Qaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı DƏLİ, orqanizmi MƏHV EDİR - ŞOK XƏBƏRDARLIQ
Türkiyənin məşhur həkim və sağlam qidalanma mütəxəssisi, professor Canan Karatay insan sağlamlığı üçün riskli hesab olunan bir qida ilə bağlı vacib xəbərdarlıq edib.
Musavat.com xəbər verir ki, Karatay "dəli bal" adlanan xüsusi növ balın tərkibindəki toksinlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini bildirib.
Dəli bal nədir və niyə təhlükəlidir?
Dəli bal, əsasən, Qara dəniz bölgəsində yetişən rhododendron bitkisinin çiçəklərindən alınır. Bu balın tərkibində qrayanotoksin adlı toksik maddə var.
Bu maddə aşağıdakı təsirlərə səbəb ola bilər:
Qan təzyiqinin ani şəkildə düşməsi,
Ürək ritminin pozulması,
Başgicəllənmə və bulanıq görmə,
Ürəkbulanma və mədə narahatlığı,
Gözdə və dəridə qızartı, ağızda qaşınma.
Dəli bal çox yedikdə, hətta adamı müvəqqəti dəli edə, onun təsiri altında insan xəyallar görə bilər.
Canan Karatay qeyd edib ki, dəli balın hətta bir qaşığı belə bu qidaya öyrəşməmiş bədənlərə ciddi ziyan verə bilər. Xüsusilə hamilə qadınlara və süd verən analara bu baldan uzaq durmaq tövsiyə olunur.
Bəs adi bal ilə dəli balı necə fərqləndirək?
Dad: Dəli bal acı və tünd bir dada malikdir, adi bal isə şirin və yüngül dadlıdır.
Tərkib: Dəli bal qrayanotoksin ehtiva edir, adi bal isə bu maddəni tərkibində saxlamır.
İstifadə: Dəli bal müalicə məqsədli və nəzarətli şəkildə istifadə olunur, adi bal isə geniş istehlak olunur.
Canan Karatay, xüsusilə təcrübəsiz istehlakçıların dəli balı adi baldan fərqləndirə bilmədiyini və bu səbəbdən təhlükə ilə üzləşdiklərini vurğulayıb. İstehlak etməzdən əvvəl məhsulun laborator analizlərinin aparılması vacibdir.
Mütəxəssisin tövsiyələrinə əməl edərək sağlamlığınızı qorumaq üçün bu növ baldan uzaq durmağınız məsləhətdir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşRusiyalı həkimdən açıqlama: İnsan həftə ərzində nə qədər ət yeməlidir?
Ət zülal və digər qida maddələrinin mühüm mənbəyidir, lakin həddindən artıq yeyildikdə bir sıra sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. -ın -ya istinadən xəbərinə görə, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloq Yevgeni Belousov nəşrə müsahibəsində danışıb. Onun sözlərinə görə, bunun qarşısını almaq üçü
10 noyabrAğ düyünün zərərləri açıqlandı
Ağ düyü, tez-tez istifadə olunan bir qida olsa da, mütəxəssislər onun həddindən artıq istifadəsinin bəzi zərərlərinə diqqət çəkirlər. -a istinadən ağ düyünün sağlamlığa mümkün mənfi təsirlərini sizə təqdim edir:. Aşağı lif tərkibi:. Ağ düyü emal zamanı lifdən və bəzi əsas qida maddələrindən məhrum olur
15 noyabrÖmrü 33 faiz uzadan üsul kəşf edilib – Araşdırma
Viskonsin Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan son araşdırma qocalma zamanı ömrü uzatmaq və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün gözlənilməz perspektivlər açıb. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin diqqətini əvəzolunmaz amin turşularından biri - izolösin cəlb edib. bu da proseslərdə mühüm rol oynay
7 noyabrYeməkdən sonra su içmək ziyandır
Çoxumuz yeməklə birlikdə bir stəkan şirə və ya heç olmasa su içməyə öyrəşmişik. Uzunömürlü və sağlamlığı ilə tanınan yaponlar yeməkləri ilə birlikdə su içməkdən çəkinirlər. Axşam.az xəbər verir ki, yaponlar suyun həzmə maneə törədə biləcəyinə və orqanizminizin yeməyi həzm etməsini çətinləşdirə biləcəyin
10 noyabrBu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir
Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər
2 dekabrQışda xəstəliklərdən qorunmağın sirri: Çuğundur, sarımsaq, vəzəri...
Soyuq qış aylarında orqanizmimiz xəstəliklərə qarşı daha həssas olur. Bu mövsümdə xəstəliklərdən qorunmaq üçün bəzi təbii üsullardan istifadə edə bilərik. -a istinadən xəbər verir ki, "Haber Global" immunitet sistemini gücləndirmək üçün üstünlük verilməli olan məhsullar barədə ekspertləri
9 noyabrAlimlər ürəklə bağlı narahatedici həqiqəti üzə çıxardı
Ürək sağlamlığı ilə bağlı yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar 23.499 nəfərin məlumatlarını araşdırıb. -a istinadən xəbər verir ki, yeni bir araşdırmaya görə, qan təzyiqi tez-tez dəyişən orta yaşlı insanlar, qan təzyiqi sabit qalanlara nisbətən ani ürək ölümü riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Hətt
25 noyabr