Qarpızın bilinməyən zərərləri açıqlandı: Mütəxəssislərdən vacib XƏBƏRDARLIQ

Qarpızın bilinməyən zərərləri açıqlandı: Mütəxəssislərdən vacib XƏBƏRDARLIQYay aylarının ən çox sevilən və təravətləndirici meyvələrindən biri olan qarpız təkcə dadı ilə deyil, faydaları ilə də tanınır.

Mütəxəssislər bu meyvənin sağlamlıq üçün bəzi gözlənilməz risklər daşıya biləcəyini bildirirlər.

Yuyulmadan istifadə ciddi təhlükə yarada bilər - Qarpızın xarici səthi tarlada torpaqla təmasda olur və müxtəlif mikroblara ev sahibliyi edə bilər. Əgər meyvə düzgün şəkildə yuyulmadan kəsilərsə, bu mikroorqanizmlər bıçaq vasitəsilə iç hissəyə keçə bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, qarpızın təkcə su ilə deyil, fırça ilə soyuq suda yuyulması vacibdir.

Həddindən artıq istehlak həzm pozuntularına səbəb ola bilər - Qarpız yüksək miqdarda su və lif tərkibinə malikdir. Bu xüsusiyyətlər onu faydalı etsə də, bəzi insanlarda, xüsusilə də həssas mədə-bağırsaq sisteminə sahib olanlarda qaz, şişkinlik və ishal kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən, gündəlik porsiyalara diqqət yetirmək tövsiyə olunur.

Alerji riski olanlar diqqətli olmalıdır Qarpız bəzi şəxslərdə alerjik reaksiyalara da yol aça bilər. Xüsusilə meyvəni yedikdən sonra ağız ətrafında yanma, qaşınma və ya udqunma çətinliyi kimi simptomlar müşahidə olunarsa, dərhal həkimə müraciət edilməlidir.

Qarpız hər nə qədər faydalı və dadlı meyvə olsa da, onun düzgün yuyulması, ölçülü istehlakı və fərdi həssaslıqların nəzərə alınması vacibdir. Mütəxəssislər bu sadə ehtiyat tədbirlərinə əməl etməklə qarpızın potensial zərərlərinin qarşısının alınmasının mümkün olduğunu vurğulayırlar. (Yenisabah.az)


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 755   Tarix: 08 iyun 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Bu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər

Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"

13 dekabr
.

COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir

5 dekabr
.

Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat

Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə

5 dekabr
.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

7 dekabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular

30 noyabr
.

8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər

Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı

10 dekabr
.

Arıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI

RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını

12 dekabr
.

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)

Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun

12 dekabr