Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər.
Sonxeber.az Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər.
"Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademiklə birlikdə Şərqi Anadoluda çox rast gəlinən qida borusu xərçəngi ilə bağlı elmi araşdırma aparıb.
Araşdırmaya görə, Türkiyənin Ərzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt, Ərzincan və ətraf şəhərlərində qida borusu xərçənginin yayılmasının əsas səbəbi bölgədə çayın çox isti istehlak edilməsi olub.
Normaldan çox isti çay istehlakı ciddi yanıqlara və selikli qişalar kimi həssas həzm sistemlərində hüceyrə dəyişikliklərinə səbəb olur. Araşdırmaya görə, 85 dərəcədən yuxarı çay içmək 65 dərəcədən aşağı çay içməklə müqayisədə qida borusu xərçəngi riskini 8 dəfə artırır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, çayı stəkana tökdükdən sonra 3-4 dəqiqə soyumasını gözləmək lazımdır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1581 Tarix: 03 dekabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşPopulyar Yeni il salatı ən təhlükəli yemək adlandırıldı
Məşhur Yeni il salatı, Şuba aterosklerozun inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqlar belə bir xəbərdarlıq ediblər. Ekspertlərin sözlərinə görə, hətta böyük miqdarda tərəvəz də onu təhlükəli olmaqdan xilas edə bilməz. "Yeni il süfrəsindəki ən təhlükəli yemək Şuba salatıdır
4 dekabrQan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24 noyabrLimon sizi arıqladacaq
Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immuniteti gücləndirərək, viruslara qarşı mübarizə aparır. Axşam.az xarici KİV-ə istinadə
23 noyabrBu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI
Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen" (xərçəngə səbəb ola bilən) kimi təsnif olunur. Qırmızı ət is
26 noyabrXərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri
Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi
8 dekabrƏsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10 dekabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabrSəhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
9 dekabr