50 yaşdan aşağı ən çox xərçəngə tutulma qeydə alınan ÖLKƏLƏR - SİYAHI

50 yaşdan aşağı ən çox xərçəngə tutulma qeydə alınan ÖLKƏLƏR - SİYAHIBritaniyanın vəliəhd şahzadəsi Uilyamın həyat yoldaşı Şahzadə Keytin keçən həftə xərçəng xəstəsi olduğunu və müalicə aldığını açıqlaması 50 yaşdan aşağı şəxslərdə də xərçəngin geniş yayılması məsələsini gündəmə gətirib.

Sonxeber.az sfera.az-a istinadən xəbər verir ki, aparılan bir araşdırma gənc yaşlarda xərçəngə tutulmanın 1990-2019-cu illər arasında qlobal miqyasda 79 faiz artdığını ortaya qoyub.

Mütəxəssislər 2030-cu ilə qədər gənclər arasında xərçəngə yoluxmanın 31 faiz artacağını proqnozlaşdırıblar.

Məşhur onkoloq, professor Karol Sikora bildirib ki, piylənmə, yağlı qidalar, oturaq həyat tərzi, bütün günü masa arxasında oturmaq gənclərdə xərçəng xəstəliyini artırır.

Mütəxəssislər həmçinin qida rasionunda qırmızı ətin çox, meyvənin az olmasının, həddindən artıq spirt istehlakının və siqaretin əsas risk faktorları olduğunu bildiriblər.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına əsaslanaraq yaradılan xəritədə 50 yaşdan aşağı xərçəngə yoluxma nisbəti yüksək olan ölkələr yer alıb. Türkiyə yüzdə 66 faizlə gənc yaşlarda xərçəngin ən çox görüldüyü ölkələr sırasında olub. Avstraliya yüzdə 135 ilə 50 yaşa qədər dünyada ən çox xərçəng xəstəsi olan ölkə kimi göstərilib. Avstraliyanı isə 119 faizlə Yeni Zelandiya izləyib.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 514   Tarix: 30 mart 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25 noyabr
.

Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır

Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər

9 dekabr
.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

6 dekabr
.

Xərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri

Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi

8 dekabr
.

Az miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq

Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol

7 dekabr
.

Populyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı

Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır

4 dekabr
.

Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz

Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl

3 dekabr
.

Həzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək

Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat

28 noyabr