Beyni məhv edən meyvənin adı AÇIQLANDI
Alimlər müəyyən ediblər ki, məşhur tropik meyvə olan liçinin həddindən artıq istifadəsi beyin sağlamlığı üçün ciddi fəsadlara səbəb ola bilər.
Liçinin tərkibində təbii toksinlər, məsələn, hipogliosin var ki, müəyyən şəraitdə sinir sisteminin kəskin pozulmalarına yol aça bilər.
Bu meyvə xüsusilə ac qarına yeyildikdə təhlükəli olur. Liçinin populyar olduğu Hindistanda aparılan araşdırmalar göstərib ki, meyvənin mütəmadi olaraq acqarına istifadəsi "kəskin ensefalopatiya" adlanan vəziyyətin yaranmasına səbəb ola bilər. Bu vəziyyət qıcolmalar, huşun itməsi ilə müşayiət olunur və ağır hallarda ölümə səbəb ola bilər.
"Biz liçinin qida rasionundan tamamilə çıxarılmasını tövsiyə etmirik. Ancaq istehlak miqdarını nəzərə almaq və xüsusilə uşaqlar üçün ac qarına istifadə etməkdən çəkinmək vacibdir," - deyə araşdırmada iştirak edən doktor Raciv Kapur vurğulayır.
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, zəif immuniteti olan insanlar, həmçinin uşaqlar və yaşlılar risk qrupuna daxildir. Onlar balanslı qidalanmaya riayət etməyi və təhlükəsiz görünməsinə baxmayaraq ekzotik meyvələrdən həddindən artıq istifadədən qaçmağı tövsiyə edirlər.
Bu yeni kəşf bir daha xatırladır ki, hətta faydalı hesab olunan qidalar düzgün istifadə edilmədikdə sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər. (BAKU.WS)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşBu şokoladları almayın - Damarlar tıxanır...
Çoxlarının sevimli qidası olan şokoladla bağlı müəyyən suallar var. Bəziləri onun faydalı olduğunu deyir, bəziləri isə zərərləri barədə danışır. Bəs şokolad həqiqətən zərərlidir?. -a istinadən xəbər verir ki, şokolad beyinə müsbət təsirlər göstərə bilən qida kimi tanınır. Xüsusilə tünd şokolad, yüksə
16 dekabrParkinson xəstəliyi beynin emosional reaksiyaları ilə aşkarlanacaq
Kanberra Universiteti və Küveyt Elm Kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, Parkinson xəstəliyi (PX) olan şəxslərin beyni qorxu, nifrət və təəccüb kimi emosiyaları tanımaqda ciddi çətinliklərlə üzləşir. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Intelligent Computing" jurnalında dərc edilib. Parkinso
18 dekabrQaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
6 dekabrXərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
7 dekabrSəhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
9 dekabrAz miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq
Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol
7 dekabrCOVID-19-a qarşı daha bir vaksin hazırlanıb
Rusiya Səhiyyə Nazirliyi COVID-19-a qarşı "Gam-VLP-multivac" adlı yeni vaksini qeydə alıb. TASS-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə nazirliyin mətbuat xidməti məlumat yayıb. "Rusiya Səhiyyə Nazirliyi koronavirus infeksiyasının qarşısını almaq üçün SARS-CoV-2 virusa bənzər hissəciklər
8 dekabr