Çayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir
Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı incə xəttin keçdiyini göstərə bilər. Hər bir qida kimi çay da həddən artıq qəbul edildikdə orqanizmə zərər verir.
Çay, xüsusilə yaşıl və qara çay, tərkibindəki faydalı maddələrə görə geniş yayılmış və faydalı içki hesab olunur. Lakin həddindən artıq miqdarda istehlak edildikdə sağlamlıq üçün mənfi təsirləri də ola bilər.
Sonxeber.az xəbər verir ki, Yenisabah.az çox çay içməyin zərərlərini araşdırıb.
Çayın tərkibindəki kafein yüksək dozada istehlak edildikdə aşağıdakı problemlərə səbəb ola bilər:
Yuxusuzluq: Kafein sinir sistemini stimullaşdırır və həddindən artıq istehlak yuxu rejimini pozur.
Narahatlıq və əsəbilik: Kafeinin çox miqdarı bədənə əlavə stres yarada bilər.
Ürək döyüntüsünün artması: Kafein ürəyin fəaliyyətini sürətləndirə bilər.
Dəmirin udulmasının azalması: Çay tərkibindəki taninlər səbəbindən dəmirin udulmasını azalda bilər. Bu xüsusilə vegetarianlar və ya dəmir çatışmazlığından əziyyət çəkən şəxslər üçün təhlükəlidir. Çay yeməkdən dərhal sonra istehlak edilərsə, bu təsir daha da güclənir.
Diuretik (sidikqovucu) təsir:
- Orqanizmin su balansını poza bilər.
- Elektrolit itkilərinə səbəb olaraq zəiflik və başgicəllənmə yarada bilər.
Bağırsaq sağlamlığına təsiri:
Həddindən artıq çay istehlakı bəzi insanlarda qəbizlik və ya həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Bu, əsasən taninlərin bağırsaqlara təsiri ilə bağlıdır.
Qida asılılığı:
Daimi olaraq çox çay içən insanlarda zamanla kafeinə asılılıq inkişaf edə bilər. Bu da gündəlik fəaliyyətdə enerjisizlik və ya baş ağrısı kimi simptomlarla müşayiət olunur.
Dişlərə təsiri:
Çay tərkibindəki təbii rəng maddələri (xüsusilə qara çayda) dişlərin saralmasına və diş mina qatının zədələnməsinə səbəb ola bilər.
Mədə sağlamlığına təsiri:
Çay mədə turşuluğunu artıraraq mədə qıcqırmasına, hətta qastrit kimi problemlərə səbəb ola bilər. Bu təsir, xüsusilə acqarına çay içildikdə daha çox hiss olunur.
Qeyd edək ki, gündəlik 2-3 stəkan çay istehlakı adətən təhlükəsiz hesab olunur. Ancaq fərdi sağlamlıq vəziyyəti və çayın növü də nəzərə alınmalıdır. Çayın təsirlərini azaltmaq üçün aşağıdakı tədbirlər görülə bilər:
- Çayı yeməkdən 1-2 saat sonra içmək.
- Daha az kafein tərkibli bitki çaylarına üstünlük vermək.
- Suyu çox qəbul edərək bədəndəki su balansını qorumaq.
Onu da xatırladaq ki, çay sevənlər üçün bu içkini ölçülü şəkildə istehlak etmək sağlamlıq problemlərindən qaçmaq üçün ən yaxşı üsuldur.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1139 Tarix: 11 dekabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Hər gün limon suyu içməyin faydaları
Limon suyu gündəlik vərdiş kimi qəbul edildikdə orqanizmə bir sıra faydalar verə bilər. -a istinadən bildirir ki, ancaq ölçülü istifadə vacibdir. Budur hər gün limon suyu içməyin 7 əsas təsiri:. 1. İmmuniteti gücləndirir. Limon C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin bədənin infeksiyalara qarşı müqavimətin
17 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabrÇox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
3 dekabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrBağırsaq sağlamlığı üçün nə içmək lazımdır? - Yeni araşdırma
Kefir istehlakının mikrobiom balansında dəyişikliklərlə əlaqəli olduğu və bunun həzm, immun və metabolik sistemlərin sağlamlığına müsbət təsir göstərə biləcəyi müəyyən edilib. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə kefirin sağlamlığa təsiri ilə bağlı alimlərin apardığı geniş icmalda qeyd olunur. Araşdırm
19 dekabrÇox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq
6 dekabrArıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI
RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını
12 dekabrQış aylarında göz quruluğu və infeksiyalar artır - Həkimdən xəbərdarlıq
Qış aylarının başlaması ilə soyuq hava, külək və qapalı məkanlarda yaranan quru mühit göz sağlamlığına mənfi təsir göstərməyə başlayıb. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, göz xəstəlikləri üzrə mütəxəssis, Dr.Faik Engin Azman bu dövrdə göz quruluğu, infeksiyalar və rəqəmsal ekran istifadəsi il
15 dekabr