Portağalın gizli gücü ortaya çıxdı: Tərkibində elə şeylər var ki...
Əksər insanlar üçün portağal suyu sadəcə adi içkidir. Lakin aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu içki susuzluğu aradan qaldırmaqdan daha çox faydaya malikdir.
Bununla bağlı araşdırmanı "Medical Xpress" nəşri dərc edib.
Araşdırma, portağal suyunun müntəzəm istehlakının immun hüceyrələrimizdəki minlərlə genin fəaliyyətinə təsir göstərdiyini sübut edib. Bildirilir ki, onların bir çoxu qan təzyiqini idarə etməyə, iltihabı sakitləşdirməyə və ürək sağlamlığının açarı olan qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.
Tədqiqat zamanı alimlər iki ay ərzində hər gün yarım litr təmiz, pasterizə edilmiş portağal suyu qəbul edən insanları izləyiblər. Araşdırmanın 60-cı günündə iltihab və yüksək qan təzyiqi ilə əlaqəli bir sıra genlərin aktivliyinin azaldığı müəyyən edilib.
Bu genlərə adətən orqanizm stress vəziyyətində olduqda aktivləşən NAMPT, IL6, IL1B və NLRP3 daxildir. Bundan başqa, böyrəklərin natrium saxlama qabiliyyətinə təsir edən SGK1 geninin də fəaliyyətinin zəiflədiyi müşahidə olunub.
Araşdırma göstərib ki, artıq çəkili iştirakçılarda yağ metabolizmasını tənzimləyən genlərdə daha çox dəyişiklik qeydə alınıb, daha arıq könüllülərdə isə iltihab reaksiyalarına təsir daha qabarıq özünü göstərib.
Alimlər portağalda olan təbii birləşmələrin, xüsusilə antioksidant və iltihabəleyhinə təsirləri ilə tanınan sitrus flavonoidi hesperidinin yüksək qan təzyiqi, xolesterin və bədənin şəkəri emal etməsi ilə bağlı proseslərə təsir göstərə bildiyini irəli sürüblər.
Başqa bir araşdırma göstərib ki, portağal suyunun gündəlik qəbulu 68 obez iştirakçıda endotel funksiyasını, yəni qan damarlarının daxili səthinin fəaliyyətini yaxşılaşdırıb. Qan damarlarının rahatlama və genişlənmə qabiliyyətinin artması isə infarkt riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, əldə olunan nəticələr sitrus şirələrinin yalnız şəkərdən ibarət olması barədə yayılmış fikri təkzib edir. Hərçənd lifə görə bütöv meyvə daha üstün hesab olunur, lakin təmiz portağal suyunun gündəlik kiçik porsiyası da zamanla faydalı təsir göstərə bilər.
Bu pozitiv təsirlər iltihabın azalması, normal qan axınının dəstəklənməsi və uzunmüddətli ürək sağlamlığı ilə bağlıdır.
"Bu, gündəlik qidaların bədənə düşündüyümüzdən daha çox təsir edə biləcəyini xatırladır", - deyə tədqiqatçılar vurğulayıblar. (Publika.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrQəhvə Altsheymer xəstəliyindən xilas edə bilər - Yeni ARAŞDIRMA
Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunub ki, alimlər Altsheymer xəstəliyinin inkişafında vacib rol oynayan butirilxolinesterazanı
7 dekabrHər il 2,5 milyon insan yoluxur - Riski artıran 6 amil
Ağciyər xərçəngi həm ölkəmizdə, həm də dünyada ən çox rast gəlinən və ən çox ölümə səbəb olan xərçəng növü olaraq əhəmiyyətini qoruyur. Qaynarinfo xəbər verir ki, artan ətraf mühit risk faktorları, siqaret istifadəsinin yayılması və xəstəliyin gec əlamət verməsi səbəbindən bu xəstəlik cəmiyyət sağlamlığ
24 noyabrBu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23 noyabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabr20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30 noyabrÇörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabr