İmmunitetin möhkəmləndirilməsi üçün əsas qida məhsulları açıqlandı

İmmunitetin möhkəmləndirilməsi üçün əsas qida məhsulları açıqlandı"Optimal immun funksiyanı qorumaq üçün əsas amil balanslı qidalanmadır. Göbələklərdə, balıqda və yumurtada mövcud olan "D" vitamini immun sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, ət və paxlalılarda olan sink virusların yayılmasını ləngidir, Braziliya qozu və dəniz məhsullarında olan selen isə hüceyrələri oksidləşmədən qoruyur".

Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə nutrisioloq-texnoloq Liliya Fedulova məlumat verib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, rasionda mütləq "C" vitamini, beta-karotin ("A" vitamininin prekursoru) və polifenollarla zəngin fərqli rəngli meyvə və tərəvəzlər olmalıdır.

"Bu maddələr selikli qişaların baryer funksiyasını gücləndirir və hüceyrələrə zərər verən sərbəst radikalları neytrallaşdırır", - deyə o bildirib.

Həmçinin mütəxəssis qoz-fındıq və tumlarda olan "E" vitaminini unutmamağı tövsiyə edib.

"Bu vitamin hüceyrə membranlarının bütövlüyünü qoruyur. Eyni dərəcədə vacib olan kefir, turş kələm və kimçidəki probiotiklər isə bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir. Unutmayaq ki, immAun hüceyrələrin 70%-ə qədəri bağırsaq divarlarında yerləşir", - deyə Fedulova bildirib.

Nutrisioloq vurğulayıb ki, immun sisteminin normal işləməsi üçün amin turşuları vacibdir. Onun sözlərinə görə, arginin (ət, balıq, paxlalılarda var) azot oksidinin sintezində iştirak edərək makrofaqların (hüceyrələrin enerji stansiyaları) və T-limfositlərin aktivliyini tənzimləyir.

"Başqa bir amin turşusu olan qlutamin (quş əti, yumurta, kələm) bağırsaq epitel hüceyrələrinin - enterositlərin əsas enerji mənbəyidir. Cistein (kəsmik, brokoli, sarımsaq) isə patogenlərin neytrallaşdırılmasına kömək edir", - deyə o bildirib.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 946   Tarix: 02 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq

6 dekabr
.

İtalyan uzunömürlülüyünün sirri: Qədim genlər...

Alimlər italyan uzunömürlülərinin uzunömürlülüyünün sirrinin təkcə həyat tərzi və Aralıq dənizi pəhrizi ilə deyil, həm də ovçu-yığıcıların qədim genetik irsi ilə əlaqəli ola biləcəyini aşkar etdilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "GeroScience" jurnalında dərc olunub. Beynəlxal

17 dekabr
.

Portağalın gizli gücü ortaya çıxdı: Tərkibində elə şeylər var ki...

Əksər insanlar üçün portağal suyu sadəcə adi içkidir. Lakin aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu içki susuzluğu aradan qaldırmaqdan daha çox faydaya malikdir. Bununla bağlı araşdırmanı "Medical Xpress" nəşri dərc edib. Araşdırma, portağal suyunun müntəzəm istehlakının immun hüceyrələrimizdək

6 dekabr
.

İmmunitetə ​​davamlı virus narahatlıq yaratdı - Mütəxəssislərdən yeni pandemiya xəbərdarlığı

İnsan orqanizminin infeksiyalara qarşı ən təsirli müdafiə mexanizmlərindən biri hesab olunan qızdırma, adətən xəstəliklərlə mübarizədə həlledici rol oynayır. Qızdırma bədən temperaturunu yüksəldərək virusların çoxalmasını yavaşladır və immun sisteminə infeksiyanı aradan qaldırmaq üçün əlavə vaxt qazandırır

11 dekabr
.

COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir

5 dekabr
.

Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq

Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır

7 dekabr
.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm

30 noyabr
.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqren tutmalarını zəiflətməyə və ağrı müddətini qısaltmağa kömək edə bilər. Həkimləri

7 dekabr