Hansı qidalar xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər? - Rusiyalı mütəxəssisdən açıqlama
Vaxtı ötmüş və acı tam verən qidaların qəbul edilməsi xərçəng xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilər.
Oxu.Az-ın xəbərinə görə, bu barədə "Grow Food"un baş texnoloqu, qidalanma üzrə rusiyalı mütəxəssis Svetlana Qertle-Zaqorskaya "Gazeta.Ru"ya müsahibəsində danışıb.
"Vaxtı ötmüş və acı tam verən qidaları yemək olmaz. Əgər yağ və ya qoz-fındıq xoşagəlməz qoxu və dad verirsə, bu, məhsulun kimyəvi dəyişikliklərə məruz qaldığına dair bir siqnaldır ki, bu da sağlamlıq üçün potensial təhlükə deməkdir. Acı tam oksigen, işıq, nəmlik və istiliyin təsiri altında baş verən yağların oksidləşməsi prosesidir. Oksidləşmə nəticəsində məhsullarda sərbəst radikallar əmələ gəlir ki, bu da orqanizmin hüceyrələrini məhv edir, iltihabi proseslərə səbəb olur və ciddi xəstəliklərə yol aça bilər", - deyə mütəxəssis bildirib.
Onun sözlərinə görə, vaxtı ötmüş və acı tam verən qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Belə məhsulların tərkibində zəhərli maddələr var ki, bu da ürəkbulanma, qusma, ishal, başağrısı və digər xoşagəlməz simptomlar yarada bilər.
"Onlar həmçinin allergik reaksiyalara və xroniki xəstəliklərə də gətirib çıxara bilər. Acı tam verən qidaların davamlı istifadəsi xərçəng, ürək-damar və qaraciyər xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssis qeyd edib.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Təbii kərə yağını saxtasından necə ayırd edək? - Sadə üsullar
Saxta süd məhsullarının əksəriyyətini kərə yağı təşkil edir. Rusiya KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı mütəxəssis Alexander Brazhko açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, cinayətkarlar hətta laboratoriyalarda belə müəyyən edilə bilməyən piy kütlələri yaratmağı öyrəniblər. Mütəxəssis qeyd edib ki
11 fevralBurgeri sağlamlıq üçün faydalı etmək olarmış
"Bəzi inqrediyentləri əvəzləməklə burgerləri daha faydalı etmək olar". -ya istinadən xəbər verir ki, bunu diyetoloq, nutrisioloq Sofiya Kovanova deyib. O izah edib ki, ənənəvi fastfudda karbohidratlar və yağlar termiki emal yolu ilə birləşdiyinə görə faydalı heç nə yoxdur: "Belə qida qand
9 fevralÖmrün uzanması üçün həftə ərzində yeyiləcək yumurta sayı açıqlandı
Yumurtanın mülayim miqdarda istehlakı yaşlı insanlarda ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini demək olar ki, 1/3 qədər azalda bilər. -ın verdiyi məlumata görə, avstraliyalı alimlər apardıqları araşdırmadan sonra bu qənaətə gəliblər. Tədqiqat "Nutrients" elmi jurnalında dərc olunub. Mütəxəssisləri
6 fevralİnfarkt halları niyə artıb? - Mütəxəssis əsas səbəbi açıqladı
Kardiolog Dr. Utku Şenol son dövrlərdə artan infarkt hallarının iddia edildiyi kimi pandemiya dövründə vurulan vaksinlər və laxtalanma ilə bağlı olmadığını, əksinə, tibbi diaqnostikanın daha sürətli olması səbəbindən daha çox hadisənin qeydə alındığını bildirib. Qaynarinfo "CNN Türk"ə istinadə
18 fevralHündürdaban ayaqqabı geyinənlərə XƏBƏRDARLIQ - Sən demə…
Hündürdaban ayaqqabı geyinməyi əldə ağır çantalarla gəzməklə müqayisə etmək olar. xəbər verir ki, bunu rusiyalı travmatoloq və ortoped Antonina Zavadskaya -ya açıqlamasında deyib. O, belə ayaqqabıların sağlamlığa təsirini qiymətləndirib. Həkimin sözlərinə görə, qadınların əksəriyyəti hündürdaban ayaqqab
13 fevralQocalmaq istəməyənlər bu giləmeyvədən YESİNLƏR
"Qaragilənin tərkibindəki antioksidantlar orqanizmin qocalma prosesinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir, onu ləngidir. Bunu Rusiyalı dietoloq Qalina Volkova deyib. Həkimin sözlərinə görə, qaragilə yemək həm də bir çox xroniki xəstəliklərin riskini azaldır və ürək-damar sistemi, həzm sistemi və sini
23 fevralAnasını xərçəngdən itirən alim 36 ildən sonra mühüm kəşfə imza atdı
Dünyaca məşhur xərçəng tədqiqatçısı Pol Uorkman həm atasını, həm də anasını xərçəng səbəbilə itirib, hətta özü də bir neçə il əvvəl bu xəstəliklə mübarizə aparıb. Qaynarinfo xəbər verir ki, 36 illik araşdırmaların ardından o, anasının ölümünə səbəb olan nadir xərçəng növünə - kordomaya qarşı ən gücl
19 fevral