Qabığı da faydalı olan narıngidən gündə neçə dənə yemək olar? - Həkim tövsiyəsi
Narıngilər təkcə dadlı qış meyvələri deyil, həm də bir çox faydalı maddələrin mənbəyidir. Bununla belə, onu da ehtiyatla istehlak etmək lazımdır.
Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı tibb elmləri doktoru Aleksey Bereznikov xəbərdarlıq edib.
Həkim ilk növbədə, bu meyvənin faydaları barədə məlumat verib, bildirib ki, narıngilər immun sistemini gücləndirən "C" vitamini, həmçinin göz, sinir sistemi və dəri sağlamlığı üçün vacib olan "A", "B6" və "E" vitaminləri ilə zəngindir.
"Narıngilərdə olan antioksidantlar hüceyrələri zədələnmədən qoruyur və yaşlanmanı yavaşladır. Bundan əlavə, onlar həzm və ürək üçün faydalı olan lif, kalium və maqnezium tərkiblidir. Narıngilərin aşağı kalorili olması onları arıqlama pəhrizinə daxil etməyə imkan verir. Narıngilərin tərkibində iltihabı azaldan və qan dövranını yaxşılaşdıran limonene və hesperidin fitonutrientləri var", - deyə o izah edib.
Mütəxəssis bu meyvələrin qabığının da bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malik olduğunu vurğulayıb.
"O, sinir sisteminə sakitləşdirici təsir göstərən və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran efir yağları tərkiblidir. Narınginin qabığını çaya əlavə etmək, yaxud üz və bədən skrabı kimi ev kosmetik vasitələrinin hazırlanmasında istifadə etmək olar".
Bununla belə, o, hər bir məhsulda olduğu kimi bu meyvədə də həddi aşmamağa çağırıb.
"Yetkin insan üçün gündəlik narıngi miqdarı maksimum 4-5 ədəddir, baxmayaraq ki, bu rəqəm fərdi dözümlülükdən asılı olaraq dəyişə bilər. Meyvələrin həddindən artıq yeyilməsi mədə selikli qişasının qıcıqlanması, qarın köpü, ishal və hətta allergik reaksiyalar kimi xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər", - deyə həkim vurğulayıb.
Mütəxəssis qeyd edib ki, sitrus meyvələrinə allergiyası, mədə problemləri, xora, qastrit və ya pankreatit kimi xəstəlikləri olanlar xüsusilə ehtiyatlı olmalıdırlar, çünki narıngilər sağlamlıq vəziyyətini pisləşdirə bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1794 Tarix: 22 dekabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşQaralmış bananı yemək olar? - İstifadə etməyin yolları
Bananın qaralması meyvənin yetişmə prosesinin davam etdiyini və içindəki şəkərin artdığını göstərir. Bu, bananı daha şirin və yumşaq edir. Bəs, qaralmış bananı hansı hallarda yemək olmaz?. xəbər verir ki, bananı bu hallarda yemək olmaz:. Kif və ya pis qoxu: Əgər bananın qabığında və ya içində kif əlamətlər
21 dekabrƏsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10 dekabrXərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
7 dekabrBu qan qrupuna sahib insanlar xəstələnmir
Araşdırmalar 0 qan qrupuna sahib olan şəxslərin immunitet sisteminin daha güclü olduğunu və infeksiyalara qarşı daha təsirli mübarizə apara biləcəyini göstərir. -a istinadən xəbər verir ki, 0 qan qrupunun peyvəndlərə daha müsbət reaksiya göstərdiyi və bəzi xəstəliklərə tutulma riskinin daha aşağı olduğ
17 dekabrSəhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?
Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə
14 dekabrQəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?
Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad
8 dekabrParkinson xəstəliyi beynin emosional reaksiyaları ilə aşkarlanacaq
Kanberra Universiteti və Küveyt Elm Kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, Parkinson xəstəliyi (PX) olan şəxslərin beyni qorxu, nifrət və təəccüb kimi emosiyaları tanımaqda ciddi çətinliklərlə üzləşir. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Intelligent Computing" jurnalında dərc edilib. Parkinso
18 dekabr