqə əvvəl təxminən iki stəkan su içmək 12 həftə ərzində orta səviyyədə çəki itkisinə səbəb ola bilər.

Əgər adi su içməkdə çətinlik çəkirsinizsə, dadını artırmaq üçün içinə təzə meyvə, dilimlənmiş xiyar və ya ədviyyat əlavə edə bilərsiniz. Bu, nə şəkər, nə də kalori artırmadan dadı dəyişəcək.

Artıq yeməyə səbəb olan digər səhvlər:

Yemək böyük boşqabda təqdim olunduqda daha çox yeyirsiniz

Kiçik qaşıqla yemək yemək tempini yavaşladır

Yeməklə qab arasında rəng fərqini azaldın (məsələn, karnabahar, kartof püresi və ya sıyığı ağ boşqabda təqdim edin) rəng kontrastı nə qədər çox olsa, bir o qədər çox yeyəcəksiniz

Aşağı və enli stəkandan deyil, hündür və dar stəkandan istifadə edin.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 574   Tarix: 20 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

İnsulinin təbii rəqibi: Suyun şəkərlə mübarizədə əsas müttəfiqdi - 6 səbəb

Suyun orqanizmdə mühüm rolu var. Su içmək adətən sadə və adi bir vərdiş kimi görünür, lakin o, özümüzü necə hiss etdiyimizə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, orqanizm kifayət qədər maye aldıqda daxili tarazlığı qorumaq, düzgün işləmək və xoşagəlməz hallara qarşı müdafiə olunma

21 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16 noyabr
.

Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi

Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin

22 noyabr
.

Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul

Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa

17 noyabr
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24 noyabr
.

Süni mayalanma qadın sağlamlığını məhv edir? - Rusiyalı həkimdən AÇIQLAMA

Ekstrakorporal mayalanma (süni mayalanma) proseduru hələ də bir çox qadınlarda narahatlıq və çox sayda qorxu hissi yaradır. Ən çox narahatlıq doğuran məqam hələ də haqqında xeyli miflərin dolaşdığı hormonlardır. bildirir ki, bu barədə rusiyalı reproduktoloq, reproduktiv sağlamlıq mərkəzinin mütəxəssis

23 noyabr