Balın içinə 1 qaşıq əlavə edin - Boğaz ağrısının təbii dərmanı
Fəsil keçidləri ilə birlikdə artan soyuqdəymə, qrip və boğaz ağrısı halları üçün təbii vasitələr yenidən gündəmə gəlib. Evdə asanlıqla hazırlana bilən qarışıqlar arasında ən təsirlilərindən biri - bal və qırmızı istiot (pul bibər) qarışığıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu iki təbii məhsul birlikdə istifadə edildikdə, boğazı yumşaldır, mikrobları təmizləyir, öskürəyi azaldır və immuniteti gücləndirir. Xüsusilə gecə yatmazdan əvvəl bir çay qaşığı qəbul edildikdə, səhər boğazda yaranan yanma və ağrının xeyli azaldığı müşahidə olunur.
Bal - təbiətin ən güclü antibakterial maddələrindən biridir. O, boğazdakı iltihabı azaldır, toxumaları yumşaldır və bərpanı sürətləndirir. Qırmızı isti bibərdəki kapsaisin adlı maddə isə qan dövranını artırır, toxumalarda istilik və rahatlama yaradır, beləliklə sağalmanı dəstəkləyir.
Bu iki maddə birləşdikdə, həm antiseptik, həm də iltihabəleyhinə təsir göstərir. Soyuq qış günlərində bir çay qaşığı bala yarım çay qaşığı qırmızı istiot əlavə edib qarışdırmaq, boğazda ani rahatlıq yaradır və mikrobları məhv edir.
Bu təbii qarışım təkcə boğaz ağrısına deyil, həm də quru öskürək, bəlğəm və səs tutulması kimi problemlərdə də çox təsirlidir. Qırmızı isti bibərin təbii istilik təsiri tənəffüs yollarını açır, balın yumşaldıcı xüsusiyyəti isə boğazdakı qıcıqlanmanı azaldır. Gündə 1-2 dəfə istifadə edildikdə, qısa müddətdə yanma, ağrı və udqunma çətinliyi yox olur.
Qarışımı hazırlayarkən ən vacib qayda - balı qızdırmamaqdır. Yüksək temperatur balın tərkibindəki faydalı fermentləri məhv edir və təsirini azaldır. Buna görə də qarışım otaq temperaturunda hazırlanmalı, istiot birbaşa balın içinə əlavə edilməlidir. İstəyə görə, bir neçə damcı limon suyu da əlavə edilə bilər ki, bu da immunitetə əlavə dəstək verir.
"American Journal of Medicinal Food" jurnalında dərc olunan araşdırmaya əsasən, qırmızı istiotda olan kapsaisin maddəsi bakterial infeksiyalara qarşı güclü müdafiə yaradır və ağrını azaldır. Balın antimikrob təsiri ilə birləşdikdə isə, bu qarışım yuxarı tənəffüs yolları infeksiyalarına qarşı təbii qoruma funksiyası daşıyır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 482 Tarix: 25 oktyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrAğciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrKompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30 noyabr