Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir
Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar.
Lent.az xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislər yaşlı insanlara minimum yağ tərkibli, yüngül balıq növlərinə üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. Belə balıq orqanizmi dəyərli maddələrlə təmin edir, eyni zamanda diskomfort və yüklənmə yaratmır. Balıq A, D və B qrupu vitaminlərinin, çox doymamış yağ turşularının, yodun, kalsiumun, dəmirin mənbəyidir. Bunların hamısı yaxşı görməni, güclü immuniteti, sağlam qalxanabənzər vəzi fəaliyyətini, möhkəm sümükləri və damarları, həmçinin sinir sisteminin işini dəstəkləməyə kömək edir. Diyetoloqlar tez-tez deyirlər ki, yağlı balıq növləri xüsusilə faydalıdır, lakin 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün bu tövsiyə həmişə uyğun olmur. Yüksək yağ tərkibli məhsullar məsələn, qızılbalıq (losos) və ya skumbriya – xolesterin yığıntılarının (damar divarlarında lövhələrin) yaranmasına şərait yarada və damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Buna görə üstünlüyü ağ, az yağlı balıq növlərinə vermək daha yaxşıdır. Belə balıq asan həzm olunur, orqanizmi keyfiyyətli zülal və vitaminlərlə doyurur və eyni zamanda mədə üçün daha yumşaq sayılır.
Qızılbalıq əvəzinə nə seçmək olar
60+ yaşlı insanlar üçün ən uğurlu variantlardan bəziləri siyənək və sazan hesab olunur. Bu balıq növləri sağlamlığı müxtəlif cür, amma kifayət qədər effektiv şəkildə dəstəkləyir. Siyənək qocalmaya qarşı qoruma. Onun tərkibində hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan və immuniteti dəstəkləyən selen çoxdur. Selen həmçinin qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Gündə təxminən 50 qramlıq kiçik porsiya bu minerala olan tələbatı ödəmək üçün kifayət edir.
Sazan beyin və əzələlər üçün dəstək. Onun zülalı, yetkin yaşda ət zülalı ilə müqayisədə daha asan mənimsənilir. Bu cür balıq əzələ kütləsini qorumağa, selikli qişaların bərpasına və koqnitiv funksiyaların (yaddaş, diqqət və s.) yaxşılaşmasına kömək edir. Xüsusən hərəkətsiz həyat tərzi sürən və ya həzm problemlərinə meylli insanlar üçün faydalıdır.
Hisə verilmiş (tüstülənmiş) balıq: ehtiyatlı olun
Hisəvermə zamanı vitaminlərin bir hissəsi itirilsə də, omeqa-3 yağ turşuları əsasən qorunub saxlanır. Həmçinin tərkibdə zülal, A, D və B12 vitaminləri, yod və minerallar kifayət qədər qalır.
Lakin xoş ətir və dadla yanaşı, hisə verilmiş balıq çoxlu miqdarda duz və potensial zərərli maddələr alır. Bunlar qaraciyər, böyrəklər və ürək-damar sistemi üçün əlavə yük yarada bilər. Həmçinin bakterial çirklənmə riski də mövcuddur. Buna görə bu cür məhsulun porsiyasını həftədə bir dəfə, 50–70 qramla (və ya daha az tezliklə) məhdudlaşdırmaq optimal sayılır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş











Ardıcıl 11 gün iş olmayacaq - BU AYDA
Qarşıdakı 10 günün hava proqnozu açıqlandı: qar, çovğun, külək… XƏBƏRDARLIQ
Azərbaycanda gecələr bu tarixədək UZANACAQ
Bir kiloqramının qiymətinə 6 kilo ət almaq olar - Buna görə bahadır
Leyla və Arzu Əliyevalar qızları ilə - FOTO
Röya: "Aygün Bəyləri heç vaxt bağışlamayacam"
Ağların rəngini bərpa edən yuma üsulu: Yuyucu toza ehtiyac yoxdur
Fərda "Survivor"a gedəcəyi xəbərindən danışdı
2026-cı ilin bayram günləri AÇIQLANDI - QƏRAR
Tulin Ələkbərova HƏBS EDİLDİ
Faciəvi şəkildə ölən qardaşların FOTOLARI
Bazar günü hava necə olacaq?
Murad Dadaşov oğlunun toyuna ONLARI ÇAĞIRIB
Azərbaycanda UNİKAL TAPINTI: Astarada Səfəvilərə aid döyüş bayrağının başlığı aşkar edilib