Yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, diyetoloqlar bu 9 qidanı məsləhət görür
Yaşından asılı olmayaraq, hər bir insanın orqanizmi bərpa prosesi üçün yuxuya ehtiyac duyur. Yuxu zamanı əzələlər bərpa olunur, toxumalar yenilənir, zülallar sintez olunur və hormonlar ifraz edilir.
Qaynarifno xəbər verir ki, ABŞ nəşri "Prevention" yaxşı yatmaq üçün ən faydalı 9 qidanı açıqlayıb.
"Qidalanma yuxu dövrlərinin tənzimlənməsində və onun keyfiyyətində mühüm rol oynayır", deyə "Clearcreek Nutrition and Wellness Co" şirkətinin diyetoloqu Kortni Kou bildirib.
Albalı - Turş albalı şirəsi melatonin hormonunun təbii mənbəyidir. Bu hormon yuxu və oyaqlıq dövrlərini tənzimləyir. Dietoloq məsləhət görür ki, süni əlavələr əvəzinə bir stəkan albalı şirəsi içərək onun yuxuya təsirini müşahidə edin.
Qoz-fındıq və tumlar - Miqdarında maqnezium olan badam, keşyu və balqabaq tumları əzələlərin boşalmasına və rahat yuxuya kömək edir. Onlar həmçinin qan şəkərinin gecə boyu sabit qalmasını təmin edən faydalı yağlarla zəngindir. Balqabaq tumu tərkibindəki triptofan sayəsində serotonin istehsalını stimullaşdırır — bu isə insanın sakitləşməsinə və əhvalın yüksəlməsinə səbəb olur.
Hind toyuğu - Hind toyuğunun ətində də triptofan var. Bu amin turşusu neyromediatorların istehsalına kömək edir və orqanizmin yuxuya hazırlaşmasına şərait yaradır.
Süd məhsulları - İsti südün yuxuya kömək etməsi uzun illərdir məlumdur. Süd məhsulları tərkibindəki triptofan sayəsində beyində serotoninin səviyyəsini artırır və rahatlama yaradır. Onlardakı kazein adlı zülal isə yavaş həzm olunur və gecə ərzində əzələlərin bərpasına, eləcə də qan şəkərinin sabit qalmasına şərait yaradır.
Çobanyastığı çayı - Çobanyastığı tərkibindəki apigenin antioksidantı ilə beyindəki reseptorlarla qarşılıqlı təsir göstərərək yuxululuğu artırır. 2024-cü ildə "Complementary Therapies in Medicine" jurnalında dərc edilən araşdırma göstərib ki, çobanyastığı insanlara daha tez yatmağa və gecə oyanma hallarını azaltmağa kömək edir.
Yumurta - Yumurta triptofanla zəngindir — bir yumurta bu amin turşusunun gündəlik tələbatının təxminən dörddəbirini təmin edir.
Kinoa - Kinoanın tərkibi südlə oxşardır: həm triptofan, həm də yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyidir. Süd məhsullarını sevməyənlər üçün kinoa axşam yeməyi üçün ideal seçim ola bilər.
Balıq - Ton balığı, skumbriya və qızılbalıq kimi yağlı balıqlar omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu maddələr triptofanın serotoninə çevrilməsini sürətləndirir və yuxunun dərinləşməsinə yardım edir.
Tünd şokolad - Tünd şokolad da omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngindir. "Nutrients" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya görə, səhərlər qəbul edilən şokolad orqanizmin bioloji ritmini tarazlaşdırır və maddələr mübadiləsinə müsbət təsir göstərir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrAğciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrKompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30 noyabr