Bu balıq ömrü uzadır - Həkimlərdən AÇIQLAMA

Bu balıq ömrü uzadır - Həkimlərdən AÇIQLAMAScomber (skumbriya) – dəmir və qiymətli mikroelementlərin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Balıq seçərkən onun yalnız dadlı olması deyil, eyni zamanda sağlamlığa maksimum fayda verməsi də vacibdir. Hansı balığın həm ləzzətli, həm də faydalı olduğunu öyrənək.

Lent.az bununla bağlı məlumatları təqdim edir:

Balıq qidalanmada mühüm yer tutur və ənənəvi yeməklərlə yanaşı süfrələrimizi bəzəyir. Bəzi növlərini gündəlik istehlak edirik, bəzilərini isə xüsusi hallarda təqdim edirik. Lakin elə bir balıq var ki, istənilən vəziyyət üçün idealdır, çünki həm ləzzətli dadı var, həm də orqanizm üçün böyük faydalar təmin edir. Diyetoloqlar onu rasiona daxil etməyi tövsiyə edirlər, çünki sağlamlığı qorumaq üçün lazım olan qiymətli elementlərlə zəngindir.

Niyə skumbriya (scomber) bu qədər faydalıdır?

Dəmir mənbəyi – Skumbriya qanın hemoqlobin səviyyəsini normal saxlamağa kömək edir və bədənə gümrahlıq verir. Bundan əlavə, onun istehlakı ürək-damar xəstəlikləri və aterosklerozun qarşısını almağa kömək edir.

Sağlam yağlarla zəngindir – Skumbriya xolesterin səviyyəsini tənzimləyən faydalı yağlar ehtiva edir və damarların tıxanma riskini azaldır. Bu balıqda olan əsas yağ turşuları orqanizmdə iltihab proseslərini azaltmağa kömək edir.

Keyfiyyətli protein mənbəyidir – Bu balıq əzələləri qorumaq və hüceyrələrin bərpası üçün lazım olan yüksək keyfiyyətli protein ehtiva edir. Xüsusilə aktiv həyat tərzi keçirən və fiziki formasına diqqət yetirən insanlar üçün çox dəyərlidir.

Vacib mikroelementlərlə zəngindir
– Skumbriya tərkibində yod, kalsium və selen kimi həyati vacib maddələri saxlayır:

Yod – qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyətini dəstəkləyir.

Kalsium – sümükləri və dişləri möhkəmləndirir.

Selen – güclü antioksidant təsirə malikdir və hüceyrələri zədələnmədən qoruyur.

Bu unikal tərkibə görə skumbriya superfood (super qida) sayılır və sağlam rasionun ayrılmaz hissəsi olmalıdır.

Skumbriyanı necə bişirmək olar?

Diyetoloqlar bu balığı yalnız ləzzətli olduğu üçün deyil, həm də sağlamlığı qoruyan dəyərli maddələrlə zəngin olduğu üçün tövsiyə edirlər. Skumbriyanı müxtəlif yollarla hazırlamaq mümkündür:

Qızartmaq

Grildə bişirmək

Soba və ya buğda bişirmək

Duzlamaq

Əgər skumbriya hələ də rasionunda yer tutmayıbsa, onu menyuna daxil etməyin tam vaxtıdır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 966   Tarix: 13 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yeni pandemiya qapıda - Ölkələr bunu etməsə...

ÜST yenidən dünyanı xəbərdar etdi; həkimlər də hazır olmağa çağırır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) baş direktoru Tedros Adhanom Qebreyesus dünyanı yeni pandemiyanın istənilən an baş verə biləcəyi ilə bağlı xəbərdar edib. xəbər verir ki, o, ölkələri pandemiyaların qarşısının alınması üçün beynəlxal

5 aprel
.

Yüksək xolesterinin əlamətləri: Bədəninizdə görünən 4 işarə

Bir çox insan yüksək xolesterin səviyyəsinə sahib olduğunu bilmir, lakin bədəndə bunu göstərə bilən 4 aydın əlamət var. Həkimlərin sözlərinə görə, yüksək xolesterini yalnız qan analizi ilə təyin etmək mümkün deyil bu vəziyyətin görünən simptomları da olur. diqqət edilməli 4 əsas əlaməti sizə təqdim edir:

21 aprel
.

Bu 4 qidanı yeyənlər xolesterin dərmanına ehtiyac duymur

Bu 4 qidanı yeyənlər xolesterin dərmanına ehtiyac duymur. -ın məlumatına görə mütəxəssislər bildirir ki, bəzi təbii qidalar xolesterin səviyyəsini salmaqda dərmanlar qədər təsirli ola bilər və onları müntəzəm şəkildə qəbul edən insanlar dərman istifadəsinə ehtiyac duymaya bilər. Araşdırmalara əsasə

9 aprel
.

Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"

Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə, həzm sistemində bir sıra problemlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər bildirirlə

18 aprel
.

Məşhur həkimdən tövsiyə: Yeməkdən yarım saat sonra için – həm ürəyi, həm də qaraciyəri təmizləyir

Amerikalı tanınmış həkim Dr. Eric Bergin sözlərinə görə gündəlik həyatınıza əlavə edəcəyiniz sadə vərdiş orqanizminizi zərərli maddələrdən təmizləyəcək. xəbər verir ki, söhbət limonlu sudan gedir. Bu təbii içki, xüsusilə yeməkdən sonra qəbul edildikdə, ürək və qaraciyər sağlamlığı üçün faydalıdır. Onu

12 aprel
.

SOS: Uşaqlar arasında kütləvi virus yayılıb - SİMPTOMLAR

Hazırda yalnız mövsümə xas olan kəskin respirator virus infeksiyalarına yoluxma halları müşahidə edilir. Xəstəlik əsasən temperaturun yüksəlməsi, burun axması, boğaz ağrısı, öskürək və sair kataral simptomlarla özünü büruzə verir. Qızdırma, ishal, ürəkbulanma, boğaz ağrısı. Son bir həftədə sosial şəbəkələrd

12 aprel
.

Yazda tozcuqlara qarşı allergiyanın qarşısını necə almaq olar? - Rusiyalı həkimdən sadə üsullar

Bir neçə sadə qaydaya əməl etməklə polenlə (müxtəlif bitkilərdən yayılan tozcuqlar) kontaktı azaltmaq və allergiyanı nəzarət altına almaq mümkündür. -ın xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı allerqoloq-immunoloq, tibb elmləri namizədi, ekspert İrina Manina " "ya müsahibəsində danışıb. Əsasən baha

3 aprel
.

Ən faydalı bişirmə üsulları açıqlandı

Mütəxəssislər sağlam qidalanma üçün ən uyğun bişirmə üsullarını müəyyən ediblər. -ya istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, qidanın hazırlanma üsulu onun qida dəyərinə birbaşa təsir edir. Ən faydalı bişirmə üsulları bunlardır:. Buxarda bişirmək – Qidaların vitamin və minerallarını qorumağa kömə

2 aprel
.

Niyə səhər banan yeməməlisiniz: Heç vaxt şübhələnmədiyiniz TƏHLÜKƏLƏR

İlk baxışdan səhərlər banan yeməyin heç bir qəbahəti yoxdur. Belə görünür ki, belə səhər yeməyinin yalnız üstünlükləri var: soba qarşısında dayanmağa ehtiyac yoxdur, kifayət qədər kalorili tərkib, vacib komponentlərin olması, qida dəyəri. Ümumiyyətlə, dadlı, sağlam və rahatdır. -ın xarici mediaya istinadl

13 aprel