Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirirZəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var.

"Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur.

Zəfəran çayı xüsusilə xoralar və həzm problemləri üçün faydalı sayılır. Kalsium və dəmirlə də zəngin olan bu bitkinin tərkibində B, C və A vitaminləri var.

Tərkibindəki minerallar və vitaminlər soyuqdəymə zamanı qızdırmasalıcı və enerji verici təsirə malikdir. Ağciyər xəstəliklərində, xüsusilə bronxit və astmada faydalıdır.

Zəfəran antioksidant quruluşu sayəsində ürək xəstəliklərinə müsbət təsir edərək ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Bədəndəki serotonin səviyyəsini idarə edən zəfəran, depressiya başda olmaq üzrə bir çox psixoloji problemin qarşısını alır.

Zəfəran antioksidant və antikanserogen təsirləri ilə xərçəng şişlərinin yayılmasının qarşısını alır və şişlərin kiçilməsinə kömək edir.

Amerikada aparılan araşdırmalar zəfəranın iştahı idarə etməkdə təsirli olduğunu göstərib. Zəfəranın yemək istəyini azaldaraq qidalanma pozuntusuna yaxşı gəldiyi deyilir.

Həmçinin beyin və sinir sisteminin sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün istehlak edilə bilən ədviyyatlar arasındadır.

Yaddaşı gücləndirir və son illərdə Altsheymer xəstəliyinin müalicəsində alternativ üsul kimi istifadə edilir. Zəfəranın tərkibindəki antioksidantlar insanın öyrənmə və yaddaş funksiyalarına təsir edərək idrak sağlamlığını dəstəkləməyə və yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Bunlardan başqa zəfəran diş sağlamlığında da təsirlidir. Diş ətinin qanamasından tutmuş, çürük əmələ gəlməsinin qarşısını almağa qədər bir çox faydalı təsiri olan bitki gözlər də daxil olmaqla bir çox orqanların işini tənzimləyir.

Zəfəran çiçəyinin tərkibindəki komponentlər dəridə ultrabənövşəyi şüaların yaratdığı zədələrə qarşı qoruyucu qalxan yaradaraq sərbəst radikalların təsirini azaldır.

Zəfəran bitkisi də dərinin təbii qoruyucu baryerini gücləndirərək onun xarici faktorlara qarşı daha davamlı olmasına şərait yaradır.

Zəfəran tozu ilə hazırlanan üz maskaları dərini daha canlı və hamar edir.

Beləliklə zəfəran:

Zəfəran antioksidanlarla çox zəngindir. Hüceyrələri stressdən qoruyur.

Yaşla bağlı psixi pozğunluqlar üçün faydalıdır.

İltihabların müalicəsində istifadə olunur.

Yaddaşı gücləndirir.

Tənəffüs xəstəliklərinin müalicə prosesini dəstəkləyir.

Xərçəng şişlərinin yayılmasının qarşısını alır və onların kiçilməsinə kömək edir.

Zəfəranın qoxusu rahatlaşdırıcı və sakitləşdirici təsirə malikdir.

Həzm sistemini dəstəkləyir.

Mədə xorasının müalicəsində istifadə olunur.

Diş ətlərini gücləndirir, diş əti ağrısını azaldır.

Dərinin parlaq və canlı görünməsinə kömək edir.

Dərinin qocalmasının qarşısını alır. Dərini günəşin zərərli təsirlərindən qoruyur.

Gündəlik tövsiyə olunan miqdardan artıq istifadə həyati təhlükəsi olan zəhərlənmələrə səbəb ola bilər. Gündəlik zəfəran istehlakının 30 milliqramdan çox olmaması tövsiyə olunur. Həddindən artıq istehlak böyrəklərə zərər verə bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1038   Tarix: 10 dekabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı

"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə

22 noyabr
.

Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru

Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri

25 noyabr
.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28 noyabr
.

İnsulinin təbii rəqibi: Suyun şəkərlə mübarizədə əsas müttəfiqdi - 6 səbəb

Suyun orqanizmdə mühüm rolu var. Su içmək adətən sadə və adi bir vərdiş kimi görünür, lakin o, özümüzü necə hiss etdiyimizə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, orqanizm kifayət qədər maye aldıqda daxili tarazlığı qorumaq, düzgün işləmək və xoşagəlməz hallara qarşı müdafiə olunma

21 noyabr
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö

30 noyabr
.

Gənclər üçün oturaq həyat tərzinin gizli təhlükələri müəyyən edildi

Uzun müddət oturmaq və idmanın olmaması sağlam gənclərdə belə tarazlığı poza və yerişi dəyişdirə bilər. Bu, ABŞ tədqiqatçılarının 18-35 yaş arası 133 könüllüdən məlumatları təhlil etdikdən sonra gəldiyi nəticədir. Qaynarinfo xəbər verir ki, nəticələr "Applied Sciences" (AS) jurnalında dər

26 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr