Hər gün yumurta yesək nə olar? - yeni araşdırma
Sağlam qidalanmanın pərəstişkarları fiziki vəziyyətin qorunmasına gəldikdə ilk ağıllarına yumurta gəlir. Bu məhsul həqiqətən çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malikdir və elmi araşdırmaların mövzusu olmaqda davam edir.
Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma sübut edib ki, yumurtanın müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını azalda bilər. Bundan əlavə, nəticələr göstərir ki, bu məhsulun istehlakı yaşlı insanlarda bu cür xəstəliklərdən ölüm riskini azaldır.
Tədqiqat avstraliyalı alimlər tərəfindən aparılıb və təcrübədə 70 yaşdan yuxarı 8700-dən çox adam iştirak edib. Məlum olub ki, həftədə 1-6 yumurta istehlak edənlərin ölüm riski ayda iki dəfə və ya daha az yumurta yeyənlərlə müqayisədə 15% azdır. Bundan əlavə, bu iştirakçıların ürək-damar xəstəliklərindən ölmə ehtimalı 29% az olub.
Monaş Universitetinin epidemiologiya və profilaktik tibb üzrə müəllimi Holli Vild deyib: "Bu faktlar yaşlı insanlar üçün sübuta əsaslanan pəhriz tövsiyələrinin hazırlanmasını məlumatlandıra bilər".
Yumurta mühüm protein mənbəyidir, həmçinin B vitaminləri, fol turşusu və digər faydalı birləşmələrlə zəngindir. Onların tərkibində doymamış yağ turşuları, yağda həll olunan vitaminlər (E, D, A, K), xolin və çoxsaylı minerallar var.
Bununla belə, qeyd edək ki, yumurta sarısının tərkibində əhəmiyyətli miqdarda xolesterin var (bir yumurtada təxminən 200-220 mq), bu, xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri olan insanlarda qan xolesterinin səviyyəsinə təsir edə bilər. Buna görə də, yumurta pəhrizin bir hissəsi olmalıdır, lakin onun mərkəzində yer tutmamalıdır.
Məsələn, Avstraliya pəhriz qaydaları həftədə 7 yumurtaya qədər istehlak etməyi tövsiyə edir. Bəzi Avropa ölkələri isə həftədə 3-4 yumurta ilə məhdudlaşdırmağı məsləhət görür. /lent.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrSarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək
Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi
30 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabr"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrAcı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabr