Dünyadakı ən təhlükəli 3 qidanın adı açıqlandı
Qidalar həyat üçün vacibdir, lakin bəziləri düzgün hazırlanmadıqda ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər.
Ölkə.Az NTV-yə istinadla xəbər verir ki, ədliyyə toksikoloqu Castin Brauer zəhərli qidaların ümumiyyətlə iki yerə bölündüyünü söyləyib:
1. Düzgün hazırlandıqda təhlükəsiz olanlar;
2. Təhlükəsiz olduqları düşünülsə də, əslində təhlükəli olanlar.
Odur ki, dünyadakı ən təhlükəli qidaları tqədim edirik:
Manyok
Tropik bölgələrdə geniş şəkildə istehlak edilən və əsas karbohidrat mənbəyi olan manyok, tərkibindəki siyanogen qlikozidlərə görə zəhərli ola bilər.
Bu toksinlər orqanizmdə siyanidə çevrilərək guatr, iflic və ölümə səbəb ola bilər.
Ancaq qabığını soyub suda isladaraq və ya qaynadıb qurudaraq bu təhlükəni azaltmaq olar.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, manok zəhərlənməsi hər il 200-dən çox insanı öldürür, minlərlə insan isə aşağı səviyyəli zəhərlənmə səbəbindən daimi sağlamlıq problemləri yaşayır.
Qeyd edək ki, bu qidalar istehlak edildikdə ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər və mütəxəssislər tərəfindən tövsiyə edilmir.
Balon balığı (şişən balıq)
Yapon mətbəxinin nadir dadlarından biri olan kirpi balığı (fuqu) tərkibindəki tetrodotoksin səbəbiylə ölümcül ola bilər. Zəhər yalnız 20 dəqiqə ərzində sinir sistemini iflic edə və tənəffüs çatışmazlığına səbəb ola bilər.
Sianiddən 1200 dəfə güclü olduğu deyilən bu toksin cəmi bir neçə milliqramlıq dozada belə öldürücü ola bilər. Bu səbəbdən Yaponiyada yalnız xüsusi təlim keçmiş və lisenziyalı aşpazlar tərəfindən hazırlanmasına icazə verilir. Buna baxmayaraq, hər il onlarla insan düzgün hazırlanmamış fuqu istehlakı səbəbindən xəstəxanaya yerləşdirilir.
"Amanita phalloides" göbələyi
Göbələk zəhərlənməsi nəticəsində ölümlərin təxminən 90% "Amanita phalloides" növündən qaynaqlanır. Bu növ xalq arasında "kənd köçürən göbələk" kimi tanınır. Çöl göbələkləri ilə asanlıqla qarışdırıla bilər.
Zəhərlənmə əlamətləri adətən 6-12 saat ərzində başlayır; ürəkbulanma, qusma və ishal kimi özünü göstərirlər. Hətta yarım göbələk qaraciyər və ya böyrək çatışmazlığına və ölümə səbəb ola bilər. Ən təhlükəli cəhəti odur ki, tərkibindəki toksinləri bişirməklə məhv etmək olmaz.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, dünyada hər il təxminən 100 nəfər bu göbələkdən həyatını itirir, minlərlə insan zəhərlənmədən müalicə olunur.

Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30 noyabrMutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər
Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər
29 noyabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrAcı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrAlimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar
Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə
16 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrBöyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
22 noyabr