Dondurmanı kim icad edib? -Tarixi faktlar

Dondurmanı kim icad edib? -Tarixi faktlarDondurmanın tarixi qədim dövrlərə gedib çıxır və onun tək ixtiraçısı yoxdur.

Lent.az xəbər verir ki, bir çox mədəniyyət bu qidanın ya soyudulmuş, ya da meyvə və buzla hazırlamış bir versiyasını mənimsəyir.

15-ci əsrdə asteklər dağların zirvələrindən gələn qardan yeməklərini və içkilərini soyutmaq üçün istifadə etdikləri halda, Peru və Kolumbiyadakı Andres dağlarında yağan qar da soyutma məqsədi ilə istifadə olunurdu.

"History Channel" xəbər verir ki, soyudulmuş və ya dondurulmuş süd məhsullarının ən erkən qeydə alındığı tarix ən azı eramızdan 4000 il əvvələ aiddir.

Dondurmanın ən çox təsvir edildiyi dövr isə 618-907-ci illər arasında Çində Tan sülaləsinin dövrüdür Tan sülaləsi təsadüfən kamfora, camış südü və düyü qarışıqlarını donduraraq dondurma icad edib.

Dondurmanın daha sonra Ərəbistan, İran və Anadoluya keçdiyi məlumdur. Təxminən eramızdan əvvəl 500-cü illərdə farslar buzu üzüm suyu, meyvə şirəsi və digər şirin şeylərə qarışdıraraq, onu dondurmaya bənzəyən "bastani" adlı yeməkə çevirdilər.

Makedoniyalı İskəndər gəzintiyə çıxanda həmişə yanında giləmeyvə, meyvə, bal və südlə qarışmış dağ qarı olurdu. Bu deserti dondurmanın primitiv forması hesab etsək, dondurmanı İskəndərin kəşf etdiyini söyləmək olar.

Dondurma Avropaya 13-cü əsrdə Çinə səfər edən Marko Polonun sayəsində gəlib. O Çində istehlak edilən südlü buzlu içkini Venesiyaya aparır və ağlına dondurulmuş desertlər ideyası gəlir.

XVI əsrin əvvəllərində İtaliyada "su buzu" adlı dondurma növünün hazırlandığı bildirilir. Tədqiqatçılar 1560-cı ilə aid bir sənədə istinad edirlər ki, İtaliyada süd bal ilə qarışdırılır və sonra dondurulur. İtalyan aşpazlarının öz mədəniyyətinə və zövqünə uyğun formasını dəyişdirən dondurma günümüzün dadına daha da yaxınlaşır.

Onun Fransaya ilk addımı Yekaterina Mediçi sayəsində olub. 1676-cı ildə Parisdə təxminən 250 dondurma salonu olduğu təxmin edilir.

Amerikaya isə dondurma 1700-cü ildə Britaniya koloniyaları vasitəsilə Tomas Cefferson tərəfindən gətirilmişdir.

Türklərdə dondurmanın inkişafı ilə bağlı ən mühüm məlumatları Kaşqarlı Mahmudun yazdığı Divan-ı Lügati't Türkdən öyrənirik.

Kâşqarlı kitabında türklərdə ərik, gavalı və şaftalı şirəsindən şərbət hazırlandığını və xüsusilə yay aylarında bu şərbətin dondurularaq istehlak edildiyini yazıb.

Türklərin yaşadığı iqlim sərin olsa da, yayda temperatur yüksəlir. 17-ci əsrdən etibarən dondurma saray süfrəsindən cəmiyyətə yayılır və məşhurlaşır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 715   Tarix: 28 iyul 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Labubu oyuncaqlarında zəhərli maddə tapıldı

Dünyada məşhur olan Labubu oyuncaqlarının uşaqlar üçün təhlükəli olduğu ortaya çıxıb. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Rusiyanın "Roskaçestvo" əməkdaşları 13 kukla nümunəsini analiz edib. Nəticədə, oyuncaqlardan birində toksik maddə dioktilftalat aşkar olunub. Dioktilftalat dərini və selikl

4 dekabr
.

Toyda itən qızıl saatın sirri bir il sonra açıldı! Kamera görüntüləri hər şeyi ortaya qoydu - VİDEO

Bir toy mərasimində qolundakı qızıl saatı itirən gənc, bir il sonra toy görüntülərinə baxanda böyük şok yaşayıb. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, toya gedən gənc qızıl saatını itirib və onu tapa bilməyib. Qızıl saatını hansı şəraitdə itirdiyini bir il ərzində müəyyənləşdirə bilməyən gənc, nəhayə

3 dekabr
.

Leonardo Da Vinçinin məşhur əsərində qeyri-adi KƏŞF

Sənət hər zaman çoxşaxəli yozumlara açıqdır; bunu yaxın zamanda bir ingilis stomatoloqu, Leonardo da Vinçinin 1490-cı ildə çəkilmiş ən ikonik əsərlərindən biri olan "Vitruvius Adamı"na baxaraq bir daha təsdiqləyib. xarici mediaya istinadla yazır ki, əsər, ideal insan fiqurunun simmetriyasın

4 dekabr
.

Palçıq sıçratmağın cəriməsi nədir? - CAVAB

ın "Bir sual, bir cavab" rubrikasında növbəti sual palçıq sıçratmağın cəriməsi ilə bağlıdır. Yağışlı havada gedərkən üstümüzə avtomobildən palçıq sıçradan şəxslər nə qədər cərimə olunurlar?. xəbər verir ki, İnzibati Xətalar Məcəlləsinə əsasən, su və ya palçığın yolda binalara, nəqliyyat vasitələrin

5 dekabr
.

Təbiətsevərlər gəzinti zamanı tarixi kəşf etdilər

Bolu şəhərində gəzintidə olan təbiətsevərlər üzərində xaç işarələri olan, bir hissəsi kəsilərək su bulağı kimi istifadə edilən tarixi bir lahitlə qarşılaşıblar. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, Təbiət Yürüşü Qrupu 30 noyabrda Çatakören Yaylasından Gidiriş kəndinə qədər yürüş təşkil edib. Yürüşd

4 dekabr
.

Qəhvənin qaraciyər və böyrəklər üçün FAYDALARI

Çinli alimlər müntəzəm qəhvə istehlakının böyrək və qaraciyər xəstəlikləri riskini azalda biləcəyini aşkar ediblər. Bu effekt kofeinin özü və ya ayrı-ayrı maddələrlə deyil, içkinin bioloji aktiv birləşmələrinin metabolitləri ilə əlaqəlidir. bildirir ki, bu barədə tədqiqatın nəticələri "Food &

3 dekabr
.

Hər bir insanın həyatındakı ən təhlükəli il

Uzunömürlülük üzrə mütəxəssis Den Byuttner təqaüdə çıxma ilinin hər kəsin həyatında ən vacib il olduğunu bildirib. xəbər verir ki, o, bu dövrün təhlükələrini izah edib. Byuttner xəbərdarlıq edib ki, təqaüdə çıxma ilində ölüm nisbətləri əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu dövrdə insanlar narahatlıq, ümidsizli

1 dekabr
.

Kişilər qış gödəkçəsi seçəndə nələrə diqqət etməlidir?

Mükəmməl qış gödəkçəsi tapmaq asan deyil. Həm şaxtada isidən, həm yaş qardan qoruyan, həm də qarderobdakı əksər geyimlərlə uyğunlaşan və bir neçə mövsüm davam gətirən model istəyirik. Lakin modellərin çoxluğu bəzən seçimi çətinləşdirir: müxtəlif növ izolyasiyalar, membranlar, kapişonlar, uzunluqlar

1 dekabr
.

Donmuş balığı xarab etmədən necə əritmək olar?

Donmuş balığın buzunu əridəndə tələsmək lazım deyil. Bu proses zaman və səbr tələb edir. Ərimə nə qədər yavaş baş verərsə, məhsulun keyfiyyəti bir o qədər az itkiyə məruz qalır. Balığı necə düzgün ərimək olar?. xəbər verir ki, ən sadə və təhlükəsiz üsullardan biri dondurucudan balığı çıxarıb soyuducuy

7 dekabr