Yumurta qəbulunun orqanizmə təsiri
Ekspertlər yumurtanın müntəzəm istehlak edilməsinin sağlamlıq üçün vacib olduğunu bildiriblər. Kaliforniya Universitetinin (San Dieqo) alimləri yumurtanın qadınlarda idrak funksiyalarına müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. Bu araşdırmada 55 yaşdan yuxarı 890 nəfər iştirak edib və onların qidalanma vərdişləri ilə yaddaş, diqqət və digər beyin funksiyaları arasındakı əlaqə öyrənilib.
Sonxeber.az lent.az-a istinadən araşdırmanın nəticələrini sizə təqdim edir:
Yumurta yeyən qadınlarda semantik yaddaş və idrak funksiyalarının azalması daha nadir rast gəlinib. Kişilərdə bu cür birbaşa əlaqə aşkar edilməsə də, yumurta qəbulunun beyin funksiyalarını zəiflətmədiyi sübut edilib. Bu nəticələr yumurtanın zehni fəaliyyətin qorunmasında mühüm rol oynaya biləcəyini göstərir.
Yumurtanın xolesterin tərkibi və beyin sağlamlığı
Bəzi tənqidlərə baxmayaraq, ekspertlər bildirirlər ki, yumurtanın yüksək xolesterin tərkibi əksər insanlar üçün təhlükəli deyil.
Gündə 1-2 yumurta yemək beyin üçün faydalıdır və təhlükəsiz hesab olunur.
Digər beyin üçün faydalı qidalar
Antioksidantlarla zəngin məhsullar:
Giləmeyvələr
İspanaq
Qoz-fındıq
Bu qidalar beyin hüceyrələrində iltihab prosesləri ilə mübarizə aparır və onların qocalmasını gecikdirir.
Nəticə
Yumurta, xüsusilə qadınlarda yaddaşı və idrak funksiyalarını qorumağa kömək edə bilər. Kişilərdə isə yumurta qəbulunun beyin funksiyalarına mənfi təsiri müşahidə edilməyib. Gündə 1-2 yumurta yemək təhlükəsiz və sağlamdır. Beyin sağlamlığını qorumaq üçün antioksidantlarla zəngin qidalar, kurkuma və Aralıq dənizi pəhrizi tövsiyə olunur. Sonda, balanslaşdırılmış qidalanma yaddaşı, düşüncə aydınlığını və ümumi idrak funksiyalarını qorumaq üçün əsas amildir!
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrGecələr işıqları yandırıb yatmaq ağır xəstəlik yaradır
Gecə işıqları yanılı qoyub yatmaq insulta səbəb ola bilər. Bunu kardioloq Ehimen Aneni bildirib. Həkimin sözlərinə görə, işığa məruz qalmaq gecə qlükoza dalğalanmalarını artırır və insulinə həssaslığı azaldır. Aneni əlavə edib ki, işıq həm də ürək döyüntüsünü artıran simpatik sinir sistemini aktivləşdirir
22 noyabrBöyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
22 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrBu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23 noyabrAğciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrHər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil
Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadəsinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ
24 noyabr