Qan laxtalanmasından və yüksək xolesteroldan qoruya bilən ucuz QİDA
Qarabaşaq fitonutrientlərin, xüsusilə flavonoidlərin yüksək miqdarı sayəsində ən faydalı qidalar arasında haqlı olaraq öz yerini tutur.
Lent.az xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, bu birləşmələr güclü antioksidant təsirə malikdir: onlar maddələr mübadiləsi zamanı əmələ gələn və hüceyrələrə zərər verə bilən sərbəst radikalları neytrallaşdırır, ateroskleroz, infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Lakin qarabaşaqın faydası bununla bitmir o, orqanizmə kompleks şəkildə müsbət təsir göstərir. Qarabaşaqda olan flavonoidlərin müntəzəm qəbulu "pis" xolesterin (LDL) səviyyəsini aşağı salır və tromb yaranmasının qarşısını alır, tərkibindəki rutin isə "yaxşı" xolesterin (HDL) səviyyəsini artırır. Nəticədə, bu, ürəyi və damarları qoruyur, uzunömürlülüyü dəstəkləyir.
Bundan əlavə, qarabaşaq həzm sistemi üçün də çox faydalıdır: onun tərkibindəki lif bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, mikrofloranı normallaşdırır və toksinlərin orqanizmdən xaric olunmasına kömək edir. Qarabaşaq sıyığı həmçinin qandakı şəkərin sabit səviyyədə qalmasına yardım edir ki, bu da diabetin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.
Qarabaşaqın sinir sisteminə də təsiri az deyil: onun tərkibində olan maqnezium, dəmir və B qrup vitaminləri beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, yorğunluğu azaldır və diqqəti artırır. Qarabaşaqın müntəzəm istehlakı orqanizmin enerjisini və ümumi tonusunu yüksək səviyyədə saxlamağa kömək edir. Beləliklə, qarabaşaq sadəcə dadlı bir qarnir deyil, həm də ürəyi, damarları, sinir sistemini və həzmi gücləndirən, uzunömürlülüyü və sağlamlığı bütün səviyyələrdə dəstəkləyən tam funksional bir qidadır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 881 Tarix: 21 oktyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrAğciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrKompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30 noyabr