Xərçəngin qarşısını alan içki
Çay sadəcə təravətləndirici içki deyil, həm də sağlamlıq faydalarının əsl xəzinəsidir. Onun istifadəsi uzunömürlülük, həyat keyfiyyətinin yaxşılaşdırılması və bir çox xəstəliklərin qarşısının alınması ilə əlaqələndirilir.
Sonxeer.az lent.az-a istinadən bildirir ki, çay mədəniyyəti müxtəlif xalqların adət-ənənələri ilə iç-içədir və onun orqanizm üçün faydaları bir çox tədqiqatlarla təsdiq edilib.
Çayın əsas növləri və onların xüsusiyyətləri
Çayın üç əsas növü var: yaşıl, qara və ulun çayı. Yaşıl çay sağlamlığa ən çox təsir edir.
Bu, qiymətli mikroelementlərin və antioksidanların, xüsusən də polifenolların yüksək tərkibi ilə bağlıdır.
Polifenollar nədir?
Polifenollar orqanizmə güclü müsbət təsir göstərən bioloji aktiv birləşmələrdir. Yaşıl çayda onların tərkibi 35 faizə çata bilər. Bu maddələr:
• hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qoruyur;
• iltihab əleyhinə təsir göstərir;
• qocalma prosesini ləngidir.
Yaşıl çayın sağlamlıq faydaları
1. Neyrodegenerativ xəstəliklərdən qorunma
Yaşıl çay Parkinson xəstəliyi, Alzheimer xəstəliyi və neyronların zədələnməsi ilə əlaqəli digər xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir. Bu, onun idrak funksiyasını yaxşılaşdırmaq və beyni iltihabdan qorumaq qabiliyyəti ilə bağlıdır.
2. Xərçəngin qarşısının alınması
Daimi yaşıl çay istehlakı müxtəlif xərçəng növlərinin inkişaf ehtimalının azalması ilə əlaqələndirilir, o cümlədən:
• ağciyər xərçəngi,
• böyrək xərçəngi,
• mədə xərçəngi,
• döş xərçəngi,
• nazik bağırsaq xərçəngi.
Mexanizm şiş hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədən və onların məhvinə kömək edən polifenolların antioksidant fəaliyyətindədir.
3. Ürək sağlamlığını dəstəkləyin
Yaşıl çay ürək-damar sistemini gücləndirir, ateroskleroz və hipertoniya riskini azaldır.
Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm istifadə kömək edir:
• pis xolesterinin (LDL) səviyyəsinin azaldılması;
• qan təzyiqinin azalması;
• qan damarlarının vəziyyətinin yaxşılaşdırılması.
4. Bədən çəkisi və şəkər səviyyəsinə nəzarət
Bəzi heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərib ki, yaşıl çay polifenolları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və diabet riskini azaldır. Bundan əlavə, metabolik prosesləri sürətləndirərək bədən çəkisini azaltmağa kömək edir.
İstifadə üçün məsləhətlər
• Suyun temperaturu: Faydalı maddələri qorumaq üçün yaşıl çay 70-80 °C temperaturda su ilə dəmlənir.
• Miqdarı: Ən yaxşı nəticə üçün gündə 2-3 stəkan içmək məsləhət görülür.
• Şəkərsiz: Şəkər çayın faydalarını azaldır, ona görə də onu səliqəli və ya bir az bal ilə içmək daha yaxşıdır.
Çay və həyat tərzi
Balanslaşdırılmış qidalanma, fiziki fəaliyyət və pis vərdişlərdən imtina ilə birləşdirildikdə, yaşıl çay sağlamlığın möhkəmləndirilməsində və qocalma prosesini yavaşlatmaqda güclü müttəfiqə çevrilir.
Beləliklə, bu içkinin müntəzəm istifadəsi təkcə rifahı yaxşılaşdırmır, həm də ciddi xəstəliklərin qarşısını alır, bədəni uzunömürlülük yolunda dəstəkləyir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1044 Tarix: 17 noyabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşDünyanın ən sağlam qidasıdır
Alimlər deyirlər ki, su tərəsi dünyanın ən sağlam məhsuludur. Araşdırmaya görə, bu xüsusi məhsul orqanizm üçün ən çox aktiv və qiymətli minerallar, iz elementləri və vitaminləri ehtiva edir. -a istinadən bildirir ki, tövsiyə edilən bu məhsul yüksək miqdarda lif, kalium, protein, B, A, D vitaminləri v
29 oktyabrBaş ağrısından qurtulmağın sadə yolu
Baş ağrısı və ya miqren həyat keyfiyyətinizi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Bu da gündəlik fəaliyyətlərdən zövq almağı çətinləşdirir. Ancaq bu vəziyyəti tez bir zamanda aradan qaldırmağa kömək edən sadə bir üsul var. -a istinadən xəbər verir ki, bunun üçün sizə iki dəsmal lazımdır: biri soyuq, bir
12 noyabrArıqlaya bilməmək, yuxululuq, əsəbilik - Həkim səbəblərdən danışdı
Boğazda zob əmələ gəlməsi, yuxululuq, əsəbilik, çəki dəyişikliyi və əzələ ağrıları qalxanvari vəzin xəstəliyinə işarə edə bilər. -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı endokrinoloq Anastasiya Lunyova məlumat verib. "Qalxanvari vəzin işində ən kiçik pozuntu belə sağlamlıq vəziyyətind
27 oktyabrÜST həyəcan təbili çalır - Vərəmə yoluxma halları rekord həddə çatdı
2023-cü ildə dünyada 8,2 milyon insana yeni vərəm diaqnozu qoyuldu ki, bu da ÜST tərəfindən indiyə qədər qeydə alınan ən yüksək rəqəmdir. xəbər verir ki, diaqnoz qoyulan xəstələrin əksəriyyəti Cənub-Şərqi Asiya, Afrika və Qərbi Sakit Okean regionunda yaşayıb. Dünyada hər üç vərəmə yoluxma halından ikis
3 noyabrÖmrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb
Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa
20 noyabrÖmrü 33 faiz uzadan üsul kəşf edilib – Araşdırma
Viskonsin Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan son araşdırma qocalma zamanı ömrü uzatmaq və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün gözlənilməz perspektivlər açıb. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin diqqətini əvəzolunmaz amin turşularından biri - izolösin cəlb edib. bu da proseslərdə mühüm rol oynay
7 noyabrSuyun faydaları ilə bağlı söylənilən bu miflər doğru deyilmiş
İçməli su üçün xüsusi norma yoxdur, lakin maye qəbul etmək üçün normalar var. xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq və endokrinoloq Albina Komissarova bildirilib. Onun sözlərinə görə, maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün səhərlər limonlu su içmək də lazım deyil. Diyetoloq izah edib ki, maddələr mübadiləs
1 noyabrKartof və yumurta 2 bəladan qoruyur
Əcnəbi alimlər əvvəllər faydasına şübhə yaranan 2 ərzağı faydalı hesab ediblər. Yüksək qlikemik indeksi və nişastasına görə karfofubn zərərli olduğu bildirilirdi. Lakin alimlər düzgün bişirdikdə kartofun damarları qoruduğu və bəzi xərçəng növlərinə qarşı da effektiv mübarizə apardığı üzə çıxıb. Kartofd
27 oktyabrBu qidada ölümcül bakteriya aşkar edildi - Masanızda varsa, dərhal atın
Türklərin səhər süfrələrinin vazkeçilməz hissəsi olan küncüt halvası ilə bağlı böyük qalmaqal yaşanıb. Həmin halvanın tərkibində sağlamlığa zərərli maddə aşkar edilib. Xüsusilə səhər yeməyində 7-70 yaş arası bir çox insanın həvəslə istehlak etdiyi küncüt halvasında insan sağlamlığına zərərli bakteriyala
3 noyabr