Bu balıq ömrü uzadır - Həkimlərdən AÇIQLAMA

Bu balıq ömrü uzadır - Həkimlərdən AÇIQLAMAScomber (skumbriya) – dəmir və qiymətli mikroelementlərin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Balıq seçərkən onun yalnız dadlı olması deyil, eyni zamanda sağlamlığa maksimum fayda verməsi də vacibdir. Hansı balığın həm ləzzətli, həm də faydalı olduğunu öyrənək.

Lent.az bununla bağlı məlumatları təqdim edir:

Balıq qidalanmada mühüm yer tutur və ənənəvi yeməklərlə yanaşı süfrələrimizi bəzəyir. Bəzi növlərini gündəlik istehlak edirik, bəzilərini isə xüsusi hallarda təqdim edirik. Lakin elə bir balıq var ki, istənilən vəziyyət üçün idealdır, çünki həm ləzzətli dadı var, həm də orqanizm üçün böyük faydalar təmin edir. Diyetoloqlar onu rasiona daxil etməyi tövsiyə edirlər, çünki sağlamlığı qorumaq üçün lazım olan qiymətli elementlərlə zəngindir.

Niyə skumbriya (scomber) bu qədər faydalıdır?

Dəmir mənbəyi – Skumbriya qanın hemoqlobin səviyyəsini normal saxlamağa kömək edir və bədənə gümrahlıq verir. Bundan əlavə, onun istehlakı ürək-damar xəstəlikləri və aterosklerozun qarşısını almağa kömək edir.

Sağlam yağlarla zəngindir – Skumbriya xolesterin səviyyəsini tənzimləyən faydalı yağlar ehtiva edir və damarların tıxanma riskini azaldır. Bu balıqda olan əsas yağ turşuları orqanizmdə iltihab proseslərini azaltmağa kömək edir.

Keyfiyyətli protein mənbəyidir – Bu balıq əzələləri qorumaq və hüceyrələrin bərpası üçün lazım olan yüksək keyfiyyətli protein ehtiva edir. Xüsusilə aktiv həyat tərzi keçirən və fiziki formasına diqqət yetirən insanlar üçün çox dəyərlidir.

Vacib mikroelementlərlə zəngindir
– Skumbriya tərkibində yod, kalsium və selen kimi həyati vacib maddələri saxlayır:

Yod – qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyətini dəstəkləyir.

Kalsium – sümükləri və dişləri möhkəmləndirir.

Selen – güclü antioksidant təsirə malikdir və hüceyrələri zədələnmədən qoruyur.

Bu unikal tərkibə görə skumbriya superfood (super qida) sayılır və sağlam rasionun ayrılmaz hissəsi olmalıdır.

Skumbriyanı necə bişirmək olar?

Diyetoloqlar bu balığı yalnız ləzzətli olduğu üçün deyil, həm də sağlamlığı qoruyan dəyərli maddələrlə zəngin olduğu üçün tövsiyə edirlər. Skumbriyanı müxtəlif yollarla hazırlamaq mümkündür:

Qızartmaq

Grildə bişirmək

Soba və ya buğda bişirmək

Duzlamaq

Əgər skumbriya hələ də rasionunda yer tutmayıbsa, onu menyuna daxil etməyin tam vaxtıdır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1200   Tarix: 13 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı

"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə

22 noyabr
.

Sarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək

Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi

30 noyabr
.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin

23 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19 noyabr
.

"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar

Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı

22 noyabr
.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16 noyabr
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28 noyabr
.

Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru

Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri

25 noyabr