Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər.

Sonxeber.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometabolik parametrlərinə təsirini - heyvan ətinin və ya onun bitki analoqlarının istehlakı ilə müqayisə ediblər.

Eksperiment üçün 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkməyən, lakin qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi ilə ona meylli olan 30-70 yaşlı 89 Sinqapur sakini cəlb edilib. Digər seçim meyarlarına piylənmə, ciddi xəstəliklər, siqaret vərdişləri və maddə asılılığının olmaması daxildir. Həmçinin, iştirakçılar xüsusi pəhrizlərə riayət etməməli, tədqiqatın nəticələrinə təsir edə biləcək dərmanlar və ya əlavələr qəbul etməməlidirlər.

Subyektlər təsadüfi olaraq 45 və 44 nəfərlik iki qrupa bölünüb. Bütün tədqiqatı müvafiq olaraq 42 və 40 nəfər tamamlayıb. Səkkiz həftə ərzində bir qrupdakı iştirakçılar adi proteinlə zəngin qidaları müəyyən miqdarda heyvan əti ilə, digər qrupda isə alimlər tərəfindən təmin edilən müvafiq bitki analoqları ilə əvəz etməli olublar. Eyni zamanda, digər protein məhsullarının istehlakını minimuma endirmək təklif edilib.

İştirakçılara öz yemək üsullarını və ədviyyatları seçmək imkanı verilib. Təcrübə zamanı təşkilatçılar ümumi pəhrizə nəzarət ediblər və subyektlər dörd dəfə onlara əvvəllər saxlamağı öyrətdikləri üç günlük qida gündəliklərini təqdim ediblər.

Tədqiqat zamanı könüllülərin qan təzyiqi də ölçülüb və kardiometabolik parametrlər, o cümlədən lipid və lipoproteinlər, qlükoza, insulin, fruktozamin, C-reaktiv zülal və digər biomarkerlər qan testləri vasitəsilə izlənib.

Təcrübənin əvvəlində və səkkizinci həftəsində nəzarət venoz qan nümunələrinin nəticələrinə əsasən, tədqiqatçılar heyvan ətinin istehlakı ilə müqayisədə bitki əsaslı ət analoqlarına keçidin sağlamlığa heç bir aydın faydasını tapmayıblar. Hər iki pəhriz nümunəsi zamanla daha sağlam fruktozamin və HOMA-β səviyyələri ilə əlaqələndirilib.

Qan təzyiqinin və qanda qlükoza səviyyəsinin monitorinqi göstərib ki, müntəzəm ət pəhrizi bu sağlamlıq parametrlərinə nəzarət etməkdə daha effektivdir. Ət qrupunda daha yaxşı glisemik indeks nəticələri, ehtimal ki, bitki əsaslı ət qrupu ilə müqayisədə daha az karbohidrat qəbulu və daha çox protein qəbulu ilə əlaqədardır.

Sinqapur tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər ki, 8 həftəlik sınaqdan sonra, bitki əsaslı ət analoqları kardiometabolik sağlamlıq üçün daha çox fayda verməyib.


Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 689   Tarix: 14 aprel 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Koronavirus daha bir təhlükəli xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Araşdırmalara görə, koronavirusdan sağalmış insanlarda uzunmüddətli allergik vəziyyətlərin inkişaf riski artır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, yeni bir araşdırma COVID-19-un indiyədək diqqətdən kənarda qalmış mümkün təsirlərindən birini işıqlandırır. Tədqiqatçıların fikrincə, koronavirusda

26 may
.

Ölkəyə idxal olunan bəzi bioloji aktiv qida məhsullarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) ölkəyə idxal olunan bioloji aktiv qida məhsulları üzərində nəzarət tədbirlərini davam etdirir. AQTA-dan "Report"a verilən məlumata görə, nəzarət tədbirləri çərçivəsində Agentliyin əməkdaşları tərəfindən Türkiyə və İtaliya respublikalarından ölkəmiz

25 may
.

5 dəqiqə ərzində hazırlanır və ömürlük effekt verir

Qəbizlik həzm sisteminin qeyri-müntəzəm işləməsi nəticəsində bağırsaq hərəkətlərinin yavaşladığı bir vəziyyətdir. Bu vəziyyətə çox vaxt lifsiz pəhriz, qeyri-kafi maye qəbulu, oturaq həyat tərzi, stress və ya müəyyən dərmanlar kimi amillər səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, adətən qarın ağrısı

26 may
.

Kefir bu xəstəliklərin qarşısını ala bilər - HƏKİM

Kefir təkcə dadlı deyil, həm də bir çox müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olan sağlam pəhriz içkisidir. Gündəlik kefir istehlakı bədəndə müsbət dəyişikliklər edə bilər. -a istinadla kefirin gündəlik istehlakının müsbət tərəflərini təqdim edir:. İmmunitet sisteminin gücləndirilməsi. Kefirin tərkibində immunitet

16 iyun
.

Broyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyin

Məlumdur ki, toyuq əti qiymətli kalium, flüor, kalsium, maqnezium, natrium, yod, dəmir, həmçinin bir çox vitamin, mikro və makroelementlər mənbəyidir. Bununla belə dünya alimləri qeyd edirlər ki, quşun bəzi hissələri insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Məsələn, toyuq boynunda zərərli maddələrin və bakteriyaları

12 may
.

Fiziki fəaliyyətin xərçəng riskini necə azaltdığı məlum olub

"Fiziki fəaliyyət hüceyrə funksiyasını yaxşılaşdırır və orqanizmdə xərçənglə bağlı xroniki iltihabı aradan qaldırır". Bu barədə xərçəngin reabilitasiyası sahəsindəki mütəxəssisi, Hull Universitetindən (Böyük Britaniya) Sebastyan Mora Hernandez bildirib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, daimi məş

11 may
.

COVID-19-un oynaqları və dərini necə məhv edə biləcəyi məlum olub

ABŞ-ın Kaliforniya Universiteti və Böyük Britaniyanın Lids Universitetinin alimləri səpgilər, artrit və əzələ ağrısı ilə müşayiət olunan yeni növ post-COVID sindromunu müəyyən ediblər. "Report" xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The Lancet"də dərc olunub. Alimlər dermatomiozi

11 may
.

Həkimlərdən XƏBƏRDARLIQ: Bəzi ağartı məhsulları günəş yanıqlarını daha da ağırlaşdırır

Yay mövsümü gəldi və insanlar günəşin altında daha çox vaxt keçirməyə başlayırlar. Ancaq günəş şüalarının təsiri ilə dəri yanıqları halları da az yaşanmır. Bəziləri təbii yolla müalicə üsulu kimi ağartı məhsulları istifadə edirlər. Ancaq bu, nə dərəcədə doğru addımdır?. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki

9 iyun
.

İnfarkt riskinizi özünüz ölçün

Həyati orqanların başında gələn ürək bir çox xəstəliklərin əsas səbəbidir. xəbər verir ki, xüsusilə də son illərdə gənclərin belə, infarkt riski xeyli yüksəlib. Mütəxəssislər çox bəsit bir testlə infarkt riskini təxmini şəkildə müəyyən etməyin mümkün olduğunu bildirirlər. Ayrı-ayrı tədqiqatların nəticələr

5 may