Hansı qidalar xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər? - Rusiyalı mütəxəssisdən açıqlama

Hansı qidalar xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər? - Rusiyalı mütəxəssisdən açıqlamaVaxtı ötmüş və acı tam verən qidaların qəbul edilməsi xərçəng xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilər.

Oxu.Az-ın xəbərinə görə, bu barədə "Grow Food"un baş texnoloqu, qidalanma üzrə rusiyalı mütəxəssis Svetlana Qertle-Zaqorskaya "Gazeta.Ru"ya müsahibəsində danışıb.

"Vaxtı ötmüş və acı tam verən qidaları yemək olmaz. Əgər yağ və ya qoz-fındıq xoşagəlməz qoxu və dad verirsə, bu, məhsulun kimyəvi dəyişikliklərə məruz qaldığına dair bir siqnaldır ki, bu da sağlamlıq üçün potensial təhlükə deməkdir. Acı tam oksigen, işıq, nəmlik və istiliyin təsiri altında baş verən yağların oksidləşməsi prosesidir. Oksidləşmə nəticəsində məhsullarda sərbəst radikallar əmələ gəlir ki, bu da orqanizmin hüceyrələrini məhv edir, iltihabi proseslərə səbəb olur və ciddi xəstəliklərə yol aça bilər", - deyə mütəxəssis bildirib.

Onun sözlərinə görə, vaxtı ötmüş və acı tam verən qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Belə məhsulların tərkibində zəhərli maddələr var ki, bu da ürəkbulanma, qusma, ishal, başağrısı və digər xoşagəlməz simptomlar yarada bilər.

"Onlar həmçinin allergik reaksiyalara və xroniki xəstəliklərə də gətirib çıxara bilər. Acı tam verən qidaların davamlı istifadəsi xərçəng, ürək-damar və qaraciyər xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssis qeyd edib.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 996   Tarix: 13 fevral 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yoram Veys: "Elmi mühit yeni pandemiyaların qarşısını almaq üçün çalışır"

"Elmi araşdırmalar yeni pandemiyaların qarşısını almaq üçün böyük rol oynayır və bu sahədə görülən işlər intensivləşdirilməlidir". xəbər verir ki, bunu XII Qlobal Bakı Forumu çərçivəsində "Qlobal sağlamlıq böhranla üz-üzə: Hazırlıq və bərabərlikdə yeni sərhədlər" adlı panel müzakirəd

15 mart
.

Hər gün yumurta yesək nə olar? - yeni araşdırma

Sağlam qidalanmanın pərəstişkarları fiziki vəziyyətin qorunmasına gəldikdə ilk ağıllarına yumurta gəlir. Bu məhsul həqiqətən çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malikdir və elmi araşdırmaların mövzusu olmaqda davam edir. Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma sübut edib ki, yumurtanın müntəzəm istehlakı ürək-dama

9 mart
.

Hamilələr və ana südü verən qadınlar üçün hansı balıq təhlükəsizdir? - Həkimdən tövsiyələr

Dənizlərdə artan çirklənmə və qatı selik təbəqəsi təhlükəsi xüsusilə körpələrin inkişafı üçün ciddi sağlamlıq riskləri yaradır. Mütəxəssislər hamilələr və süd verən analar üçün ən təhlükəsiz olan balıqları sadalayıblar və zəhərli maddələr barədə xəbərdarlıq ediblər. -ın "Haber Global"a istinadə

26 fevral
.

Daha uzun yaşamanın SİRRİ - qatığın inanılmaz FAYDALARI

Qatıq sevənlərdə bütün səbəblərdən ölüm nisbəti digərlərinə nisbətən daha aşağıdır. Bu nisbət məhsulun yağlılıq dərəcəsinə və miqdarına görə dəyişir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə çinli alimlər uzunmüddətli tədqiqatlardan sonra elan ediblər. Onların araşdırmalarının nəticələri "Journa

2 mart
.

Ürək xəstələri bu hərəkətləri etməməlidirlər! - XƏBƏRDARLIQ

"Ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün fiziki aktivlik zamanı ən vacib məqam həddindən artıq yorğunluğa yol verməməkdir". Ölkə.az xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı həkim Svetlana Semyonova deyib. "Qaçış, uzunluğa və hündürlüyə tullanma, ağırlıq qaldırma kimi sürət v

25 fevral
.

Mədəsində problem olanlara zərərli olan qidalar - SİYAHI

Mədə yarası mədənin selikli qişasında defektin yaranması ilə müşayiət olunan xəstəlikdir və bu, orqanın iltihablanmasına, normal fəaliyyətinin pozulmasına səbəb olur. Onun inkişafına müxtəlif xarici və daxili faktorlar təsir göstərə bilər, bunlardan biri də qidalanmadır. -ın -ya istinadla verdiyi məlumat

7 mart
.

Qaraciyər üçün ən faydalı qidalar - Kələm, balıq, avokado

Qaraciyər həzm prosesində, orqanizmin detoksikasiyasında, qanyaratmada və digər həyati vacib funksiyalarda iştirak edir. Onun sağlamlığını qorumaq üçün müəyyən qidaların rasiona daxil edilməsi vacibdir. -ın -ya istinadən verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı hepatoloq, qastroenteroloq, tibb elmlər

5 mart
.

Hamilə qadınlar oruc tuta bilərmi? - Türkiyəli həkim təhlükələrdən danışdı

Ramazan ayında ana olacaq qadınları ən çox maraqlandıran suallardan biri də hamiləlik zamanı oruc tutmağın mümkün olub-olmamasıdır. -ın "Haber Global"a istinadən xəbərinə görə, bu barədə türkiyəli mütəxəssis, ginekoloq Nur Dokuzeylül Güngör danışıb. Onun sözlərinə görə, oruc tutaraq uzun müddə

28 fevral
.

"Coca-Cola" qida zəhərlənməsində kömək edir? - Həkimdən izah

"Bu gün internetdə "Coca-Cola"nın zəhərlənmə zamanı kömək etməsi barədə iddialara rast gəlmək olar. Lakin bu içkinin qida zəhərlənməsinə qarşı effektivliyi ilə bağlı məsələ öyrənilməyib və belə bir "müalicə" simptomları daha da pisləşdirə bilər". -ın -ya istinadla verdiy

26 fevral