Dişlər üçün ən faydalı məhsullar açıqlandı

Dişlər üçün ən faydalı məhsullar açıqlandı"Dişlərin sağlamlığı təkcə ağız boşluğunun gigiyenasından deyil, həm də qidalanmadan asılıdır".

Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı ortodont həkim Viktoriya Radkon danışıb.

O, hansı mikroelementlərin və məhsulların möhkəm dişləri qorumağa kömək edəcəyini söyləyib.

"Kalsium - diş minası üçün əsas tikinti materialıdır, o dentini (dişin minerallaşmış sərt toxuması) möhkəmləndirir və dişlərin dağılmasının qarşısını alır. Ftor və fosforla birlikdə bu element minanı kariyesə qarşı daha davamlı edir. Süd məhsulları, xüsusilə bərk pendirlər, həmçinin balıq və qoz-fındıq kalsiumla zəngindir. Kalsiumun mənimsənilməsinə cavabdeh olan "K" vitamini isə ispanaq, soya və kartofdan əldə edilə bilər", - deyə Radko qeyd edib.

Həkimin sözlərinə görə, diş ətinin sağlamlığı üçün mübadilə proseslərini stimullaşdıran və iltihabın qarşısını alan "C" vitamini lazımdır. Bu vitamin sitrus meyvələrində, çiyələkdə və şirin bibərdə çoxdur. Lakin həkim xəbərdarlıq edir ki, yüksək turşuluğa malik meyvələr minanı nazikləşdirə bilər, buna görə də, onları yedikdən sonra ağzı su ilə yaxalamaq lazımdır.

"Dəmir və "B12" vitamini ağız boşluğunun selikli qişasının sağlamlığını qoruyur, xora və iltihabın qarşısını alır. Bu elementlər ətdə bol miqdarda var. Bundan əlavə, elə məhsullar var ki, dişləri mexaniki olaraq təmizləyir, tüpürcək ifrazına kömək edir və diş ətində qan dövranını yaxşılaşdırır. Alma, yerkökü, turp və kərəviz nəinki orqanizmi vitaminlərlə zənginləşdirir, həm də dişlər üçün təbii fırça kimi işləyir", - deyə Radko əlavə edib.

Mütəxəssis xatırladır ki, düzgün qidalanma mütəmadi ağız boşluğu gigiyenası ilə birlikdə dişləri sağlam saxlamağın və stomatoloji problemlərin qarşısını almağın ən yaxşı yoludur.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 655   Tarix: 14 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yazın ilk meyvəsi çiyələyin faydaları

Yaz aylarının ən ləzzətli meyvələrindən biri olan çiyələk sağlamlıq üçün çox faydalıdır. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, A, B və C vitaminləri ilə zəngin olan çiyələk orqanizm tərəfindən asanlıqla həzm olunur. Digər meyvələr kimi vitaminlər, minerallar, lif və antioksidant xüsusiyyətlərə mali

3 aprel
.

Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

Dünyanın müxtəlif yerlərində uzunömürlülər xüsusi qidalanma rejiminə riayət edirlər və onların menyusunda bəzi məhsullar daim təkrarlanır. xəbər verir ki, uzunömürlülük və möhkəm sağlamlıq böyük ölçüdə qidalanmadan asılıdır. Uzun ömür sürən insanlar, adətən, elə bir qida rejiminə əməl edirlər ki, b

5 aprel
.

Evə niyə ayaqqabı ilə girmək olmaz? - İZAH

Evə ayaqqabı ilə daxil olub-olmmaq mədəniyyətlərdən asılı olaraq dəyişir. Amma bu gigiyena üçün çox vacib məsələdir. Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, elmi sübutlar evə girməzdən əvvəl ayaqqabıları çıxarmağın bizi ciddi sağlamlıq təhlükələrindən qoruduğunu göstərir. Makkuori Universitetini

22 aprel
.

Ən faydalı bişirmə üsulları açıqlandı

Mütəxəssislər sağlam qidalanma üçün ən uyğun bişirmə üsullarını müəyyən ediblər. -ya istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, qidanın hazırlanma üsulu onun qida dəyərinə birbaşa təsir edir. Ən faydalı bişirmə üsulları bunlardır:. Buxarda bişirmək – Qidaların vitamin və minerallarını qorumağa kömə

2 aprel
.

Xərçəngdən qorunmaq üçün bu meyvəni yeyin

Çiyələk yay aylarının ən məşhur və təravətləndirici meyvələrindən biri olmaqla yanaşı, həm də sağlamlıq üçün sayısız faydaları var. Son dövrlərdə aparılan tədqiqatlar göstərir ki, çiyələkdəki fitokimyəvi maddələr xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını almaqla yanaşı, mövcud xərçəng hüceyrələrini

8 aprel
.

Yüksək təzyiq haqqında 6 MİF: İnanmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Qan təzyiqi insan sağlamlığının əsas göstəricilərindən biridir, lakin onun ətrafında ciddi zərər verə biləcək bir çox mif var. Bu yanlış təsəvvürlər tez-tez vaxtında diaqnoza və müalicəyə düzgün yanaşmaya mane olur. xarici mediaya qan təzyiqi ilə bağlı hansı miflərin təhlükəli olduğunu və həqiqətən nələr

13 aprel
.

Banan yeməyin "ən zərərli" vaxtı AÇIQLANDI

Banan ən əlçatan və faydalı meyvələrdən biri hesab olunur - bu təsadüfi deyil. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, o, kalium, maqnezium, lif və mürəkkəb karbohidratlarla zəngindir. Lakin bu qədər ideal görünən məhsul belə, düzgün olmayan zamanda və formada qəbul edildikdə zərərli ola bilər. Dietoloqla

9 aprel
.

Dəmlənmiş çay bu vaxtdan sonra zəhərə çevrilir

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, dəmlənmiş çayı uzun müddət saxlamaq yaxşı fikir deyil, çünki tez xarab olur. Çinli tədqiqatçılar zərərli birləşmələrin çay dəmləndikdən cəmi 15 dəqiqə sonra onun tərkibində görünməyə başladığını müəyyən ediblər. Səthdə parlaq bir qat yaranarsa, onu vaxtında tökmə

5 aprel
.

Alimlərdən ŞOK AÇIQLAMA: Alzheimer xəstəliyi atadan keçə bilir

Kanadalı ailmlər uzun müddətdir Alzheimer xəstəliyi ilə bağlı araşdırmalar aparıblar. Əvvəllər bu xəstəliyinin daha çox qadınlarda olduğu düşünülürdü. Lakin tədqiqatların yekununda atası Alzheimer xəstəsi olan uşaqların beynində "Tau" adlı toksiki maddənin yayılması prosesinin daha güclü olduğ

10 aprel