Siqaret çəkmək ağciyər xərçənginə səbəb olurmu? – ALİMLƏR AÇIQLADI
Siqaret çəkməyin mütləq ağciyər xərçənginə səbəb olduğuna inanılır. Bununla belə, heç vaxt siqaret çəkməmiş, lakin hələ də bu xərçəng növünə yoluxan insanlar haqqında hekayələr eşidirik.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, ağciyər xərçəngi mütləq siqaretlə əlaqəli deyil.
Bu qərəzi aradan qaldırmaq üçün statistik məlumatlara müraciət etmək kifayətdir. Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, həqiqətən də, heç vaxt siqaret çəkməyən insanda ağciyər xərçəngi inkişaf edə bilər, lakin bu diaqnozu qoyulan kişilərdə belə bir halın olma ehtimalı 10%, qadınlarda isə 16% təşkil edir. Bununla belə, Amerika Xərçəng Cəmiyyətinin məlumatına görə, ağciyər xərçəngi hallarının 84%-90%-i siqaretlə bağlıdır.
Mütəxəssislər siqaret çəkənin çəkməyənlərə nisbətən ağciyər xərçənginə tutulma riskinin 30 dəfə çox olduğunu vurğulayırlar. Bu risk siqaret çəkmə müddəti və gündə çəkilən siqaretlərin sayı ilə artır.
Bundan əlavə, siqaret mədəaltı vəzi, ağız boşluğu, qaraciyər, nazofarenks, qırtlaq, yemək borusu, uşaqlıq boynu və yumurtalıq xərçəngi kimi digər xərçəng növlərinin inkişaf riskini artırır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşGöbələk nə zaman zəhərə çevrilir - dietoloqdan tövsiyə
Ləman Süleymanova: "Bu qida məhsulu düzgün qablaşdırılmadıqda, istifadə müddəti bitdikdə artıq zəhərli göbələyə çevrilir". Kliniki Tibbi Mərkəz (KTM) zəhərlənmə ilə bağlı şok statistika yayıb. Məlumata görə, bu ilin oktyabr ayı ərzində KTM-in Toksikologiya şöbəsinə zəhərlənmə səbəbi ilə 9
1 dekabrXərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri
Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi
8 dekabrƏsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10 dekabrŞəkər xəstələrinə ŞAD XƏBƏR! bu qida diabet riskini AZALDIR
Bitter şokoladın daha bir faydası üzə çıxıb. İngiltərənin "The British Medical Journal" (BMJ) tibb jurnalında yayımlanan bir araşdırmaya istinadən xəbər verir ki, həftədə 5 və ya daha çox porsiya bitter şokolad istehlakı 2-ci tip şəkərli diabet riskini 21 faiz azaltmağa kömək edə bilər. Araşdırm
5 dekabrTünd şokoladın xeyri
Tünd şokoladın tərkibində olan flavonoidlərin ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırdığı və insult riskini azaltdığı sübut edilib. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu barədə məlumat Birmingem Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırmada öz əksini tapıb. Mütəxəssislər tünd şokoladın tərkibind
27 noyabrXolesterolu necə tez azaltmaq olar? - Bu qidaları yemək lazımdır
Peşəkar dietoloq Pamela Meyson təbii olaraq pis xolesterolu aşağı salan qidalar haqqında danışıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, xolesterol daxil olmaqla müxtəlif tədqiqatları araşdıran dietoloq zəncəfil, yaban mersini, quşüzümü, sarımsaq və jenşen yeməyi tövsiyə edib. Məsələn, sarımsağı
8 dekabr