Narşərabın faydaları nədir?
Nardan insanlar hələ qədimlərdən müalicəvi məqsədlər üçün istifadə ediblər.
Onun faydası içindəki dənələrin sayından çoxdur. Narın hətta qabıqları da min bir dərdə dərmandır.
Təsadüfi deyil ki, Azərbaycanda qədim zamanlardan bəri salatlara, balıq və ət yeməklərinə dad vermək üçün nardan sous hazırlanır. Narşərab adlanan bu sous xüsusən də kabablara əla dad verir. Narşərabın sayəsində yeməklərin yüngül turşməzə dadı olur.
Bəs narşərab orqanizm üçün nə dərəcədə faydalıdır?
Narşərab da meyvənin özü qədər faydalıdır. Narşərab həzm prosesinə kömək edir. Buna görə də çox zaman pəhriz saxlayan insanlara tövsiyə olunur. Yağ yandırıcı xüsusiyyəti sayəsində xüsusilə bel bölgəsindəki piyləri əridir.
Narşərab hər yeməkdən təxminən 15 dəqiqə əvvəl 1 çay qaşığı qədər yeyildikdə toxluq hissi yaradacaq. Gündə 3 dəfə yeməkdən əvvəl yeyildikdə ayda orta hesabla 5 kq. qədər arıqladır.
Həmçinin sinqa xəstəliyinin müalicəsində yaxşı nəticə verir. O zəifləmiş orqanizmi möhkəmləndirir və susuzluğun qarşısını alır.
Nar şirəsinin tərkibi çox yüksək miqdarda antioksidantlarla zəngindir. Bundan başqa, o yüksək miqdarda C vitamini, meyvə turşuları, vitaminlər və insan orqanizmi üçün faydalı olan başqa maddələrlə zəngindir.
Huşunu itirənlərə də nar şərbəti və ya narşərab içirilir. Şirin nar suyu səs batması və sətəlcəmə qarşı çox şəfalıdır.
Narşərabın zərərləri nələrdir?
Nar şirəsi, narşərab mədə yarası, qastrit, qəbizlik, babasil və mədə şirəsinin yüksək turşluq dərəcəsindən əziyyət çəkən insanlara məsləhət deyil. Həmçinin narşərab hamilə qadınlara və həzm yolunun xroniki xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə zərərlidir.
Hətta sağlam insanlar bilməlidir ki, nar şirəsində turşu çox olduğu üçün o mədəni qıcıqlandırır və diş minasına pis təsir edir.
Narşərab necə hazırlanır?
Əvvəlcə narı təmizləyib dənlərini iri qazana tökün. Qazanı oda qoyub, vaxtaşırı qarışdıraraq nar dənələrini əzmək lazımdır. Bu zaman taxta qaşıqdan istifadə etməyiniz məsləhətdir, çünki nar turşusunun metal cihazlarla reaksiyaya daxil olma ehtimalı yüksəkdir. Dənələrdən ayrılmış tumlar ağaranda artıq odu söndürə bilərsiniz. Şirəni süzüb təkrar oda qoyun. Şirənin yanmaması üçün vaxtaşırı qarışdırın. Şirəni tam qatılaşana kimi qaynatmaq lazımdır. Hazır olana yaxın odu söndürüb qarışığın üzərinə bir az duz əlavə edin. Hazır narşərabı soyuq yerdə saxlamaq lazımdır./publika/
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 2520 Tarix: 07 aprel 2015
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Soyuducuya şüşə banka qoymayın - XƏBƏRDARLIQ
Soyuducuda şüşə banka saxlamaq göründüyü qədər təhlükəsiz deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şüşə materialı temperatur dəyişikliklərinə qarşı həssas olduğundan, ani soyuma və ya içindəkilərin donması nəticəsində çatlama və ya qırılma ehtimalı artır. Bu isə həm qida itkisinə, həm də təhlükəli qırı
13 dekabrQoxuya qarşı mübarizə: Bir neçə damcı limon suyu yox edir
Mütəxəssislər hesab edir ki, limon, soda və sirkə kimi təbii vasitələrdən istifadə həm sağlamlıq risklərini azaldır, həm də daha ekoloji yanaşmadır. Kimyəvi təmizləyicilər çox vaxt aqressiv maddələrdən ibarət olsa da, limon evdə təmiz, təhlükəsiz və qənaətcil alternativ yaradır. limon vasitəsilə təmizli
9 dekabrYeni il niyə yanvardın 1-i qeyd edilir? - maraqlı FAKTLAR
31 dekabrdan 1 yanvara keçən gecə təbii bir başlanğıc nöqtəsi kimi qəbul olunur. xəbər verir ki, tarixi baxımdan ilin başlanğıcı dəfələrlə dəyişib və bizə tanış olan tarix nisbətən gec formalaşıb. Rusiyada Yeni ilin 1 yanvarda qeyd olunmasına yalnız 1700-cü ildə I Pyotrun fərmanı ilə başlanılıb. Onda
14 dekabr140 ölkəni gəzmiş turist - Hər il ora qayıdır
Dünyanın 140-dan çox ölkəsini ziyarət edən amerikalı səyahətçi Kris D. Braun etiraf edir ki, hər il qayıtmaq istədiyi yalnız bir ölkə var, o da İspaniyadır. xəbər verir ki, Braun artıq 15 ildir ki, bu ölkəni yenidən ziyarət edir və bunun səbəblərini yazdığı məqalədə açıqlayıb. Onu ən çox təsirləndirə
12 dekabrBir kəndli həyətinə elə bir hovuz tikib ki, görənlər dəniz zənn edir - VİDEO
Bir kənd sakini, öz tarlasında tikdirdiyi nəhəng hovuzla sosial mediada gündəmə çevrilib. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, görüntülərdəki hovuz o qədər böyükdür ki, videonu izləyənlər ilk baxışda onu dənizlə səhv salıblar. Paylaşılan görüntülər qısa müddətdə geniş yayılaraq böyük maraq doğurub
9 dekabrDərin sularda yaşayan yüzlərlə yeni növ aşkarlandı
Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu Sakit Okeanın dibində nadir metalların hasilatı sınaqları zamanı dərin sularda yaşayan yüzlərlə yeni növ aşkarlayıblar. phys.org-a istinadən xəbər verir ki, bioloqlar beş il ərzində Meksika və Havay adaları arasında, planetin ən az öyrənilmiş bölgələrindən biri olan zonad
9 dekabrNə ətdir, nə toyuq! Bu dönər əncirdən hazırlanır! - VİDEO
Aydın vilayətinin əsas kənd təsərrüfatı məhsullarından biri olan əncir dünya miqyasında böyük tələbat görür. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, əncirin istehlakını artırmaq və şəhərin marka dəyərini yüksəltmək məqsədilə illərdir aparılan araşdırmalar nəticəsində 25 il əvvəl Türkiyədə ilk dəfə istehsa
9 dekabrƏn bahalı 10 Yeni il şam ağacı - SİYAHI
Amerikada ənənəvi bir şam ağacının qiyməti orta hesabla 30-150 ABŞ dolları arasında dəyişir. Lakin bəzən bəzi şəhər və müəssisələr Yeni il ağaclarını bəzəmək və nümayiş etdirmək üçün milyonlarla dollar xərcləyirlər. -a istinadla qiyməti 1 milyon dollardan artıq olan bu 10 ağacı təqdim edir. 10. Sofite
9 dekabrAlimlər məşqi asanlaşdırmaq üçün "beyni aldatmağın" yolunu tapdılar
Monreal Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, məşqdən əvvəl vətərlərin qısamüddətli vibrostimulyasiyası fiziki yükü olduğundan daha yüngül hiss etməyə vadar edə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Journal of Sport and Health Science" (JSHS) jurnalında dərc olunub. Eksperimen
9 dekabr